Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Most akkor kinek higgyek?...

Most akkor kinek higgyek? Mindenki mást mond!

Figyelt kérdés
A kórházban nagyon erőltették az igény szerinti szoptatást, meg olyan sokáig, ahogy a baba szeretné, stb. Ehhez képest ma a gyerekorvos jól leszúrt, hogy miért nem tartjuk a 3 órát, meg hogyhogy nem tudom megmondani, hánykor szokott enni, mi az, hogy mindig máskor, és szerinte attól fáj a hasa és bukik sokat a kisfiam, mert túletetem. Nem lenne szabad 25 percnél tovább. Idős néni, nagy tapasztalattal, lehet, hogy igaza van. De én akkor honnan tudjam, kinek érdemes hinnem? Ti ezt hogy oldottátok meg?
2010. máj. 12. 14:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
69%
Én is igény szerint szoptattam, az elején végig a mellemen lógott, ki is sebesedett, de aztán egyre kevesebbet, és most (3,5 hónapos)2-2,5 óránként eszik, éjszakát végigalussza-nekem ez így megfelel, de most kezdem észrevenni, hogy talán már elég lesz neki a 3 órás szopi, mert nem olyan éhes.Meglátjuk, ahogyan majd ő igényli....
2010. máj. 12. 16:30
 12/16 anonim ***** válasza:
76%

ha sokat sír, nem biztos, hogy éhes.

lehet hogy fáj a hasa? próbáld masszírozni, hasra fektetni, ha nem segít, kipróbálhatod az infacolt vagy az espumisant, vagy babakocsizzatok...az én babámat a kenguru, a hordozókendő és a cipelés nyugtatta meg pici korában a cicin kívül. szerintem az nem elkényeztetés, ha pár hetesen cipeli az ember a babát, ha egyszer ő azt igényli.

2010. máj. 12. 17:59
 13/16 A kérdező kommentje:

Utolsónak: a hasa fáj. Gyakran nem ordít, hanem nyüglődik szegénykém. A karban cipelésre megnyugszik, dehát azt sem lehet egész nap csinálni. Meg a babakocsizást sem, igaz, általában naponta kétszer megyünk sétálni. Van, hogy csak akkor alszik, meg éjszaka, hála Istennek.

Amúgy 3 és fél hetes. :)

2010. máj. 12. 19:02
 14/16 xStefix ***** válasza:
59%

Szerintem van, akinek még mindig nem egészen tiszta:

A 3 óránkénti etetés általában azt jelenti, hogy a babát már újszülött korától kezdve ilyen időközönként szoptatják meg, erre "tanítják meg". (Lásd pl. Suttogó.) Vannak babák, akiknek ez rögtön az elejétől beválik - de ők a ritka kivételek. A pár hetes újszülöttek általában ennél gyakrabban kérnek enni/inni. (Hogy ennek mi az oka, nem sorolom, számtalan topikban leíródott.) Ha viszont gyakrabb igényük ellenére sem kapnak szopit, akkor jön a folyamatos kínlódás és sírás, amit nekem is volt részem megtapasztalni sajnos.

Az igény szerinti szoptatás ezzel szemben azt jelenti, hogy a babát a saját tempójában, az ő jelzéseire hagyatkozva szoptatjuk. Ez az első hetekben a fenti fel nem sorolt okok miatt valóban szinte egész napos, véget nem érő szopikat jelent, gyakran éjjel is. (De megnyugtatásként, nemcsak nekünk készül ki a mellbimbónk az első időkben az újfajta terheléstől, hanem általában azoknak is, akik csak 3 óránként csak fél órát szoptatnak. Csak nekik talán kevésbé és gyorsabban gyógyul. - Viszont nekik logikus okokból gyakrabban van problémájuk később a tejmennyiséggel. Az anyuka dönt, hogy melyik lehetőséget választja.) Pár hét elteltével azonban, ahogy a baba ügyesedik és a tejmennyiség is beáll, elkezdenek ritkulni/rövidülni a szopik és lám: a legtöbb baba rá is áll egyfajta (kb. 3-4 órás) szopási ritmusra!

Szóval mindkét verzió ideális vége az (értelemszerűen) ritkuló és rendszeresebbé váló szopás, viszont a módban, amíg addig eljutunk, elég nagy különbség van. Hogy melyiknek mi a pro és a kontra, külön témát érdemel.

Mindezek miatt viszont szerintem a legtöbb olyan anyuka, aki itt is írta, hogy "nekünk végül is a 3 órás szopi vált be", tulajdonképpen a második csoportba tartozik. De legalábbis az elsőbe biztosan nem! Merthogy a sok küszködés és próbálkozás közben azért csak telnek a hetek, a baba csak ügyesedik és így x hetesen már valóban alkalmassá válhat arra, hogy csak 3 óránként szopjon. Nem tudom, érthető-e, amire utalni akarok.. Ilyen esetben sem azért lesz jó a végeredmény, mert a 3 óránkénti szoptatás a "jó" módszer - hanem azért, mert a közben eltelt idő alatt a baba valószínűleg elérte azt az állapotot, ahol ez már megfelel neki!

2010. máj. 13. 16:11
 15/16 anonim ***** válasza:
Eleinte én is igény szerint szoptattam, ami egy nagy összevisszaság volt, sosem tudtam hogy éhes e vajon vagy más baja van, azt hittem kevés a tejem. Végül meguntam és lemértem mennyiket szopizik, akkor kiderült hogy semmi baj nincs a mennyiségekkel. Ezután átálltunk a 3 óránkénti szopira, simán kibírja, végre lett napirendünk, és amikor egyet ásít akkor már viszem is aludni a kiságyába. Ez volt amit előtte mindig elrontottam, elhúztam az időt, elfáradt, én meg azt hittem hogy éhes. Mostmár végre én is kiegyensúlyozottabb vagyok ,meg a babám is.
2010. máj. 15. 17:47
 16/16 xStefix ***** válasza:

... és egy újabb példa, hogy az igény szerinti szoptatás nem azt jelenti, hogy állandóan szoptatni kell, hanem hogy a baba igénye szerint. Ha az első időben kellően odafigyelünk a baba jelzéseire és megtanuljuk, hogy mi mit jelent, akkor nem lesz összevisszaság a szoptatás.

Mondom ezt úgy, hogy anno én sem így csináltam és emiatt csak hosszú hónapok alatt sikerült megtanulnom a gyerekem jelzéseit, miután már a béka feneke alá került az önbizalmam és azt hittem, sose fogom tudni megérteni őt. Kezdettől fogva kommunikálni kell a babával és jól, akkor el lehet kerülni az ilyen "félreértéseket".

2010. máj. 17. 12:17
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!