Most akkor kinek higgyek? Mindenki mást mond!
Én nem érzem úgy, hogy rosszul csinálnám, pedig én is igény szerint szoptatok, picinek 2 óránként evett, max 10 percet, most 3 hónapos, és olyan 4-5 óránként eszik. Kb. 2 hónaposan kb 60 perc volt egy etetés... Mert amíg éreztem, hogy van tej az első mellemben, addig nem tettem át a másira. És így elhúzódott. A védőnő tanácsára ezt most úgy csinálom, hogy max 15 perc egy cicin, és csodák csodája, a gyerek jóllakik, nekem marad időm, és a tejem is ugyan olyan jól termelődik. (korábban féltem, hogyha nem üríti ki teljesen, akkor kevesebb fog termelődni).
Az én kislányom is szegény sokat bukik, viszont tudom, hogy azért, mert nem büfizik olyankor. Sajnos ma is a 3. garnitúra ruhánál járunk... De hiába próbálom büfiztetni, nem jön ki a levegő.
Szerintem tedd, amit TE helyesnek érzel! Én ha akarnám sem tudnám megtömni, ha nem éhes...
Szerintem meg elavult nézeteket valló kövület inkább, az ilyen doktor. Persze, hogy 20- 25 perc szoptatás már sok, de nem egy újszülöttnek, aki megpihen, mert még nincs ereje hozzá. Majd 1 évesen, már nem szopik, csak 5 percet.
Tudja, az a gyerek, hogy mennyire van szüksége, anyatejjel nem lehet túletetni, mert hamarabb és hatékonyabban felszívódik, mint a tápszer. Inkább figyelj az élelmiszerekre, amiket fogyasztasz, nekem a lányom mint kiderült mogyoróallergiás, és a tejfehérjére is érzékeny, ő is sokat bukott annak idején, és esténként rengeteget üvöltött. Próbáld a tejtermékeket néhány hétig mellőzni, hátha kicsit változik a helyzet, aztán ha mégsem, egyéb allergéneket is meg lehet próbálni, de az is lehet, hogy addigra már ki is növi az egészet. A babák olyan gyorsan fejlődnek :-)
Nekem egyik gyerekemnél se jött be az igény szerinti szoptatás. Rengeteg hasfájás, bukás, nyűgösség stb. Mindkettőnél amint átálltunk a 3 óránkénti evésre, egyből rendbejött minden. A szoptatás ideje pedig soha nem volt több 20-30 percnél még icipici korukban sem.
Persze, próbáld ki az összes dolgot, hátha attól bukik sokat. Joghurt, más tejtermékek, érdemes a szoptatós teát is elhagyni, mert ha sokat iszol belőle a köménytől is fájhat a pocija, nézd végig az allergén kajákat, meg az összes többit is (nekem pl. a paradicsomos kajáktól fájt a babám pocakja, a barátnőm pedig csokis dolgot nem tudott enni). De ha ez nem vezet eredményre, akkor talán a dokinőre kéne hallgatni.
Erre az igény szerinti szoptatásra pedig egy csecsemős azt mondta, hogy ő már elég régóta dolgozik a szakmában és gyakorlatilag ez is olyan, mint a divat. A 70-es éves elején szintén ez volt a menő, a vége felé rájöttek, hogy a gyerekek így is úgy is átállnak a három óránkénti etetésre, csak az igény szerinti szoptatással rögösebb az út, úgyhogy a szigorú háromóránkénti etetést favorizálták. Most megint az igény szerinti szoptatás van, kíváncsi leszek, mikor jön megint a háromóránkénti :)
higgy a babádnak!
nem írtad, mennyi idős, de pár hetesen már tudni fogod, mikor miért sír. addig meg, ha éhesnek gondolod, tedd mellre, de 3 órán belül mindig ugyanarra, majd 3 óra múlva kapja csak meg a másikat, akkor is, ha közben 2x szopizott, és akkor is, ha egyszer sem. ha mindig váltasz, csak a hígabb első tejhez jut hozzá. ez kevésbé laktató, inkább szomjoltó, és sok benne a cukor, lehet, hogy ettől fáj a hasa. a 25 perc nálunk teljesen irreális lett volna, előfordult, hogy egy óráig is szopizott a babám, mert persze közben 2-3x bealudt, hiába noszogattam. és eddig kb. 5x, ha hallottam büfizni, bukni talán 2x bukott. 14 hetes.
aztán szépen beállt magától a 2,5-3 óránkénti 10-20 perces szopizásra, mint az atomóra, olyan pontosan ébred, és követeli a cicit.
persze 1-2 napig kipróbálhatod a doktornő módszerét, ennyi idő alatt kiderül, beválik-e, ha meg nem, akkor legalább megnyugszol, hogy kipróbáltad.
A helyzet az, hogy mindig is az igény szerintinek kellett (volna) lennie a favoritnak, mert ez a leglogikusabb, legegészségesebb. Arról nem beszélve, hogy az igény szerintiség nem összevissza szoptatást jelent, ahogy sokan tévesen hiszik! Hanem azt, hogy a gyerek igényeihez (tehát egy folyamatosan és jellegzetesen változó rendszerességhez) igazodunk! Minden életkornak megvannak a maga fejlődésbeli sajátosságai, amik a baba szopási viselkedésben is tetten érhetőek; és amiket nem meglepő módon leginkább az igény szerinti szoptatás képes összhangba hozni. Ha valaki képes megtanulni elsősorban a gyermeke jelzéseire figyelni (az óra helyett), az később is képes lesz meglátni és értelmezni ezeket a változásokat és ennek megfelelően a legjobb (azaz mondjuk szoptatásbarát) megoldást választani.
De valóban, szoptatni sokféleképpen lehet - de hosszabb távon szoptatni szinte kizárólag igény szerint sikerülhet.
(Az elmúlt évtizedek "szopiellenes" hozzáállásáról és ennek okairól külön esszét lehetne írni...)
Mellesleg nálunk meg akkor oldódott meg minden gond, amikor 8 hetesen átálltunk az igény szerintire. ;)
Ha továbbra is 3 óránként szoptattam volna, már száz éve nem szoptatnék, mert elapadtam volna. Így viszont még mindig van tejem, a lányom 26 hónapos...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!