Akkor most kinek higgyek?
6 hóapig elég az anyatej!
Lányom is addig csak azt kapott, most 14 hónapos mindenevő, imád enni, mellette még szopik.
10:40
Az én lányom-mint írtam-6 hónapig csak anyatejet kapott, de semmi gond nem volt.
Egyáltalán nem volt nehézkes a hozzátáplálás, sőt azóta i csak eszik- eszik, már néha megrémülök, annyit.
Nem attól lesz egy baba jó evő, vagy nem jó evő, nem attól lesz nehézkes vagy könnyű a hozztáplálás, hogy ki mikor kezd el hozzátáplálni.
4 hónaposan szerintem tök felesleges, főleg ha van tej.
Az anyukák meg akkor a baromságokat tudnak néha összehordani, hogy az már fáj:-((
Én inkább adnék neked néhány linket. Ezeket nem a tápszer- és babaétel-gyártásban érdekelt cégek, hanem a szoptatást valós helyén értékelő szakemberek írták le.
Tudod, anno én úgy voltam, hogy ha Szoptatás, akkor csakis a szoptatási tanácsadók. (Úgy, mint ha csőtörés, akkor vízszerelők és nem mondjuk festők.) Az elején, amikor még rengeteg gondom és kérdésem volt, és senki és semmi nem tudott korrekt és teljesen megnyugtató választ adni, végigrágtam magam a hivatalos szoptatási szakirodalmon és alaposan végig gondoltam, hogy KI és MIT mond a témáról. Mert nagyon sokszor nemcsak a MIT számít - az, hogy KI mondja, legalább olyan fontos, mert az illető (jó, kevésbé jó vagy rossz) hátsó szándéka nagy károkat tud okozni másoknak is.
Ha megnézed, a babételek csomagolásán mindenhol 4 hónapot látsz. A szakmai ajánlás viszont mindenhol 6 hónap (legalábbis a lelkiismeretes ÉS felvilágosult körökben). Miért? Az előbbit minden bizonnyal elég nagy üzleti érdek köti ahhoz, hogy te már a szükségesnél 2 hónappal korábban elkezdj akkor még valójában felesleges ételeket adni a babádnak. Minél korábban szoksz te is és ő is hozzá, számukra annál nagyobb hasznot hoztok, hosszú távon is. Persze azért ők is törekednek bizonyos "jó" normák betartására (bio összetevők stb.), ezt én sem vitatom. De hogy az ajánlásuk a legtöbb esetben elsősorban anyagi okok miatt szembe megy a hivatalos szakmai állásponttal, az elég látványos.
Ezzel szemben a szoptatási szakemberek úgy gondolom, önzetlenül lobbiznak a szoptatás mellett - egy olyan ügyért, ami a saját számukra sokkal kevésbé hoz
hasznot (főleg anyagit), mint a sikeresen szoptató anyuka és szoptatott babája számára. Ők nem a saját testi és lelki egészségükért dolgoznak, hanem a hozzájuk segítségért fordulókért. És mára olyan nemzetközi hálózatot sikerült létrehozniuk, ami mögött abszolút naprakész kutatások és vizsgálatok állnak, így szakmailag is hiteles információkból építkeznek. Mindezzel nem őket akarom magasztalni (bár nagyon is tisztelem őket), csak arra utalnék, hogy én személy szerint inkább hiszek egy olyan embernek, aki a kettőnk egészségéért "küzd" ellenszolgáltatás nélkül is, mint egy olyannak, aki bár nem szándékosan akar rosszat, de mégis esetleg a rossz irányba visz és ezért még egy jó adag pénzt is zsebre tesz.
Mindezek alapján persze továbbra is neked kell majd döntened, hogy neked mi a fontos, ez csak az én meglátásom. Nekem a gyerekem egészsége volt/van a legfontosabb (olyan tényezők helyett, minthogy később esetleg emiatt ne lenne "jó evő") és mivel mindaz, ami feljebb is olvasható, szépen összecseng a saját anatómiai, élettani és dietetikai tudásommal, ezért én teljes mértékben a 6 hónapot vallom.
Egyébként pedig hagy tegyek egy nyelvi helyesbítést: ha valaki "csak" kóstoltat, az már tulajdonképpen hozzátáplál. A hozzátáplálás azt jelenti, hogy az anyatej mellett-helyett már más folyékony vagy szilárd táplálékot is kap a baba. A lényeg szempontjából teljesen mindegy, hogy ez 1 falat vagy egy egész csésze, a folyamat így már megindult.
(Ugyanígy a hozzátáplálás és az elválasztás sem ugyanazt jelenti.)
Azt még azért hozzátenném a fő témához, kedves kérdező, hogy ha hosszú távra terveznéd a szoptatást, akkor mindenképp várj. A korán elkezdett hozzátápi nagy mértékben csökkentHETi a szoptatás teljes időtartamát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!