Betadine oldat használható száj öblögetésre szoptatás alatt?
Mire? Afta vagy más szájüregi vacak?
Alkoholmentes Corsodyl jobb választás.
A jódterhelés miatt a Betadine-t én hosszú távra kerülném.
Még a galmomnál (madár állatnál) se mertem használni a jód terhelés miatt, amikor szétvágta a kicsi fióka fején a bőrt egyik idegen apa madár, nem hogy ember gyereknél!
Az orvos sok minden kockázatot bevállal amit a saját csecsemőjénél kerülne. Sajnos ő is csak gyarló emberből van. Már megtanultam. Azóta nem bízok semilyen szakember szavában, csak ha több helyen ellenőriztem a valóság tartalmát, persze csak bizonyos kockázatot jelentő esetekben. Azért általában irányadónak elfogadom a segítségét.
Egyébként egy lekismeretesebb orvos véleménye, szerintem: [link]
"Gyermekek és serdülők
Újszülöttek és kisgyermekek esetében a nagymennyiségű jód használata kerülendő, mert esetükben a pajzsmirigy csökkent működés (hipotireózis) kialakulásának esélye megnövekedett, mivel ebben a korban a bőr áteresztőképessége (permeabilitása) és a jóddal kapcsolatos érzékenység (szenzitivitás) is fokozottabb. Újszülött és kisgyermekkorban a povidon-jódot csak a lehető legkisebb adagban alkalmazzuk. Szükség esetén a gyermek pajzsmirigy működése ellenőrizendő. A povidon-jód bármilyen lenyelése kerülendő."
Forrás: [link]
A fenti linken még tovább olvasható:
"Terhesség és szoptatás
Terhesség és szoptatás alatt a povidon-jód csak szigorúan indikált esetben és a legkisebb mennyiségben alkalmazandó. Mivel a felszívódott jodid-ion átjut a méhlepényen, és az anyatejbe kiválasztódik, valamint az embriók és az újszülöttek fokozottan érzékenyek a jodidra ezért nem szabad nagy mennyiségű povidon-jódot alkalmazni a terhesség és szoptatás során. Ezen felül a jodid koncentrálódik az anyatejben. A povidon-jód átmeneti pajzsmirigy alul működést (hipotireózist) okozhat. Szükség lehet a gyermek pajzsmirigyfunkciójának ellenőrzésére. A gyermekek megóvandók a szer szájba kerülésétől, ill. lenyelésétől."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!