Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptatni bárki tud?

Szoptatni bárki tud?

Figyelt kérdés
A Ksmama magazin e ha vi számában megjelent egy cikk, amiben kicsit kiengesztelik azokat az anyákat, akik nem tartoznak a "szoptatni bárki tud" kategóriába. Nekem is volt, a mai napig kicsit bánkódom emiatt. Ha leírnátok a történeteteket, megköszönném! :)
2010. ápr. 21. 10:10
 1/10 anonim ***** válasza:
PEdig nem mindenki tud. Van aki azért, mert nincs is teje, vagy nagyon korán kiapad; van akinek befelé forduló a mellbimbója, van akinek begyullad és fejnie kell; van akinek a babája nem tud szopni rendesen.... és ezek miatt nem kell püfölni a saját fejét egy anyának, vagy teljesen összetörnie, hogy "alkalmatlan vagyok". Meg kell próbálni a dolgokat, de erővel semmit nem szabad.
2010. ápr. 21. 10:16
 2/10 anonim ***** válasza:
37%

Ugye, tudod, hogy darázsfészekbe nyúltál a kérdés kiírásával!!!?? Szóval az én történetem a következő:

17 éve születte a nagy fiam. Soha nem jutott eszembe a szülés előtt, hogy fogom-e tudni szoptatni. Aztán, mikor először behozták (még nem volt babás szoba rendszer!), nagyon kétségbeestem, főleg, hogy igazán semmit se mutattak meg. Emellett a gyerekemet képtelenség volt felébreszteni, bárhogy is próbáltam, mert -mint az egyik csecsemős elszólta magát- nagyon sírós volt, így állandóan megetették bent... Nekem rendesen beindult a tejem, dőlt, mint a fene, de a kisfiam "nem akart" szopizni (hogy is akart volna teli hassal????). Aztán végre hazamehettünk és rendben is volt 6 hétig minden. Evett, aludt és sírt állandóan, mert hasfájós volt szegényem. akkor még nem voltak ezek a csodaszerek, mint ma, így maradt a sétálgatás, meg a masszírozás, torna... Eljött a 6. hét és megdöbbentem, mert a fiam egyre többször maradt éhes vagy egyre sűrűbben kért enni. Kedves környezetem és az "okos" védőnő szerint apadni ketzdett a tejem... adjak neki tápszert, mert így éhezni fog.... Na, meg is tettem :((( Egészen addig jutottunk, hogy 5 hónapos korára teljesen leszokott a ciciről, mert ugye azzal dolgozni kellett... A Másik 3 gyereknél már nem hallgattam senkire, csakis a saját megérzéseimre, még a mérleget se tűrtem meg a házban :)) Így aztán mindhárom 6 hónapos koráig csak anyatejet kapott, semmi mást :) Egyik se volt egy percig se hasfájós és én úgy gondolom azért, mert soha nem görcsöltem azon, hogy jóllaknak-e, elég-e nekik a tej...

2010. ápr. 21. 10:22
 3/10 anonim ***** válasza:
35%
nekem az elején nem indult be a tejem, ott volt a kórházban a két napos babám és éhezett, még kakija se volt, a mellem teljesen üres volt és csak azt rágta, az anyósom meg csak koholt....késöbb lett tejem, de iszonyat bűntudattal mentem el a második nap tápszert könyörögni, egy rakás sz@rnak éreztem magam, és a szobában is szinte titkoltam, h nem vagyok képes megetetni a babámat....nem mindenki tud szoptatni, van számos szervi oka is, ettől még nem rosszabb anya senki, nekem is van ismerősöm, aki a másodikat is csak egy hétig tudta....az én sztorim tudom, nem ugyanaz, nekem a végén adatott tej és segítettem más babákon is h részesüljenek az anyatejből, de nekem ez a pár nap is sok volt...
2010. ápr. 21. 10:25
 4/10 anonim ***** válasza:
Sajnos nem tud mindenki. :-( Én például nem tudtam, bármennyire is igyekeztem. Még az LLL ligánál is próbálkoztam hátha tudnak segíteni, de gyakorlatilag azt mondták, hogy hazudok, mert nem lehetséges, hogy ennyire nincs tejem. Úgy kell elképzelni, hogy 1-2 cseppen kívül nem jött több, akármit csináltam. Nem segített semmilyen tejszaporító szer sem, mindent kipróbáltam amiket javasoltak. Azóta már tudom, hogy genetikai oka van nálam (anyukám sem tudott szoptatni), de én ezt nem tudtam előre (anyukám meghalt mikor kicsi voltam). A második gyerek bevállalása előtt mentem el kivizsgáltatni magam, hogy hátha lehet valami orvosi segítséget igénybe venni még a második terhesség előtt, de nem tudtak mit csinálni. Az agyalapi mirigyem nem működik normálisan, nem termelődik megfelelő mennyiségben a tejelválasztásért felelős hormon. Ha a fejem tetejére állok akkor sem fogok tudni szoptatni. Szóval nem, nem tud mindenki szoptatni, de azért a nagy többségnek sikerülni szokott. Akinek elsőre nem ment, attól még simán működhet a második gyerkőcnél mert nem stresszel annyira azon, hogy jó anya lesz-e, stb. Én sem bánkódom már, pedig soha nem fogok tudni szoptatni, de legalább már tudom, hogy miért. Bár sokszor megkaptam, hogy az nem is igazi anya aki nem tud szoptatni, de inkább már kerülöm a többi kismamát és próbálok boldog lenni így is.
2010. ápr. 21. 10:33
 5/10 anonim ***** válasza:
32%
Az LLL -től már a hideg kiráz (elnézést), már ha linkelik fordulok el a géptől. Persze. Mint az "aludj jól" módszerek. Van, akinél beválik, van akinél nagyon nem. Kedves tápit adó vagy keveset szoptatós anyukák! Egy percig sem vagytok rosszabbak! Én is mindent kipróbáltam, még a híres tejszaporító sört is, mégis 4 hónap után elapadt. De úgy voltam vele, oké,elég a szivattyúzásból (fejtem azt a 20 ml is, hogy hátha ez is segít) ;jöjjön a tápi. Nagyon szereti a gyerekem és egészséges , mosolygós jól fejlett baba.
2010. ápr. 21. 10:41
 6/10 anonim ***** válasza:
Kedves utolsó én is utálom az LLL-t. Mindenki ezzel pedáloz, és nem hisznek nekünk akiknek nincs teje.
2010. ápr. 21. 10:53
 7/10 anonim ***** válasza:
édesanyám csak 2-3 hónapig volt képes szoptatni, mert stresszes volt a környezet, a sok idegeskedéstől elapadt a teje, sokat számít a környezet is, lehet akármilyen bogyó, meg módszer, ha az ember zaklatott semmi nem segít...általában ilyenkor az anyukát találják meg, h nem elég "ügyes", azt nem kérdezik, h vajon van e segítsége, a férje úgy bánik e vele, ahogy megérdemli...és akkor jönnek a különböző jóindulatú elváltozások stb, amik szintén lehetetlenné tehetik a szoptatást!
2010. ápr. 21. 11:05
 8/10 anonim ***** válasza:

Engem és testvéremet sem tudta szoptatni az Anyukám. És ez nem cicinagyság-függő dolog. Tápszeres bébik voltunk, ennek ellenére betegséggel 21 éves koromig engem orvos nem látott, csak egyszer. Én már tudtam 1 éves koráig szoptatni a babámat. Igaz, mellé kapott mást is, mert kevés volt neki.

Nem kell foglalkozni a rosszindulatú megjegyzésekkel és kész. Eszükhöz kell érteni.

2010. ápr. 21. 11:13
 9/10 anonim ***** válasza:

Nekem óriási melleim vannak (G kosár), és van is benne rengeteg tej. Mégsem tudok szoptatni, mert a babám szájába sehogy se fér be egy ekkora cici, egy ekkora bimbóudvar, ráadásul lapos mellbimbó. Már mindent megpróbáltam, de semmi. Úgyhogy fejem, és úgy adom neki. Legalább az anyatej legyen meg neki, ha,ár a cicit nem tudom neki adni.

És iszonyú tragédiaként élem meg, kicsit az anyaságom kudarcaként is, főleg, mert nagyon készültem a szoptatásra, és soha meg nem fordult volna a fejemben, hogy majd nem leszek rá képes. Attól tartottam, hogy talán nem lesz tejem, de hogy majd nem tudom a szájába adni...

Az előtejemet az első napokban nem adhattam neki, mert véres volt. Egyszerűen nem tehettem cicire! Aztán meg besárgult, kábító gyógyszert kapott és folyadékpótlást cumisüvegből a csecsemősöktől. Talán ettől lett cumizavaros, nem tudom. A sárgaságból felgyógyult, de a cicit nem tudja kezelni. :-(((

2010. ápr. 21. 11:30
 10/10 xStefix ***** válasza:
27%

Biztosan nem bárki. De szerintem többen tudnának, ha hinnének magukban és jó helyről kapnának jó információkat és támogatást.

Nekem szerencsém volt. Sikerült megtalálnom a helyes tudást, segítséget is kértem-kaptam, de még így is 11 hónapomba került az önbizalom felépítése. Kemény menet volt, de nagyon megérte, különben már 2 éve nem szoptatnék.

2010. ápr. 21. 19:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!