Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tényleg adjak pótlást?

Tényleg adjak pótlást?

Figyelt kérdés
9 napos a babám. Császárral született. A tejcsi olyan 5. Nap körül lett. A kórházban nem is irtak fel tápszert. 3. Napon jöttünk haza. Itthon besárgult a 4. 5. Nap nagyon sokat aludt kinlódtam az ébresztgetéssel zsinte egesz nap cicin volt. Most volt kint a gyerekorvos megmérte és kevesebb most a súlya mint amivel hazajöttünk. Holnap lesz egy hete hogy itthon vagyunk. 3370grammal jöttünk haza, ma 3220grammot mért. A baba olyan 40-50-65- gramm körül cicizik és nagyjából 2 óránként. A doki szerint ki kellene egészítenem 80 grammra mert annyi lenne az adagja és hogy fejlődjön. Nem sírós nyugodt baba. Vasárnap kakilt utoljára dde úgy tudom az anyatejes babánál normális ha néhány napig nincs kaki. Pisis pelus megvan 6-7db egy nap. Félek ha pótolok akkor még kevesebbet fog cicizni és még kevesebb fog termelödni. Szerintetek tényleg kell a pótlás? Ma cicizés után 20ml tudtam fejni is, azt most odaadtam neki az utolso szopi után.ha éhes lenne nem kellene nyügösebbnek lennie, vagy sirósnak? Vagy nem aludna el éhes pocakkal, nem igaz? Ez a mérleg is csak kiidegel de mondta a doki hogy egy napot mérjek végig hogy latszódjon mennyit eszik. Viszont amikor felkel pelus csere, mérés cici, mérés aztán az elalváshoz is meg cicizik de egyértelmű hogy ha elaludt a cicin nem fogom mégegxszer a mérlegre tenni hogy még mennyit evett. Így nem is lehet szerintem grammra pontosan követni hogy mennyit eszik.

2016. júl. 26. 14:17
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
66%
Akkor viszont szimplán a mérlegek közötti eltérés is lehet a baj.
2016. júl. 26. 15:34
 12/20 anonim ***** válasza:
23%
Ha az orvos azt mondja, akkor én pótolnék, csak amíg megerősödik kicsit. Ilyen piciknek napi több kaka az ideális, a heti 1 kaki az 3 -4 hónaptól normális, de az enyémnek még minden nap volt eddig, pedig full anyatejes.
2016. júl. 26. 15:44
 13/20 anonim ***** válasza:
49%
Ha a súlycsökkenés megállt, akkor én nem adnék pótlást. Minél gyakoribb mellretétel, akár egész nap is szopizhat nyugodtan. Mérni csak egyszer egy nap, azonos időben mérném, a próbaszopinak nem sok értelme van, ha amúgy szinte egész nap szopizik. Ha tovább fogy, akkor kell a pótlás, de akkor inkább lefejt tejet pohárból, vagy kiskanállal, Nehogy cumizavar legyen belőle, tápszert csak ha tényleg nincs más. Az én fiam is császáros volt, a 4. napon lett tejem, elég sokáig kb. 3 hétig volt sárga, a tej is kb. 3 hetes korában lett elég, addig szinte nonstop szopizott, a születési súlyát is kb. 2-3 hetes korában nyerte vissza, de 10 %-nál többet nem fogyott, aluszékony nem volt, inkább az ellenkezője. Soha nem adtam neki pótlást, pedig a családból sokan noszogattak (tápszeres babáik voltak), és így kizárólagosan anyatejes volt, semmi baja nem lett a kezdeti nehézségek miatt. A kórházban is azt mondták, h csak szoptatni, szoptatni, szoptatni, mert ha elkezdi az ember a tápszert adni, akkor bekerülhet egy ördögi körbe sajnos. Szerintem egy szoptatási tanácsadóval beszélj inkább, ne a gyerekorvossal, mert ők a legjobb szándék ellenére sem sokat értenek a szoptatáshoz.
2016. júl. 26. 15:46
 14/20 A kérdező kommentje:
Na de ez az! Most 2 napja kezd beállni arra hogy NEM lóg egesz nap a cicin, hane, alszik 2 órát két etetés közt. Nem aluszekony mert mikor a csúcsponton volt a sárgaság akkor a cicin is bealudt 2 perc után, most élénken szopik nagyjából 20-20percet mi dkét cicin és utána is meg ébren van, kicsit nézelődni szokott majd vissza a cicire és elalszik.
2016. júl. 26. 16:45
 15/20 anonim ***** válasza:
67%

Okozhatja a mérlegek közötti eltérés is, meg az is, hogy keveset szopizik. Nálunk van eltérés az itthoni mérleg meg a doki mérlege között.

Ne mérd minden szoptatás után, csak naponta egyszer pl. fürdés előtt - amikor úgyis le kell vetkőztetni. Ha nő a súlya, akkor ne adj neki pótlást, ha csökken, akkor értelemszerűen adj, szoptatásbarát módszerekkel (kanál, pohár, SNS) szoptatás után. A pótlást elsődlegesen saját tejjel, ha nincs lefejt tej, akkor tápszerrel kell megoldani. De lefejt tejjel is csak akkor pótolj, ha a súlycsökkenés miatt szükséges, inkább tedd minél többször mellre.

Amúgy ha az én gyerekeim megették volna a tankönyvi adagokat, akkor mára már nem bírnám őket kézben cipelni. Ők kisebb mennyiségtől is gyarapodtak, és egyik sem olvasta a könyveket. Ha nő a súlya, akkor mindegy, hogy 60 vagy 80 ml-t szopik egyszerre, csak az a lényeg, hogy növekedjen. Ezt csak arra írom, hogy a doki szerint 80 ml lenne az adagja.

2016. júl. 26. 17:09
 16/20 Vilcsianyuja ***** válasza:
41%

Én is amondó vagyok, nem lehet olyan rossz a helyzet! Én is a mérlegre gyanakodnék, lehet, hogy nagyon félre van kalibrálva. Vagy esetleg a kórházi volt éppen nem túl pontos. Meg kellett volna mérni a kórházból hazahozatal napján. Esetleg vidd el a rendelőbe, mérje le az orvos a saját mérlegén.

Ha megeszi 2 óránként azokat a mennyiségeket, amiket írsz, akkor szerintem ki is jön, amit "könyv szerint" meg kell ennie, mert szerintem a 80g a 3 óránkénti, szintén "nagykönyv szerinti" mennyiség. Ha lement róla a sárgaság, akkor eleve nem kaphatott túl kevés táplálékot-folyadékot. Ha méred is a súlyát, tényleg csak naponta egyszer mérd. Ha az a tendencia, hogy hízik naponta átlag 30 grammot, akkor minden rendben.

Azért nem írom azt, hogy szaporíts tejet fejéssel, mert a 2 óránként mindkét mellen szopás önmagában elég kell, hogy legyen.

2016. júl. 27. 22:54
 17/20 A kérdező kommentje:
Ma este ugyanazzal a mérleggel mérve mint amivel a doki mérte 3300 volt mesztelenül.
2016. júl. 28. 00:07
 18/20 Vilcsianyuja ***** válasza:
72%
Na látod :) Ennyi. Ha ma délelőtt is lemérnéd, lehet, hogy a doktornő által mérthez közelítő eredményt kapnád. Esténként mérd tovább, mindig ugyanabban az időben, kb. az etetési rendet is figyeld (nem mindegy, hogy előtte evett vagy utána fog). Az se ejtsen kétségbe, ha egy nap visszaesik. A lényeg, hogy több napon keresztül legyen meg a növekedési tendencia. A pótlás addig szerintem felesleges.
2016. júl. 28. 11:13
 19/20 anonim ***** válasza:
75%
Jó irányba vagytok, csak így tovább!
2016. júl. 28. 11:35
 20/20 anonim ***** válasza:

Ennyi idősen az enyém hasába se fért több, pedig anyatejes és bőven van tejem.

Két hetes korára kell visszanyernie a születési súlyát. Inkább etesd gyakrabban vagy végezz szaporító fejést és add oda azt is, ha elfogadja, de ha elfogadsz egy tanácsot, ilyen pici babánál ne rendszeresíts cumisüveget, mert még nem rögzült a ciciző technikája és leragadhattok az üvegnél. Használj itató poharat. De inkábn szoptass. Ha tápot adsz, nem nő a tejmennyiséged és hamarosan akár teljesen el is felejtheted a szoptatást.

2016. júl. 29. 09:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!