Tényleg adjak pótlást?
Okozhatja a mérlegek közötti eltérés is, meg az is, hogy keveset szopizik. Nálunk van eltérés az itthoni mérleg meg a doki mérlege között.
Ne mérd minden szoptatás után, csak naponta egyszer pl. fürdés előtt - amikor úgyis le kell vetkőztetni. Ha nő a súlya, akkor ne adj neki pótlást, ha csökken, akkor értelemszerűen adj, szoptatásbarát módszerekkel (kanál, pohár, SNS) szoptatás után. A pótlást elsődlegesen saját tejjel, ha nincs lefejt tej, akkor tápszerrel kell megoldani. De lefejt tejjel is csak akkor pótolj, ha a súlycsökkenés miatt szükséges, inkább tedd minél többször mellre.
Amúgy ha az én gyerekeim megették volna a tankönyvi adagokat, akkor mára már nem bírnám őket kézben cipelni. Ők kisebb mennyiségtől is gyarapodtak, és egyik sem olvasta a könyveket. Ha nő a súlya, akkor mindegy, hogy 60 vagy 80 ml-t szopik egyszerre, csak az a lényeg, hogy növekedjen. Ezt csak arra írom, hogy a doki szerint 80 ml lenne az adagja.
Én is amondó vagyok, nem lehet olyan rossz a helyzet! Én is a mérlegre gyanakodnék, lehet, hogy nagyon félre van kalibrálva. Vagy esetleg a kórházi volt éppen nem túl pontos. Meg kellett volna mérni a kórházból hazahozatal napján. Esetleg vidd el a rendelőbe, mérje le az orvos a saját mérlegén.
Ha megeszi 2 óránként azokat a mennyiségeket, amiket írsz, akkor szerintem ki is jön, amit "könyv szerint" meg kell ennie, mert szerintem a 80g a 3 óránkénti, szintén "nagykönyv szerinti" mennyiség. Ha lement róla a sárgaság, akkor eleve nem kaphatott túl kevés táplálékot-folyadékot. Ha méred is a súlyát, tényleg csak naponta egyszer mérd. Ha az a tendencia, hogy hízik naponta átlag 30 grammot, akkor minden rendben.
Azért nem írom azt, hogy szaporíts tejet fejéssel, mert a 2 óránként mindkét mellen szopás önmagában elég kell, hogy legyen.
Ennyi idősen az enyém hasába se fért több, pedig anyatejes és bőven van tejem.
Két hetes korára kell visszanyernie a születési súlyát. Inkább etesd gyakrabban vagy végezz szaporító fejést és add oda azt is, ha elfogadja, de ha elfogadsz egy tanácsot, ilyen pici babánál ne rendszeresíts cumisüveget, mert még nem rögzült a ciciző technikája és leragadhattok az üvegnél. Használj itató poharat. De inkábn szoptass. Ha tápot adsz, nem nő a tejmennyiséged és hamarosan akár teljesen el is felejtheted a szoptatást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!