Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Fáj a mellem és vérzik, mit...

Fáj a mellem és vérzik, mit csináljak?

Figyelt kérdés
2,5 hónapja kínlódok a szoptatással. A babám nem akar szopni, max. 3 percet van rajta a cicin, de legtöbbször annyit sem, aztán ordít. Tejem nincs elég, hiába fejem, reggel még 20 mili lejön összesen a kettőből (!), aztán már csak 5miliket facsarok ki, elketromos fejővel, végül semmi nem jön. Így tudok adni a babámnak minden másnap 50 milit...:((( Azért küzdök, úgy gondoltam, ez a kevés is segíti a kis immunrendszerét, viszont most mind a két cicim véres és be van repedve, fáj nagyon. Ha pihentetem, biztos elmegy ez a nevetséges mennyiségű tejem is :( Annyira szomorú vagyok, hogy a babám immunrendszerét nem fogom tudni támogatni! Rossz anyának ézem magam, pedig tudom, hogy mindent megtettem a több tejért :(
2008. szept. 11. 22:14
 1/8 anonim ***** válasza:
87%

Ne szomorkodj! Engem még a védőnőm is macerált, mintha azért nem lenne elég a tejem, mert nem akarom, hogy elég legyen. Egyik kedvenc szlogenje: a szoptatás fejben dől el. Úgy gondolom, hogy a kizárólagos szoptatás most egy olyan divathullám, ami ha túl sokat hangoztatják, bűntudatot kelt azokban, akik ha megszakadnak,akkor sem tudnak 6 hónapig kizárólag szoptatni. Nekem azért ennél több a tejem, kézzel fejem, mikor tudom, lehet, hogy te is megpróbálhatnád, hátha úgy többet elő tudsz varázsolni. Nekem csak az elején vérzett, és az anyatej visszakenése+az AVENT bimbóvédője úgyahogy segített.

Arra pedig, hogy rossz anya vagy, ne is gondolj. Akkor lennél rossz anya, ha hagynád, hogy a gyereked egész nap sírjon az éhségtől, és már csak azért se adnál neki tápszert, hátha az egész napos szoptatás elindít valamit, közben meg talán nem hal éhen a szerencsétlen. A tápszerek ma már televannak vitaminokkal, és mindennel, amit a gyártók megtehetnek a baba immunrendszeréért. Az előtejet, ami nagyon-nagyon fontos volt, már a te babád is megkapta. Próbálj másra gondolni: a picid egészséges, gyarapszik, vidám. Akkor meg nincs semmi baj.

Mondjuk nálam is eltelt néhány sírós nap, mire beletörődtem, hogy nem tudom tápszer nélkül megoldani... Fel a fejjel!

2008. szept. 11. 22:31
 2/8 anonim ***** válasza:
100%
Ne érezd ezt, nem vagy rossz anya, hiszen mindent megteszel az ügy érdekében. De azt hiszem, tényleg jót tenne a mellednek, ha pihentetnéd egy napot legalább. Fejd le kézzel amit tudsz, lehet, hogy a mellszívót nem szereti a melled. Akkor még fenn tudod tartani a tejtermelést. Próbáltad már ezeket a tejtermelő csodabogyókat? More Milk, meg ilyesmik? Hátha segítenek.
2008. szept. 11. 22:33
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Valószínüleg azért sír a babád, mert kevés a tej, és sokat kell "küzdenie" azért, hogy jöjjön a ciciből.

Attól, hogy kevés a tejed, még egyáltalán nem vagy rossz anya. A tej mennyisége nemcsak attól függ, hogy Te hogyan "facsarod", hanem genetikai adottság, hogy a cicidben mennnyi tejmirigy van.

A babád immunrendszerének minősége pedig nemcsak az elfogyasztott anyatej mennyiségétől függ.

Én is csak 2,5 hónapig tudtam szoptatni és a másfél éves lányaim kétszer voltak náthásak.

A leírtak alapján már valószínüleg tápszert adsz neki kiegészítésként, a tápszeres babáknál pedig általában előbb kezdődik a hozzátáplálás, (kb. 4 hónaposan), úgyhogy így is fogod tudni egészségesen táplálni mindenféle zöldséggel és gyümölccsel.

Azt valóban rossz megemészteni, hogy az embernek elfogy a teje, de a legjobbat szerintem akkor teszed, ha mindkettőtök dolgát megkönnyíted.

Ettől a baba és a mama is sokkal jobba fogja érzeni magát.

2008. szept. 11. 22:36
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Én is így voltam. Egy hétig volt tejem és ha emgfeszültem se volt több. De a babóm sem tudta kiszopni én is fejtem. Viszont amit itt még nem írt senki és nagyon fontos, hogy nem szabad a babának vért nyelnie!!!!!! És te igenis nagyon jó édesanya vagy!!!!!! Igyál tejserkentő teát vagy valamit, használj bimbóvédőt, és Panthenol Mast nevű krémet. Gyógyszertárban kapható, sokkal jobb mint a többi krém, nekem csak ez segített hiába kentem én anyatejjel, az sem gyógyította. És minimum két napig pihentesd a sebes cicidet. Ha fejed, akkor nem apad el! Ha meg elapad akkor se legyen bűntudatod. A mai tápszerek valóban nagyon jók. A kislányom már öt hónapos és gyönyörűen fejlődik. Beteg sem volt még hála a szerencsénknek, úgyhogy ne szomorkodj!!!! Mielőbbi gyógyulást és sok sikert kívánok neked.
2008. szept. 11. 22:40
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
Sokan azt vallják,hogy a tápszer azért jobb,mert a minősége állandó,amíg az anyatej minősége változó ,mert ugye attól függ mit eszünk.Elgondolkodtató van benne igazság.A mai tápszerek már nagyon jól előállított,sokszorosan ellenőrzött termékek.Az én babám igaz anyatejes,de én is 1.5hónapig gyötörtem magamat.MOst már szerencsére van tejem bőven,de igenis tudom min mégy át.LEírom én mit tettem,hátha segít,de valószínű már kipróbáltad ezeket is.Azért hátha lesz benne valami új.Szedtem az urtica és a riccinus homeos bogyókat 5ch hígításúakat napi 3szor 5öt-ha beindul a tej abba kell hagyni,mellé ittam a hipp natal teát-tejserkentő,napi egy litert,plusz még kb 3liter folyadékot.3óránként szigorúan szoptattam,amíg nem volt a tej elég utána kapott tápszert,utána fejtem de csak addig amíg kényelmesen jött a tej-ha pár csepp pár csepp,de lefejtem.Napokig nyomtam be a köménymagos levest és ittam az alkohol mentes sört-jah és madártej az is nagyon segít:)Most 9hetesek vagyunk,kb 2hete hagytam el a fejést,de rájöttem be kell tartani a 3órás szoptatási időt,mert ha sokat teszem mellre kiszívja mindig azt a kicsit amittermel a mell a kicsi meg nem kap eleget és állandóan éhes.Ha betartom termel eleget és a kicsi is jóllakik..egyszer kell beállítani ezt az időt és menni fog magától hidd el.Ha végleg nem megy és tényleg fáj a cicid akkor bele kell törődnöd a dologba.Amúgy nekem is az anyatejjel való bekenés segített a legjobban-Én próbáltam krémeket de azt vettem észre,hogy csak felpuhítja a cicimet és jobban fáj.A mellszívást meg azért hagyom én is,mert annyira erősen szív,hogy nekemis felsebzi a tejcsatornákat és utánna napokig ordítani tudnék mikor a baba szívja.A kicsi is erősen szív de mégis kíméletesen.Neked is azért vérzik ,mert nincs mit kiszívatnod és mégis szívatod.Pihentesd,max masszírozd át jó meleg zuhany alatt mindig a cicidet ha kijön valami kijön ha nem attól is serken a tej hidd el.JAh és egy másik trükk,ha nem pihensz eleget nem lesz tejed.A tejtermelés energiát von el a szervezettől,ha amúgy is kimerült vagy ne csodálkozz ha nem lesz tejed.Aludj mikor a kicsi is alszik ne foglalkozz mással.Remélem szerencsével jártok,drukkolok,9hetes kisfiú anyukája
2008. szept. 11. 23:49
 6/8 anonim ***** válasza:
Minden elismerésem a tiéd, nagyon jó anyuka vagy! Olyat pedig ne mondj, hogy "nevetséges mennyiségű" tej. Igazán jó dolog, hogy mindent megteszel a picidért. Sajnos én sem tudtam szoptatni, csak 1,5 hónapig, mert folyton vérzett a cicim, és rettentően fájt, hiába szóltam a védőnőnek, hogy segítsen, mert nem bírom. Fejtem 10 hónapig, ami nem volt leányálom, de úgy gondoltam, ez a legkevesebb, amit megtehetek érte. Gratulálok! Bocsi, hogy csak biztató szavakra tellett, de a lényeget már elmondták az előttem szólók. :)
2008. szept. 12. 09:52
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat! Megpróbálom kézzel fejni, hátha attól tényleg nem áll le!

Szedtem a homeós bogyókat, a More Milk plusszt, Alfalfa D6-ot, ittam laktoherb teát, alkoholmentes sört... Óránként, max. 2 óránként próbáltam a babát cicire tenni vagy fejni, hátha megérti a cicim, hogy nagyobb a kereslet mint a kínálat! De ezen sem múlt, nem lett több sajnos semmitől :(

2008. szept. 12. 09:55
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Nekem most a második babám lassan 4 hónapos. Az első kisfiammal ugyanezzel a problémával küszködtem, és a 3. hónap betöltése után abbahagytuk a kínlódást, és már szinte csak tápszert kapott cumisüvegből. Most ő hat éves, édes, okos, minden rendben vele. A második kisfiam nagyon ügyesen szopizik, bár már a kórházban nekem is elkezdett az egyik mellbimbóm vérezni, és nagyon fájdalmas volt a szoptatás. Ettől függetlenül kitartóan szoptattam, miután hazajöttünk, akkor is. Sokszor másfél-2 óránként cicin voltunk, sőt még most is előfordul, hogy csak azért cicizünk, hogy őneki megnyugvás legyen. Nem kell pótlást adnom, bár nem hatalmas mennyiség, amit termel a cici, de kitartóak vagyunk, és szopizunk. Előfordult többször is, hogy vérzett a bimbóm, de a babának nem lesz tőle semmi baja!!! Hidd el, én is aggódtam, de a védőnő is, meg a gyerekorvos is megnyugtatott. 2-3 nap után begyógyul, és magától rendbejön, mert a legjobb orvosság rá a baba nyála és ha szopi után egy kicsit hagyod szellőzni meg némi anyatejet rajta megszáradni. Csak nyugodj meg és ne foglalkozz semmivel, pihenj, és szoptass minél többet. Nálam ez bejött. De az sem tragédia, ha pótolod neki tápszerrel, akkor is egészséges és szép gyermeked van. Mint mondtam, mi most leszünk 4 hónaposak, és lassan 6800 gramm a babám, úgy hogy 2800 grammal hoztam haza a kórházból! Nálunk nem mindig a mennyiség számít, hanem a minőség is. Kitartást kívánok nektek és jó egészséget.
2008. szept. 12. 10:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!