Valaki el tudná magyarázni, hogy lehetséges a szoptatás?
Fel nem tudom fogni, hogy amikor valakinek gyereke születik, onnantól tej termelődik a mellében, ez annyira durva, persze maga a születés is, hogy 1 db spermából lesz egy kifejlett gyerek.
De most jobban belegondoltam a szoptatásba, és valami elképesztő, hogy ennyire logikus a természet.
"A szülés után drámai módon lecsökken az ösztrogén és progeszteron hormon szintje, ez a csökkenés váltja ki az agyalapi mirigyben a prolaktin kiválasztódását. A prolaktin nevű hormon hatására a tejtermelő sejtek tejet választanak ki az emlőben. A prolaktin termelődését viszont a csecsemő szopása serkenti, azáltal, hogy stimulálja a mellbimbóban levő idegvégződéseket, és ezek üzenetet küldenek az anya agyába. Az agy veszi ezeket az üzeneteket és prolaktint választ ki.
A tejleadási reflex a „let-down” továbbítja az anyatejet a tejcsatornákban oly módon, hogy az oxitocin nevű hormon hatására összehúzódnak a mellben a sima izmok és ez a tejet a tejöblökbe juttatja. Az oxitocin felszabadulását is maga a szoptatás idézi elő."
Forrás: [link]
Nekem sokkal hihetetlenebb, hogy apró sejtekből végül egy igazi kis emberke lesz. :)
A szoptatás már utána úgymond "természetes", ezen sokkal kevésbé lepődtem meg, mint magán azon a csodán, ahogy kifejlődik egy baba.
Amúgy pedig mindenért a hormonok felelősek, azok segítik a tej termelődését.
Itt szépen le van írva:
Amiben ugyan azok az anyagok megvannak az már nem víz :D. Mert hogy ugye a víz H2O.... ha másból áll az már nem víz, hanem más. :D
Jó hogy azt nem kérdezed, hogy miért nem sör termelődik a fiúbabáknak..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!