Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Tápszeres babák anyukái. Ti...

Tápszeres babák anyukái. Ti is éreztétek így magatok?

Figyelt kérdés

6 hetes a kisfiam. Sajnos nem tudtam szoptatni. Az elején ő nem akarta elfogadni a cicit. Aztán a tej is egyre kevesebb lett. Eddig fejtem neki, de már sajnos nincs mit. Szóval tápszeres baba, nagyon bántott a dolog, de már megnyugodtam. A baj csak az, hogy mindenhol érzékeltetik velem, hogy ez nem normális.

Voltunk pár orvosnál a babával különböző okok miatt. Mindenhol kérdezik, szoptat sz anyuka? Én elmondom, hogy sajnos nem. Erre mindig jön a válasz, aztán miért nem. Olyan nincs, hogy nincs tej, stb... Én ilyenkor nagyon rosszul, kellemetlenül érzem magam. Mindha akkora bűn lenne, és én tehetnék róla. Miért tesznek ekkora különbséget a nem szoptatós anyukákkal? Miért kell magyarázkodni? Miért kell érzékeltetni, hogy nem ez a normális?

2010. febr. 17. 12:31
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
Nem azoké az érdem, akikből természettől fogva patakokban folyik a tej és csak odateszik a gyereket meg elveszik. Sokkal több energiát fordít a táplálásra az az anyuka, aki hozzátáplál. Neki ott van a szoptatás nyügje (mert tényleg az, ha nincs elég tej) és még mellé a mosogatás, sterilizálás, tápszerkeverés, etetgetés.... A lelki részébe nem akarok belemenni...
2010. febr. 18. 12:57
 12/22 Vilcsianyuja ***** válasza:
Nagyon sajnálom azokat az anyukákat, akiknek, bár nagyon akarták, nem jött össze a szoptatás. Bár szerintem is az a lehető legjobb, ha szopizik az apróság, ez legtöbbször nem az anyuka akarásán múlik, mert az meglenne, hanem azon, hogy nem kap elég segítséget a kórházban és utána a védőnőtől, a családtagoktól. vagy ha a jószándék meg is van, mindenki mást tanácsol, amitől az amúgy is paldón lévő kismamának esélye nincs visszanyerni az önbizalmát, kiegyensúlyozottságát. Nekem szerencsém volt. Én is úgy jöttem ki a kórházból, hogy a lányom már bestresszelt, ha a cici közelített felé, annyit erőltettem (sárgult, muszáj lett volna, de ez lett az eredménye), aztán jött a fejés, kevés tápszer pótlás, és ciciztetés bimbóvédővel. Aztán szép lassan elhagyhattuk a bimbóvédőt, a tápszert, és már fejnem se nagyon kéne. Persze, kitartás kell a dologhoz, de nagyon is meg tudom érteni, mikor a kitartás át megy kínszenvedésbe, stresszbe, és ott meghal az esély a szoptatásra... de ennek, még egyszer hangsúlyozom, első sorban nem a kismama az oka. de aki tud, még időben forduljon szakemberhez vagy ismerőshöz (olyan védőnő, akiben maximálisan megbízik, szoptatási tanácsadó, gyerekorvos, ilyen téren tapasztalatokkal rendelkező barátnő stb.) mert ha elfogy a tejci, onnan már nagyon nehéz, ha nem lehetetlen a visszaút... a környezet véleményével nem kell foglalkozni, hisz mindent megtettél a szoptatásért, utólag meg már mindenki nagyon okos. de biztos, hogy tudat alatt esetleg te is bűntudatot érzel a sikertelenség miatt, és pont ezért érint érzékenyen a külső bírálat. ezt sajnos neked kell feldolgoznod... :(
2010. febr. 18. 14:01
 13/22 xStefix ***** válasza:
0%

De lányok, áruljátok már el nekem, légy szíves, miért nem kerestek hatékony(abb) segítséget?! Szoptatási tanácsadót pl.

Nem akarok rátok támadni meg vitázni, semmi ilyesmi, őszintén, csak egyszerűen hónapok óta nem kapok választ erre a kérdésemre. Újra és újra jönnek az ilyen topikok, de alig van valaki, aki egyáltalán választ ad a fenti kérdésre. Pedig nagyon-nagyon érdekelne, főleg, hogy magam is annak készülök...

2010. febr. 18. 19:17
 14/22 anonim ***** válasza:
100%
én felkerestem tanácsadót! 6000ft-ot fizettem, és lényegében annyit mondott, hogy sűrá szopi, sokfolyadék és kitartás. ezt előtte is tudtam, így is cselekedtem. aztán 3 hét után csökkentettem a tápszert és fogyott a gyerekem. a tanácsadó nem válaszolt tovább az emailjeimre. most is pótolom a tejet.
2010. febr. 18. 20:21
 15/22 anonim ***** válasza:
100%

Tegnapi 19:17-esnek:

Alapvetően azt gondolom, hogy ez is a védőnő feladata lenne. Őt azért fizetjük az adóforintokból, hogy erre is figyeljen, tanácsot adjon. De csodát ők sem tudnak tenni, ahogyan a szoptatási tanácsadók sem. Sajnos nagyon sok múlik a lelki oldalon is, NEM kizárólagosan, de sok múlik rajta. A környezetemben akik nem tudtak szoptatni, mindnek volt olyan gondja, amit senki nem tud megoldani, ami rányomta a bélyeget a szoptatásra (is). Van olyan ismerősöm, aki 4 év után tudta beazonosítani, hogy miért is nem tudott anno szoptatni. Azt gondolom, hogy nagyon-nagyon komoly szakembernek (elsősorban lelki betegségek szakemberének) kell ahhoz lennie egy szoptatási tanácsadónak, hogy eredményes legyen. Hiszen hiába rakatja rá ötpercenként cicire a gyereket, ha anyában van valahol mélyen egy görcs, amiért nem tud szoptatni. Hiába mondják, hogy lazuljon el anya, ha éppen azon jár az agya egyfolytában, hogy ki ne rúgják a férjét a munkahelyről stb.

A másik, amiért pl. én nem vettem igénybe szoptatási tanácsadót az az, hogy ahogyan olvasgattam a honlapjukat (lll) nem tudtam azonosulni a nézeteikkel. Én személy szerint nem értek egyet azzal, hogy 2-4 éves kor között történjen az elválasztás. Biztos, bennem van a hiba, de én nem tartom helyesnek a terhesség alatti szoptatást, később a tandemszoptatást. És még sorolhatnám, hogy mik azok, amik nem tetszenek. Ilyen "cégtől" én nem fogok tanácsot kérni.

2010. febr. 19. 08:08
 16/22 anonim ***** válasza:
100%

Sziasztok, 20:21-es vagyok. Egyet értek az előző válaszolóval. Nem a szoptatási tanácsadókat akarom támadni, tényleg, légyszi ne sértődj meg! Szerintem első gyerekes anyukáknak sokat tudtok segíteni. Terhesség alatt egyáltalán nem foglalkoztam a szoptatás kérédésével. Kicsit utána néztem a szülésnek és ennyi, aztán megszületett a gyerek, és rögtön szopiztatni kellett. A János Kórházban azt a tanácsot adták a csecsemősök, hogy ne tegyem tönkre magam, 3 óránként szoptassak, este pedig adjak tápszert, hogy tudjunk aludni. Most már tudom, hogy ez nagyon nagy hiba volt.

Talán minden kórházba elkelne egy szopitanácsadó, aki normális tanácsot ad, és később is fel lehetne hívni.

A védőnőről annyit, hogy az enyém 23 éves, és még nincs saját gyereke. Így azért nem könnyű tanácsot adni....

2010. febr. 19. 11:45
 17/22 anonim ***** válasza:
Engem az zavart össze, hogy mindenki más tanácsot adott. A csecsemősnővérek, a védőnő, a gyerekorvos. (Pl. az egyik nővér 3 óránkénti szoptatást javasolt, a másik rám szólt, amikor fel akartam ébreszteni a babát, stb.)A sok jó tanácsból kellett kiválasztanom a nekünk megfelelőt, ami - első gyerekes anyukaként - nem sikerült, és ebből adódtak problémáim. Legközelebb már sokkal okosabban csinálom, és csak a saját ösztöneimre és most már a tapasztalatomra hallgatok. A másik az, hogy ilyenkor lelkiekben az ember nagyon kiszolgáltatott, és voltak "szakemberek", akik olyan hangsúllyal tanítottak szoptatni, hogy már attól is kevesebb lett a tejem:-)
2010. febr. 19. 15:56
 18/22 xStefix ***** válasza:

Értelek titeket. Sajnos az a helyzet, hogy az eü-s dolgozók vajmi keveset értenek a szoptatáshoz, mert a legtöbbjük még az előző érában tanulta a szakmáját, amikor is egyáltalán nem volt "divat" sokáig (vagy egyáltalán) szoptatni. Ezért lett és van nagy szükség olyanokra, akiknek konkrétan ez a hivatásuk. A gyerekorvos profilja a betegség, a védőnőké a terhesség és a babagondozás, az újszülötteseké az első pár nap a kórházban... Mindegyikük érintkezik többé-kevésbé a szoptatással, de egyiküknek sem ez a fő területe.

Én is 3 óránként kezdtem el szoptatni a "jótanácsoknak" megfelelően, aminek szintén kishíján elapadás lett a vége. Mikor elegem lett az ellentmondásokból, arra jutottam, hogy akkor mostmár tényleg olyanoktól kéne tanácsot kérnem, akik tudják is, hogy miről beszélnek. Így jutottam el a Ligáig. Először én is szkeptikusan olvastam a honlapjukat, mert én is a "közgondolkodók" közé tartoztam. De tettem egy próbát és bevált. Idővel megértettem és a gyakorlatban is láttam, hogy (általában) működik az, amit javasolnak (legalábbis nálam igen). Az, hogy végülis még szoptatom a 2 éves lányomat, már egyéni döntés volt - de szerintem ahhoz, hogy valaki megfogadja a Liga (számára fontos és hasznos) tanácsait pl. egy újszülött korú vagy pár hónapos babával, még nem kell 100%-ig azonosulni az elveikkel. Előre nem lehet tudni, hogy hogyan alakulnak a későbbiek..

Azzal is egyetértek, hogy nagyon fontos a szoptatás lelki háttere, az anya szempontjából is. A hivatásos tanácsadók tanulnak pszichológiát is, nem is keveset - de mint mindenhol, itt is igaz, hogy vannak, akiknek több affinitásuk van a tanácsadáshoz, vannak, akiknek kevesebb. Nekem is a 2. megkeresett tanácsadó tudott többet segíteni abban, hogy megnyugodjak.

2010. febr. 19. 18:46
 19/22 anonim ***** válasza:
1. vagyok. Nekem a csecsemősök annyit segítettek szoptatni, hogy rendesen rátették a babát a cicire, majd otthagytak. Fél óráig azt csináltam vele amit akartam. 2x megmutatták, hogy kell fejni, a semmit. Fél óra kínszenvedéssel, könnyek között kifejtek a 2 ciciből 23 cseppet és nagyon örültek, mondván ezt odaadjuk a picinek. 1 hét után a születési súlyával jöttünk haza. Még rá is írták a záróra, hogy jól szopik! Pedig nem. Én meg magyarázkodjak, hogy otthon nem ment. Ki hazudik és ki kéri számon a tápszert? Nem azt mondom, hogy csak rajtuk múlott, de sokat tettek azért, hogy tápszeresek legyünk. lehet bennem nincs elég ösztön, de én nem úgy születtem, hogy minden fortélyát ismerem a szoptatásnak.
2010. febr. 20. 12:16
 20/22 anonim ***** válasza:
100%
Én is egyike vagyok azoknak az anyukáknak, akiknek a babája a csecsemősök hülye tanácsai miatt majdnem tápszeres lett. Még most is pótolok esténként. A lelki részéről annyit, hogy az az anyuka, aki nem divatból tápszeres, hanem küzdött a szopiért, de nem ment, nyugodtan emelje magasra a fejét, mert jobban megszenvedett az anyatejért, mint az, akiből 3.naptól ömlött a tej.
2010. febr. 21. 18:31
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!