Miért ennyire nehéz anyatejhez hozzájutni ebben a megyében?
11 hetes a lányom és kevés a tejem sajnos. A tápszertől fáj a hasa, már többfélét is kipróbáltunk, de látom, hogy szenved. A védőnőm körülnézett és azt mondja, hogy itt Oroszlányon sajnos nincsen egy tejadó anyuka sem. Felhívtam a tatabányai kórházat, ahol azt mondták, hogy nincsen anyatejgyüjtő az egész megyében. Elakadtam.
Mindenhol abba ütközik az ember, hogy mennyire fontos az anyatej (egyetértek 100%-ig) és nem lehet pótolni semmivel. Ugyanakkor megfeszülhetek, ha egyszerűen nincsen elég tejem nem tudom ellátni a babámat.
Biztos vagyok benne, hogy van olyan anyuka a környéken, akinek "literszámra" van teje, de nem találom meg, mert nincsen olyan szervezet, aki ezt összefogná...Budapesten minden megyében van gyűjtő és még házhoz is viszik a tejet naponta! A környéken sehol semmi.
Kiborít, hogy talán valahol nem is olyan messze a csapban végzi az az anyatej, ami az én babámat megkímélné a hasfájástól.
Mit gondoltok erről? Van esetleg valaki, aki hasonló cipőben jár vagy van ötlete, hogy mit próbálhatnék még meg?
Most már határozottan ki merem jelenteni, hogy szinte mindent próbáltam, amit csak lehet. Teák, homeós bogyók, more milk, sok folyadék, pihenés...aztán kerestem egy szoptatási tanácsadót, aki többször eljött, segített, azóta is kapcsolatban vagyunk. A gond igazából az, hogy nagyon lassan jön a tej és a kicsi türelmetlen. Minden szoptatás sírásba fullad, sokszor annyira felzaklatja magát, hogy alig tudom rávenni, hogy folytassa a szopást. Néhány hete már géppel fejek és üvegből kapja. Fejés közben is látom, hogy 50-60 ml után bizony sokszor 8-10 perces "üresjáratok" vannak, amikor semmi sem jön. A fejőgép ilyenkor nem lázad :)... a babám viszont nem szopik 10 percig a semmiért. Így aztán egyre kevesebb a tejem sajnos, pedig órákat töltök fejéssel (kb. 7x45 perc), de max. 80 ml jön le, a kicsi pedig 120-at vág be étkezésenként. Szóval kell a pótlás.
Ja, igen. Tejadó anyának lenni nem kerül semmibe! Ingyenes ma már az összes szűrővizsgálat. Háziorvos ad beutalót, "csak" el kell menni a vizsgálatokra.
Megnéztem gyorsan az egyik kiadványt, ahol a gyüjtőállomások vannak felsorolva, és tényleg nincs a közeletekben. Budapest van a legközelebb.
Nekem is hasonló a problémám, de mi tudjuk pótolni tápszerrel, ami hiányzik neki.
Esetleg próbálj meg fórumokon érdeklődni, hogy ki adna nektek. Akár itt is tehetsz fel egy ilyen kérdést/kérést.
Békés megyében sincs :-(
Azért már drága lenne megszervezni, inkább a tápszert támogatják. Ezenkívül az állam megveszi a tejadó anyáktól a tejet, és ingyen adja a rászorulóknak. Elméletileg. Inkább nem párosítják össze az anyákat, minthogy fizeniük kéne.Az anyatej literenkénti ára 1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára, de csak ha állambcsin keresztül történik.
Biztos csődbe mentek az állomások a túl sok jelentkező miatt.
Esetleg próbálkozz rajtuk keresztül:
Szia!
Én tejleadó vagyok. Budapestre adom le, de Pest megyei vagyok, így először próbálkoztam, hogy a lakhelyemen nem lenne-e valaki, akinek segíthetnék. Felhívtam a védőnőt, azt mondta, nem foglalkoznak vele... Nem egy nagy mennyiség (200-400 ml naponta), mert ikreket táplálok, és hiába próbálkozom már a hozzátáplálással, csak pár kanállal nyammognak, látszik rajtuk, hogy a tejet várják :-))
Egyébként a vizsgálatok árával kapcsolatban mindkettőtöknek igaza van, mert én a Heim Pál Kórházon keresztül intézem a szűréseket, így ingyen volt, de ha lett volna itt helyben anyuka, akinek adhattam volna a tejet, akkor már fizetni kellett volna a HIV szűrésért és a székletvizsgálatért is!
Azt azonban el kell, hogy mondjam Neked, hogy annak ellenére, hogy én adok tejet, én azt hiszem, nem fogadnám el, főleg nem közvetlenül az anyától. Mi a garancia, hogy az az anyuka, akinek a tejét elhozod, teljesen egészséges?
Akik hivatalosan adják a tejet, legalább átesnek néhány szűrésen és a tejet is minden alkalommal bevizsgálják, de ez sem 100% garancia.
Mindenesetre kívánom Neked, hogy találj megoldást a problémádra és fejlődjön a babád szépen, egészségben!
Sziasztok!
Közben találtam egy tejadó anyukát a szomszéd városban a védőnőn keresztül. Mindenféle szűrésen átesett és másoknak is ad tejet, ráadásul a kislánya pont annyi idős, mint az én lányom. Remélem minden rendben lesz így.
Köszönöm a segítségeteket!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!