Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szerintetek valóban az az...

Szerintetek valóban az az egészséges, hogy akár 3 éves koráig szoptatni a babát, vagy elég 6 hónapos korig, és nyugodtan el lehet apasztani?

Figyelt kérdés
Mert szerintem olyankor már vannak kint fogak,és elég fájdalmas.
2010. febr. 6. 21:01
1 2
 11/16 xStefix ***** válasza:

A harapáshoz: néha előfordul és persze fáj is, de el lehet/kell róla terelni a baba figyelmét. A szopó baba, gyerek aktív szopás közben nem harap, mert máshogyan tartja a száját, nyelvét. Ha mégis, akkor azt a passzív időszakban teszi és általában megvan az oka.

1) A rágni tanulás idején kóstolgat, harapdál, próbálgat, gyakorol. Ez "természetes", kezelhető/endő és szerencsére csak átmeneti. Ugyanígy a fogzás alatti rágcsálás sem ellenünk szól, hanem a fájdalom enyhítését célozza. 2) Egyes babák akkor is alkalmazzák ezen új képességüket, ha már ügyesebbek, ámde türelmetlenebbek is és kevésbé jól jön a tej (lassan vagy kevés). Ilyenkor szükség lehet a szopási gyakorlat módosítására. 3) Néha unalomból vagy fáradtságból véletlenül is haraphatnak, ilyenkor inkább a napi elfoglaltságokat érdemes átnézni. 4) Nálunk leginkább akkor fordult elő, amikor a lányom már nem akart szopni, én viszont még erőltetni próbáltam. Ilyenkor más eszköz híjján így közölte velem (igen hatékonyan:), hogy köszöni, elég volt. 5) És végül van olyan (nagyobbacska) is, aki tényleg rosszalkodásból teszi, de legtöbbször ez sem jelent kezelhetetlen problémát. Szóval akár véletlen, akár szándékos oka van a harapásnak, általában valamit jelez és ha megvan a problémaforrás, közelebb a megoldás is.

Engem is harapott már meg a lányom nemegyszer, de én sem előtte, sem közben, sem azóta nem érzem ezt szoptatást lezáró oknak. Általában tudtam, hogy miért teszi, így tudtam tenni ellene.

2010. febr. 7. 17:29
 12/16 anonim ***** válasza:
Biztos van olyan szoptató anya, akinél a kényelem dominál, amikor minél később vezeti be a gyereknek a szilárd ételt. De ez nem jellemző. 16 hós a lányom, még szopik, de 6 hós korától ugyanúgy elkezdtük a kajálást, csak és mindig szopi után kínáltam, mert nem akartam "kiváltani" a szopikat, mert úgy tartottam helyesnek, ha a szilárd csk kiegészíti a tejet, 1 éves korái. Azóta már a szilárd dominál, és valóban érzelileg fontosabb a szopi. De ezt nem a saját kényelmem miatt engedem, hanem mert úgy érzem, hogy a babámnak igénye van még erre. Ez olykor bevallom fárasztó, mégis kitartok amíg elválasztja magát. Ha rosszindulatú lennék én is mondhatnám, hogy aki hamar leválszja a babáját, azért teszi, hogy más is el tudjon látni helyette olyan dolgokat, amiket a szopis babáknál csak az anya (altatás, etetés). De nem mondom ezt, mert nem hiszem, hogy ezért teszik.
2010. febr. 8. 15:54
 13/16 xStefix ***** válasza:

A 17:03-as hsz-em miért lett így lepontozva? Nem kiakadás vagy ilyesmi, csak kíváncsi lennék, kinek miért nem tetszett.

Merthogy tényeket írtam és objektíven, amik mondjuk az én véleményemmel is épp egybeesnek. :)

2010. febr. 12. 16:06
 14/16 anonim ***** válasza:
Az előtted lévő vagyok: szerintem túl szoptatáspárti voltál azoknak, akik lelustázták a hosszan szoptató anyákat.
2010. febr. 15. 16:08
 15/16 xStefix ***** válasza:
Magyarul én (is) überlusta vagyok. :D
2010. febr. 16. 14:56
 16/16 anonim ***** válasza:
Sziasztok,nem értem,hogy miért kell anyáknak azon vitázni,hogy meddig jo vagy nem jo szoptatni a gyermeküket.Mindenki döntse el maga.Szerintem az egyik leggyönyörübb dolog a világon(nem fejteném ki ezt,aki érti az érti ugyis)De érdekes,hogy azon senki nem vitázik-akad ki,ha egy nagyobbacska gyerek cumizik,cumisüvegböl iszik,netalán még 4-5 évesen pelenkás,és még lehetne sorolni.valaki igy valaki ugy csinálja,neveli gyeremekét.Lustaság?Kinek?merthogy az anyának pont nem,hiszen csak ö tudja,,adni,,tápszert és egyébb ételt pedig más is...Az hogy sokáig szopik egy baba tág fogalom,már nem evésre használják,hanem arra,amire a másik babák-gyerekek a cumit,plüssállatot,cumisüvegböl este a kakaot,vagy az ujjukat szopják,a hajukat pödrik stb.Az én gyönyörü kislányom 3honaposan gyakori szopi mellett már gyümölcsöket evett,következö honaptol meg már mindenféle bébiételt megevett(Édesanyám mondta is,hogy akár a szopizás kárára mehet...)De nem igy volt,ugyanolyan gyakran szopizott is.Majd 9honapos korátol nem volt hajlando több bébikaját enni,azt ette amit mi,válogatás nélkül,de a szopi ugyanugy maradt.Persze idövel csökkent a gyakoriság,végül 2 éves korára beállt az esti elalvos(5perc és alszik)és a reggeli ébredös szopizás.Ugy érzem,hogy akik szörnyülködnek a sokáig szopizáson,nem értik,vagy rossz élményük volt,vagy nem is tudtak és irigyek...De nekem még eszembe nem jutott lenézni valakit ismeretlenül és amugy se,mert nem szoptat.Amugy meg olyan mint ha azt a kisgyereket néznék le(pedig nincs ráirva)hacsak az anya el nem mondja,erre kap egy gunyos megjegyzést,hát szép.A cumizos-pelenkás meg szép nem?...Az én kislányom egy gyönyörü,önállo,egészséges(még csak náthás se volt)4ÉVES volt januárba.Az esti elalvos szopizás még mindig van,és nem hiszem,hogy durva lenne,de mindenki gondol amit akar.Én a születésétöl büszke vagyok rá:3 honaposan ült,5honaposan állt,11 honaposan magátol ment,16 honapos kora ota teljesen szobatiszta,másfél évesen tisztán beszélt,most már magyarul-németül váltva(édesapa anyanyelvi),,mielött valaki belekötne...Én szerintem az a fontos,boldogok-egészségesek legyenek és nem az,hogy meddig szopiznak!!!!
2010. febr. 16. 22:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!