Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Meddig egészséges a szoptatás?...

Meddig egészséges a szoptatás? Érdekelne hogy pl. két éves kor után van -e értelme. Van még tej aminek van tápértéke?

Figyelt kérdés
2009. dec. 25. 03:51
 1/8 anonim ***** válasza:
32%
A fiam 3 éves koráig szopott. :) Az anyatej még ilyen idős korban is jobb, mint a tehéntej, vagy tápszer. Ilyenkor is van még a tejnek tápértéke, de természetesen rendes kajákat is kell mellette adni.
2009. dec. 25. 05:44
 2/8 anonim ***** válasza:
33%

Mostanában divat minél tovább szoptatni.Régen azért szoptattak egy évnél tovább,mert azt hitték,így nem maradnak terhesek.Ez persze nem igaz.Azt pedig,hogy a tehéntej nem ehészséges,valamelyik táplálkozás "tudós" találta ki.Soha nem hiszek nekik,mert egyrészt ha rájuk hallgatnánk,akkor még levegőt sem vehetnénk,másrészt pedig ezek a kutatók valamelyik szponzoráló cég érdekeit képviselik.A tehéntej ellenességet a tápszergyártók találták ki.Felénk nem divat az újmódi csecsemőtáplálás,részben azért sem,mert a szülőknek nincs pénzük a drága tápszerekre.Generációk nőttek fel tehéntejen,és valódi gyümölcsökön,zöldségeken stb.és senki nem lett tőle allergiás.Akiket ismerek családokat,egyetlen allergiás gyerek sincs még ma sem közöttük,a tápszeresek között,meg akik csak 1 éves kor után kaptak tehéntejet,annál több.

Ami az anyatejet illeti:mostanában elég sokat olvastam ebben a témában,és néhány nagyon elgondolkoztató.

Az egyik,hogy 6 hónapos kor után már nincs az anyatejben annyi tápérték,ami a babának a fejlődéshez elegendő.Ezért kell neki folyamatosan természetes ételeket is kapnia.Így 1 éves kora körül már szinte mindent eszik,és csak reggel-este igényli a szopást,vagy a tehéntejet.

Egyes holland kutatások szerint az egyéven túli anyatejet vizsgálva,néhány esetben olyan toxikus elemeket találtak,ami az anyatejben termelődött.Ebben az irányban továbbfolynak a kutatások.

Nem tudom,hogy ez mennyire igaz.Talán furcsa a párhuzam:de a tehéntartó gazdák elválasztják a borjakat,amikor már mást is esznek.És az elválasztás utáni tejet öregtejnek nevezik,és csak az állatoknak adják,mert emberi fogyasztásra nem jó.Ez pedig nem modern tudósok kutatási eredményei,hanem évezredes tapasztalat.Szerintem ez többet ér,mint a folyton változó kutatók megállapításai.

Természetesen senkit nem beszélek le a sokáig való szoptatásról,de én nem tartom jónak az 1 évnél idősebb gyereket szoptatni.Mindenki a saját belátása szerint cselekedjen.

2009. dec. 25. 07:06
 3/8 anonim ***** válasza:
49%
Csak 6 hónapig szoptattam, le szoktattam utána.
2009. dec. 25. 07:13
 4/8 anonim ***** válasza:
48%
A tápszer is tehéntejből készül, csak módosítják az összetételét, hogy a csecsemőknek is megfeleljen. Az anyatejben toxikus anyagok termelődnek, és magától megváltozik hirtelen az összetétele, nem úgy, mint a szuper tehéntejnek. Hát ez ká jó. :))) Ezt a blikkben találtad, kedves második? Jó neked, hogy nem ismersz allergiást, én sajnos az vagyok, és a lányaim is. Meg még úgy párezer ember rajtunk kívül. Elhiheted, hogy nem a reklámok, és a tápszermaffia hatására hanyagoljuk a tehéntejet.
2009. dec. 25. 07:43
 5/8 anonim ***** válasza:
80%
13 hónapos és napi 3szor szopik - emellett mindent eszik. Másfél éves kora körül megpróbálom leszoktatni, de nem erőltetem. Szerintem van ételme, ami gondot okozhat az az, hogy az anyukától teljesen "elszívja" a baba a tápanyagot, vitaminokat és jön a hajhullás, izületi fájdalom stb. De ez sem kötelezően.
2009. dec. 25. 10:33
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Az én babám még szopik, 1 éves, DE én fogytam 35 kg-ot és több orvos is azt javasolta, hogy hagyjam abba a saját egészségem érdekében.

A babám mindig becuclizza a tejet, majd nem eszik kellő mennyiségeket, mert eltelíti a tej-nem is hízik megfelelően, még nincs 9 kg, közel 4kg-al született.

Gyermekorvos is azt javasolta, hogy egyre kevesebbszer szoptassam, mert a babám így nem fog hízni, nem kapja meg a megfelelő tápanyagokat.

Én most szeretném fokozatosan leszoktatni, remélem sikerül, mert így 1 évesen is akaratosan kiköveteli a cicit, húzza a pólómat, kiszolgálja magát-nyáron nemigen szeretném, ha a játszótérren vagy a buszon eljátszaná ugyanezt.

Hogy van -e tápértéke 1 éven túl? Ellentétes cikkek tömkelegét olvastam. Kinek higyjek????

2009. dec. 25. 13:21
 7/8 anonim ***** válasza:
Az én babám immunhiányos és az anyatejből megkapja az én szervezetem által termelt immunsejteket, nem a tápértéke miatt szoptatom még mindig. És ez biztos, hogy így van mert az év közepén amikor ROTA vírusosak lettek a gyerekek a nagy, aki már akkor nem szopizott és ő 4 napra kórházba is került infúzióra, a kicsinek semmi baja nem volt, még hőemelkedése sem, közvetlen egy vírusfertőzés után. És ez biztos hogy az anyatejnek volt köszönhető, de nem tervezem tovább a szoptatását másfél éves koránál.
2009. dec. 26. 01:06
 8/8 anonim ***** válasza:
Az en kisfiam 1 eves es 2 hetes.Meg mindig szopik,es tobbet szopik mint eszik rendes kajat.Napi 6-szor szopik.Tudom h sok de muszaj,mert ha nem hagyom h szopizon ordit,hisztizik.Ha meg lesz tejecske akkor akar 2 eves koraig hagyom h szopizon.En 20kg fogytam,es nem tudok meghizni a doki meg azt mondta,addig amig szopik a kisfiam nehez lesz felszedni par kilot.En azt mondom,h igen van ertelme....csak mert meg beteg soha nem volt,es hoemelkedes is egyszer volt,mikor 4 honaposan himlos volt.
2011. márc. 17. 12:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!