Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Ha a kismama nem akar szoptatn...

Ha a kismama nem akar szoptatni, mit lehet csinálni a tejjel?

Figyelt kérdés

Egyik ismerősöm nemrégiben teherbe esett, és beszélgetés során felmerült, hogy ő egyáltalán nem akarja szoptatni a gyerekét, mert nem szeretné, ha szétharapdálná. Kérdezett, hogy lehet e olyan gyógyszer, amitől abbamarad a tejelválasztás, vagy hasonlók, de mivel én sem voltam még várandós, fogalmam sincs. Gondolom a tejet el kell távolítani valamilyen módon?! Igazából én is kíváncsi lettem a témával kapcsolatban.

Tudtok segíteni, hogy ez hogyan működik? :)

Köszönöm előre is!

2014. jún. 1. 14:01
1 2 3
 21/26 Medvi ***** válasza:
Látom, hogy itt mindenki jót akar, csak teljesen különböző nézőpontból közelítünk. Abban természetesen egyetértek, hogy ha tényleg képtelen rá az illető, akkor ne szoptasson, nem szabad erőltetni. Ha viszont a barátnőnek csak egy minimális hajlandósága van arra, hogy tegyen egy próbát, akkor jobban jár, ha megteszi, hátha mégis siketül. Sokkal könnyebb lenne neki is. A fejés egy baromi nagy meló. Napi 5-6-szor minimum 20 percet vesz igénybe még a legszuperebb fejőgéppel is. Állandóan sterilizálni a gépet,a cumisüvegeket, sterilen tárolni a tejet, nehogy a baba bélfertőzést kapjon. Éjjel 3-kor arra ébredni, hogy kőkemény a melled, elöntötte a tej az ágyadat, kimászni az ágyból, elvonszolni magad a fejőgépért, odaülni fejni, közben fölébred a baba, megszakítani a fejést, megetetni, visszaülni fejni stb. Mennyivel egyszerűbb mellre tenni és pihenni miközben ő szopizik. A fejés napi 3 órát is elvesz, addig ki foglalkozik a kicsivel, ha sír. Akinek nincs segítsége, az ebbe beleőrül. Nem is csoda, hogy azok az anyukák akik nem szoptatnak, boldogok, ha elapad a tejük és nem kell többé pepecselni vele. Aztán jöhet a tápszer, pedig az anyatej sokkal jobb a babának, gondolom a barátnőd is a legjobbat akarja a gyerekének, mint minden rendes anya. Szóval csak oda akartam kilyukadni, hogy mégis meg kellene próbálni a szopit.
2014. jún. 3. 16:31
 22/26 anonim ***** válasza:
Azt hozzáteszem egyébként -írtam is, hogy nem voltam fáradt- a lányunk gyakorlatilag 3 óránként fél órát volt ébren, és éjjel már születésétől aludt. Nem tudom, hogy hogyan lett volna kivitelezhető a dolog más típusú babával, de így ment.
2014. jún. 3. 16:38
 23/26 Medvi ***** válasza:

Bárcsak minden baba ilyen nyugis lenne. Szerencsés voltál. Egyébként nagyon elgondolkodtatott amit arról a faluról írtál. Szerintem nem lehet, hogy egy egész falu népe szoptatásfóbiában szenvedjen. Ez képtelenség. Valami hibbant hagyomány esetleg lehet, de szerintem inkább járványügyi oka lehetett. Talán sok volt a TBC-s a faluban az anyák között is, és így próbálták megóvni az újszülötteket a fertőzéstől. Különben miért öntötték volna a tejet a patakba? Mindenképp valami betegség miatti óvintézkedés lehetett ez, ami később esetleg hagyománnyá vált.

Még annyit, hogy a szoptatást meg lehet szeretni, de a fejést nem.

2014. jún. 4. 10:51
 24/26 anonim ***** válasza:
Nem. A konkret sztori, amire gondolsz, ugy szolt, hogy 56ban adott kozsegben ketto honap utan mindenki ment vissza dolgozni egy helyi malomipari valamibe. Altalanossagban volt ez elterjedt szokas akkor eszak es kelet mo. Bizonyos regioiban. A gyermek nagyival, dedszulovel volt. A ferjem edesanyja is igy nott fel, debrecentol kb. 40 kmre eltek, az anyukaja 6 hetes koratol reggel hattol estig dolgozott. Ezek ilyen idoszakok voltak, a szoptatast ilyenkor mindenki a hata kozepere kivanta. Korabbi forras is volt, nagyon erdekes konyv ez egyebkent, egeszen a reformkort koveto evekrol is voltak benne szoptatasi szokasokrol sztorik, atkuldhetem a cimet, ha erdekel!:) jo sokat lehet belole tanulni...
2014. jún. 4. 12:56
 25/26 Medvi ***** válasza:
Igen érdekel, köszi. Szomorú időszak lehetett az, persze talán nem is tudták az anyukák, hogy miről maradtak le.
2014. jún. 4. 15:09
 26/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat! :)

Érdekes olvasni, hogy ki hogyan vélekedik, és ki mennyire akarja ráerőltetni a másikra a saját igazát! :)

Persze, hogy jót akar a kicsinek, mondta, hogy meg fogja próbálni, de magától a dologtól, ahogy elképzeli, fél és tart tőle.

Hát nálam a vérvétel volt ilyen régen, ma már nevetve megyek, szóval igazatok van benne, hogy néha a saját képzeletünk a legnagyobb ellenségünk! :)

Ez a falus sztori elég érdekes, sajnálom is az ilyen nőket, akik rá vanna kényszerülve, hogy ne tölthessenek sok időt a babájukkal :/ biztos szörnyű...

Köszi még egyszer mindenkinek!

2014. jún. 6. 12:20
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!