A kislányom 4 hónapos múlt, most még csak szopik, de ezen kívül nem tudok neki már eltenni is a fagyasztóba. Nekem viszont hetente egyszer el kell mennem otthonról szinte egész napra. Tápszert vagy tejpépet adjunk-e neki inkább arra az időre?
Ha most elkezded a hozzátáplálást, hamar kiválthatsz egy étkezést. Minden nap elmarad egy szopi, így akkor le tudsz fejni egy adagot a fagyóba. Így 5 nap alatt lefejsz egy teljes napra elég tejcsit
Ha egy héten egyszer mész el, pont meg tudod oldani.
A tejpéppel még várj.
Én nem osztom a korai hozzátáplálásos véleményt, de természetesen te döntöd el, mit teszel. "Csak" annyi, hogy 4 hónaposan nagy eséllyel még nem áll készen a babád a szilárd táplálékok megfelelő emésztésére.
Fejni egyáltalán nem tudsz már? Mivel, hányszor, mennyi ideig próbáltad? Az mondjuk gyakori, hogy egy hosszabb szünet után már nehezebb beindítani a fejést a szopi mellett (másfajta inger a kettő), de ha elég kitartó vagy, elvileg simán sikerülhet. Ez lenne ugye a legideálisabb...
Válaszolok:
A hozzátáplálásnak nevéből adódóan nem az étkezések kiváltása a lényege, hanem a szoptatás/anyatej megtartása a szilárd ételek mellett, minél tovább (ha ez számít). A cél az, hogy a "rendes" ételeket fokozatosan, lassan vezessük be, olyan tempóban, ahogy a babának megfelel. Ideálisan úgy, hogy ő dönthesse el, mikor mit és mennyit eszik ill. szopik; így pl. azt is, hogy mikor hagy el egy-egy szopizást. - Amit te írtál, hogy akkor így-úgy ki lehet váltani egy szoptatást, az (legalábbis a nevét illetően) az elválasztás.
A kiváltott szopatás helyetti fejés alapból nem rossz ötlet, viszont amit ezen az oldalon nyerne a kérdező (lefejt tejjel tudna pótolni), azt lehet, hogy a másik oldalon a korai ht-vel el is vesztené (éretlen emésztőrendszer). A szoptatási szakma szerint 6 hós korig, ha nincs elég anyatej (fejve és donor tejként sem), akkor a tápszer az alternatíva, nem a szilárd táplálékok korai bevezetése. (Lehet, hogy ez fura, mert ugye a szakik "óva intenek" a tápszertől, viszont akkor is ez a javasolt sorrend, és megvan az oka.)
Illetve még annyi, hogy az 5 hónap a 6 előtt van, de mondjuk ebben nagy a szórás, hogy anyukaként ki mikor kezdi. Én feljebb leírtam, hogy nekem mi az álláspontom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!