Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Rájöhetnek, hogy nem szoptatok?

Rájöhetnek, hogy nem szoptatok?

Figyelt kérdés

2 hónapos a babám. A kórházban nem volt tejem, így nem is tettem mellre a babát. Harmadik napon tápszert kapott, ami nagyon kényelmes volt, így továbbra sem próbálkoztam a szoptatással. Itthon szintén tápszerben gondolkodtam. Ezzel nem is lenne gond, mert mindkettőnknek jó így. Azonban a védőnő és a gyerekorvos eléggé erőltette a szoptatást, és hogy tegyem mellre sokat, majd lesz tejem. Ja, köszi, de nem, ez így kényelmesebb. Addig nyaggattak, hogy azt mondtam nekik, lett tejem és anyatejes a babám.

Rájöhetnek valamiből, hogy mégsem mondtam igazat? Van különbség az anyatejes és a tápszeres babák között? Azt tudom, hogy a kaki színe más, de azon kívül?

2014. jan. 29. 14:03
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
64%
Nekem is későn indult be a tejem, de szüntelenül hittem, hogy képes leszek szoptatni. Folyton cicire tettem és megszakadt a szívem, hogy annyira éhes szegényke. Három hosszú napig küzködtünk. Háromszáu grammot fogyott a babám, a nővérek tápeszert akartak adni, de kiatartottam amellett, hogy én akkor is szoptatok! És láss csodát! Beindulta tejcsi. De még mennyi! Egy nap boldogság volt, aztán ödémás lett a cicim és a baba megint nem evett. Ismét felajánlották a tápszert, de én a bimbóvédős szoptatást választottam. Hidd el, nehéz így szoptatni, de megéri! Nem baj az, ha kicsit meg kell dolgozni az ételért, hiszen mit kapunk ingyen ebben a világban? Legyen kitartó és elérheti a célját. Most a bimbóvédő ellenére is harmonikus a szoptatási rituálénk. Nagyon szeretjük mindketten ezeket az órákat! Persze, nem ítélem el a tápszeres babák anyukáit sem, de nekem a szoptatás egy igazi élmény. Testünk által táplálni egy ilyen csöppséget nem is lehetne szebb! Pedig sajnos sokszor fájdalmas is, de érte kibírom. Szerintem se titkold el a doki előtt a tápszert. Hallgasd meg a véleményét, de kötelezni semmire sem kötelezhet. Sok az egészséges tápszeres gyerek is, bár kétség kìvűl az anyatej a legeslegjobb!
2014. jan. 29. 17:40
 32/42 anonim ***** válasza:
100%

A hozzátáplálás nem azt jelenti, hogy onnantól nem adsz tápszert majd. Eleinte kiváltasz 1 étkezést, ami eltart pár napig, vagy 1 hétig, babafüggő, mennyire fogadja szívesen a kanalat. Mira a tízórati, ebédet, uzsonnát kiváltod, az nem 2 nap, és 1 éves koráig reggel és este (anyatejet) tápszert kellene kapnia. Úgyhogy eltart még egy ideig ez a tápszer dolog.

A speciális dokihoz is a háziorvos ad beutalót.

2014. jan. 29. 19:38
 33/42 anonim ***** válasza:
88%

A gyerekhez való hozzáállásodat most nem minősítem, nem is az volt a kérdés, bár meggyőződésem, hogy másmilyen lenne, ha szoptatnád.

Még csak két hónapos a babád. Megtörténhet, hogy gond lesz a súlygyarapodásával, előfordulhat/kiderülhet bármilyen allergia, más a tápszeresek hozzátáplálása, beállíthat a védőnő etetés közben stb. Én inkább előbb mondanám el, mint később, minél tovább halasztod, annál cikibb lesz. Az orvosnak azért tudnia kell, ez nem elhanyagolható részletkérdés. A mi orvosunk pl. anyatejes babának nem ad gyógyszert, tápszeresnek inkább, és nem emésztési gondokról meg szakorvosi kérdésekről van szó, hanem pl. egy taknyos, lázas vírusról. Nem tudom, hogy van-e különbség, rájöhetnek-e úgy is, hogy nem látnak kakit (egyébként honnan tudod, hogy nem fog pont tanácsadáson kakilni?), de az ellátásban, felvetődő problémákban van különbség.

Azt a "párezer" forintot meg értelmesebb dolgokra is költheted, ha már olcsóbban is hozzájutsz a tápszerhez. Jó nektek, hogy nem számít az ára.

2014. jan. 29. 19:48
 34/42 anonim ***** válasza:
82%

akkor ha ilyen tokeletes minden, minek jossz ide kerdezgetni?

tej nem azonnal van, a baba szopival stimulalja a bimbokat, hogy a tejelvalaszto hormon termelodjon es ezaltal beinduljon a tejtermeles. ezert mondjak, h minel tobbszor teszed mellre, annal hamarabb lesz. ha te nem teszed mellre, persze h nem lesz tejed... fogalmad sincs semmirol, kenyelmes vagy es meg hazudsz is. igazi peldakep!

2014. jan. 30. 16:13
 35/42 anonim ***** válasza:
87%

Dobbenetesnek tartom az ilyen anyai hozzaallast, de inkabb nem reszleteznem a nyomdafesteket nem turo velemenyem..

A tejjel kapcsolatos kerdesedre valaszolva: egy ujszulottnek akkora a gyomra, mint egy cseresznyemag, par csepp tejjel (ami az elejen nagyon taplalo es zsirdus) teljesen jol lakik, tehat itt egyaltalan nem a mennyisegen van a hangsuly az elso napokban.

Siman rajohetnek a dologra egy kakis pelusbol, az anyatejes szeklet higabb, aranysarga szinu, mig a tapszeres surubb es a szine is egeszen mas (az en lanyomnak meregzold a tapszertol).

Tudod, en sem szerettem szoptatni, rettenetes fajdalommal jart, De: csinaltam ameddig tudtam /3 honap/, mert az elso hetekben roppant fontos, hogy megkapja a pici azokat az immunanyagokat, amelyeket a te szervezeted termel. Nyilvan egy elete elejetol fogva tapszeres bababol is lehet makkegeszseges felnott, de megvonni tole az anyatejet csak a te cickokad feltese meg a kenyelmed erdekeben....szegyenletes dolognak tartom egy edesanya reszerol.

2014. febr. 1. 08:43
 36/42 anonim ***** válasza:
0%
Valaki itt feltett egy kérdést és erre a válaszadók már messzemenő következtetést mernek levonni az illető személyiségéről. Kedves kérdező és a magukat tömjénező anyukák: a szoptatás és a nem-szoptatás magánügy!!! Sajnos odáig jutottunk, hogy azokat a kismamákat, akik bármilyen, hangsúlyozom bármilyen okból nem szoptatnak, azokat bárki verbálisan megalázhatja, megijesztheti, azokat lenézik, szidalmazzák, éppúgy, mint itt. Milyen alapon mer bárki egy ilyen személyes döntésbe ilyen durván és illetéktelenül beleszólni? Minden nő és kismama tudja, terhessége alatt hallja, olvas róla, hogy az anyatej a legjobb. Senki nem vonja kétségbe ezt, a tápszeresek sem! A döntés személyes ügye mindenkinek, a gyereknevelésben hány ilyen döntés születik, akkor is lehet kellő ismeret nélkül általánosítva kígyót-békát kiabálni a másikra? "Nekem sem volt előtejem, nekem sem volt tejem, az enyém sem akart szopni stbstb..." Hogy ti milyen tökéletesek vagytok, nahát..! Biztos sok elismerő pillantást és bókot kaptok. A tápszeresek pedig süllyedjenek el szégyenükben, sőt hazudjanak.. Az meg sem fordul a fejetekben, hogy épp a tietekhez hasonló képmutató hozzáállás és kirekesztés miatt hazudnak a tápszeres kismamák??? Csak hogy tudjátok: a szoptatás nem erény. A szoptatás olyan természetes, mint amikor vizet adsz annak, aki szomjas. Mindenki vizet adna először. De ha nincs víz, akkor bármilyen folyadék megfelel. A kérdezőnek: a "pre" tápszert 1 éves koráig adhatod a babának, ez a fajta áll összetételében legközelebb az anyatejhez, nem hiába a kaki is olyan színű lesz, mint a szoptatott babáknál. Létezik HA változata is. Márkaneveket szándékosan nem írok, de mindenképpen konzultálnod kell ebben az esetben orvossal, hogy a jelenlegiből áttérhetsz-e a "pre" típusúra. Persze, csak ha akarsz. Másrészről a babák sem szeretik a tápszerváltást.
2014. febr. 2. 01:55
 37/42 anonim ***** válasza:
100%
Szia 36-os válaszoló! Sok mindenben egyetértek veled. Én sajnáltam és gondolkodtam azon, hogy milyen tanácsot adjak a kérdezőnek egészen addig, amíg el nem kezdte sorolni a "kényelmi" szempontjait. Nem mondom azt, hogy onnantól kezdve, ahogy megszületik a babánk szűnjön meg körülöttünk a világ, de annak a kezdeti néhány hétnek nem lenne szabad tehernek lenni egy édesanya számára. Itt arra utalok, hogy a kérdező azt írta intézkedett, meg ha fáradt etesse aki akarja, visszanyerte alakját. Sajnos az ilyen hozzáállás miatt ítélkeznek a nem szoptató anyák felett, pedig szerintem a tápszeres babák anyukáinak döntő többsége mindent megadna, hogy szoptasson csak sajnos valami okból nem sikerül. Ilyen vagyok én is. Mindent megtettem ,hogy legyen tejem. Van is csak kevés, ezért tápszerrel pótolni kell. A védőnő erőltette, hogy csak szopizzon, a doktornőm azonnal a pótlást mondta, mert nem hízott a gyermekem. Kicsit nekem is kellemetlen volt a védőnővel közölni, hogy kap tápszert. Erőszakos volt még ki is jött megnézni, lemérni, hogy mennyit szopik. Ebből a szempontból megértem a kérdezőt. Egyébként az anyatejet is le lehet fejni és akkor más is etetheti a babát. Én mindenképpen megmondanám az igazat. Nekem nem is lett volna bátorságom úgy tápszert adni a babámnak, hogy nem egyeztetek a dokival. Szerencsés a kérdező, hogy eltalálta a megfelelőt, mert tápszerből is van ezerféle. Az enyém is speciálisat kap, peptit. Szóval, kedves kérdező szerintem mindenképpen vegyél egy nagy levegőt és mondd el az orvosnak, hogy tápszert kap a babád. Ha egy gondozott, ápolt, szépen gyarapodó, egészséges és vidám babád van nem lehet semmi kifogása ellene, de kérlek ne írj ilyeneket, hogy kényelmi szempontból választottad ezt a megoldást, mert így sajnos beskatulyázódnak azok az anyák is, akiknek ez valóban kényszermegoldás. A tápszer nem méreg, nem is lesznek betegesebbek a tápszeres babák.
2014. febr. 2. 12:24
 38/42 anonim ***** válasza:
71%
sajnos kedves 36-os, te nagyon félreértettél valamit, mert senki sem a tápszeres anyukákat támadta, én ugyan szoptattam, de van pár ismerősöm, akinek tápszeres lett a babája, eszembe sem jutna bántani őket, mert tudom, hogy próbálták és nagyon szerették volna,ha a baba szopik, de sajnos nem jött össze. Sőt, nekem is elfogyott már a tejem és ugyanúgy tápszert kap a lányom már. Lehet hogy nem olvastad a kérdező további hozzászólásait, mert az volt az, ami kiverte a biztosítékot a hozzászólóknál (szoptatós és tápszeres anyukák is vannak köztük)
2014. febr. 3. 10:38
 39/42 anonim ***** válasza:
62%

Szia ! Nem olvastam végig a hozzászolásokat nehargaudj ha már írták elöttem. De én aztmondanám hogy szerintem nem éri meg hazudni. Egyszer kicsattog a tápszertől a pici mert mondjuk épp masmijet vettél neki vagy valami nem volt okés vele és félrekezelhetik. Emelett a kakibol valoban észrevesziik. Emelett ha büfizik más szagu. Bocsi lehet kicsit undi de unokaöcsém tápszeres baBa volt és megkaptam a ruháit mert babátvárok. Hiába vannak kimosva érzem rajta a tápszer szagát. Barátnőm kisfia anyatejes volt azon nem éreztem aztán tápszeres lett és érződött. Aztán tápszert váltottak mert bizony kicsattogott a gyerek igy hipoallergén tápszer kellett neki na azota már nem érzem azt a tipikus ...nem is tudom..tejpor szerü szagot rajta. Szoval max ebből rájöhetnek. Én a helyedben megmondanám hogy tápszeres, és mondjuk azért mert addigra nem fogatta el a cicit könnyebb neki cumisüvegből később tejed is elment vagy valami ilyesmi.

Mingyárt átolvasom a kommenteket, de amikor megszoptattad a védőnöknél a picit nem érezted hogy ez igy helyes vagy ilyesmi? Akkor nem gondoltad meg magad? Amugy olyan dejavum van, nem te kérdezted előre hogy nem szeretnéd szoptatni tápszerezni fogod és nem emlékszem a többire a kérdésből. Bocsi lehet keverlek valakivel. Én nem ítéllek el, ez a te döntésed. Én szopipárti vagyok meglátjuk menni fog e. Csak másban ne válaszd majd a könnyebb és kényelmesebb utata pl a tv bébiszittert meg hasonlok. Kivanom hogy boldog baba boldog anyukája legyél, és hasznos tartalmas időt tölts a picivel.

35hkm

2014. febr. 10. 18:47
 40/42 anonim ***** válasza:
36%
A 36-os válaszoló vagyok. Szerintem nem értettétek, amit írtam. A szoptatás magánügy, senkire és senki megítélése alá nem tartozik, hogy valaki miért nem szoptat, bármi is az oka. Ezért nem tudom megérteni, hogy kismamák... (főleg a magukat vállon veregető és veregettető tökéletes szoptatósak) hogyan képesek az itteni hangnemben és egyébként kórházakban, úton-útfélen hasonló módon kikelni magukból, verbálisan piszkálni a tápszeres anyukákat. A modern anyukák a szoptatással már nem mint egy magától értetődő dologgal találkoznak, hanem olyan méretű hisztériakeltés van jelen, ami tápszeres és nem tápszeres anyukák között egy bizonyítási harcot indított el. A szoptatósak teljesítménysportként végzik a szoptatást ("én 2 éves koráig szoptattam, én meg 4 éves koráig"), hiedelmeket hisznek el (szoptatott csecsemő nem lesz, nem lehet beteg.. - pedig hogy mennyire beteg tud lenni egy szoptatott csecsemő is, sőt betegeskedő!). Ha a szoptatás jelenlegi természetellenes túldimenzionálása és túlmisztifikálása valóban jogos lenne, akkor a régi idők gyermekei mind szuperintelligens, szuperellenálló és a melegszívű anyai szeretetből fakadó anyatejtől erkölcsös emberré váltak volna. Csak ha a 20. századot nézzük: háborúk sorával találkozunk. Az előttem lévő hozzászóló még tovább gyarapította a tápszerek negatív hatásának lajstromát: a tápszer még a ruhából sem mosható ki. Sajnos van egy rossz hírem: az anyatej helyettesítésére eddig nem találtak fel mást, csak a tápszert. Őszintén remélem, kedves utolsó válaszoló, hogy nem lesz probléma a szoptatással, mert ha igen, akkor kénytelen lesz a büdös tápszert választani és eltűrni a tápszeres anyukákat gyakran érő kéretlen, rosszindulatú megbélyegzést. A hazudozni, megalázkodni, mentegetőzni kényszerülő tápszeres anyukák ugyanis tápszerrel "mérgezik" a gyerekeiket. Mégis én személy szerint is ismerek egy pár életerős, gyógyszert még sohasem kapó, rendesen fejlődő tápszeres kisbabát, akik köszönik szépen, kicsattanóan jól vannak, mert anyatej nélkül is elég szeretetet és babusgatást kapnak. Biztos vagyok benne, hogy ők nem valami kivételek...
2014. febr. 12. 00:26
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!