Rájöhetnek, hogy nem szoptatok?
2 hónapos a babám. A kórházban nem volt tejem, így nem is tettem mellre a babát. Harmadik napon tápszert kapott, ami nagyon kényelmes volt, így továbbra sem próbálkoztam a szoptatással. Itthon szintén tápszerben gondolkodtam. Ezzel nem is lenne gond, mert mindkettőnknek jó így. Azonban a védőnő és a gyerekorvos eléggé erőltette a szoptatást, és hogy tegyem mellre sokat, majd lesz tejem. Ja, köszi, de nem, ez így kényelmesebb. Addig nyaggattak, hogy azt mondtam nekik, lett tejem és anyatejes a babám.
Rájöhetnek valamiből, hogy mégsem mondtam igazat? Van különbség az anyatejes és a tápszeres babák között? Azt tudom, hogy a kaki színe más, de azon kívül?
En ugyan 1,5 evig szoptattam, de soha sem ertettem kinek mi koze van ahhoz, hogy mas hogyan eteti a gyereket.
Az orvosnak, vedononek kotelessege szerintem felhivni a figyelmet az anyatejes taplalas elonyeire, illetve segiteniuk az anyatejes taplalast (szoval biztatni nehezsegek eseten, tanasot adni), de az anyanak szive joga nem elni ezzel.
Szoval en ebben az egeszben csak azt nem ertem miert nem mered elmondani, hogy nem szoptatsz? Felnott no vagy, anya, nyugodtan vallald fel a velemenyed, lehet azt udvariasan es hatarozottan is. Erosen ketlem, hogy te lennel az elso akar a gyerekorvos, akar a vedono praxisaban, aki tapszert ad... Az orvosnak plane jo, ha tudja.
A K vitamint tudom, hogy nem kell adni, nem is adom neki. A D vitamint kell. Ismerősöm babája ugyanezt a tápszert ette és kellett a D vitamin. Ha ételallergia lépne fel, nyilván megmondanám, hogy tápszeres volt. De azzal speciális dokihoz kell menni, nem?
Na de mindegy, akkor majd azt mondom, hogy elapadt a tejem. Csak ez mennyire hihető? Mármint rendszeres szoptatás mellett el tud apadni a tej?
De végül is már csak két hónapot kell kibírnunk, mert utána kezdődik a hozzátáplálás.
bocsi,de te miért vállaltál gyereket??lehet nagyon szemétnek tűnik ez a kérdés,de azért őszintén kíváncsi vagyok rá.
Azt gondolod,hogy a gyerekkel kapcsolatban az egyetlen lemondás és kellemetlenség a szoptatás??Mit fogsz csinálni mikor beteg lesz és mondjuk a taknyos orrát véletlen mindig beléd törli?Mert egy 1 éves nem tudja,hogy figyelni kell anyuci csili-vili pólójára. Mi lesz,ha etetés közben az éppen beadott falatot visszaköpi a szépen sminkelt pofikádra csak úgy heccből??És mi lesz ha a barátok által szervezett szilveszteri/szülinapi/akármilyen bulira nem tudsz elmenni mert a gyerekednek 39 fokos láza van és esetleg hány/fosik egyszerre??De mondok ennél durvábbat...én a nyáron 5 napig voltam fiammal kórházba,széken aludtam,a lábam felpüffedt,hajat mosni nem tudtam,és mivel hirtelen jött a dolog 2 napig ugyan abba a ruhába kellett lennem amibe bementem...
Sorolod mennyire kényelmes a tápszer,milyen jó,hogy újra sovány vagy,hogy otthagyhatod másra a pici babádat??Ez mind szép és jó,de ez a legkevesebb és a legeleje,hidd el nekem!!!!!
És most gondolhatod,hogy egy megkeseredett,irigy, lógócsöcsű anyuka írogat, pedig nem így van:)
Boldog vagyok,szép,csinos és szeretek anya lenni!!!Csak tudom,hogy a szoptatás a legeslegkisebb lemondással járó dolog egy anya életében!!!!
szerintem is marhaság, amiért nem vállaltad fel. Amúgy meg csak azt sajnálom, hogy könnyen feladtad és a saját kényelmed a legfontosabb, a többi le van sz.rva. Ha valóban így van, akkor mit érdekel, mit szól az orvos, a védőnő?
Nekem az 5. napon lett egyáltalán tejem, 2 napig nem kapott semmit a baba (jelzem, nem is fontos nekik, mert születéskor elég tartalékkal jönnek elő), utána meg tápszert a kórházban - és valóban, az volt a baj, hogy nem raktam eleget mellre, de aztán itthon már sikerült és egy hét után a tápszeres pótlást is elfelejthettük. Sosem volt sok tejem, és igen, meg kell dolgozni érte, és sajnos vannak, akik nem tejcsárdák alapból. De sosem fordult az meg a fejemben, hogy jajj, nekem legyen kényelmes. Nem tudtam volna tükörbe nézni, tudod?
Hát ez szép... Rájöhetnek igen.Nekem egy csepp előtejem se volt, s mégis 2.gyermekem SIKERESEN szoptatom! Mellette is el tudok menni bárhova..
Van aki mindent megtesz hogy legyen teje és nem lesz teje. S összeomlik,másmeg nem akar szoptatni kényelmi szempontokból..Szomorú.
Felnőtt, családos anyuka vagy. Mondd meg a tutit, hogy tápszeres a baba, s kész! Ilyet még nem is hallottam. Azrt annyit nem találkozol az orvossal, és védőnővel, hogy ne bírd ki a hegyi beszédjüket. Nekik az a dolguk, hogy a babadnak a legjobbat nyújtsak, és az bizony az anyatej.
De! Nem kótelezhetnek a szoptatásra.
A baba szkletéből kónnyű megllapítani, hogy tapszert kap a baba.
Szóval ne hazudj, nincs értelme.
Nem szabadott volna gyereket vállanod! Tudsz fogyni??? Van idő magadra?? És gyermeked?? Vele mi lesz? A szomszéd majd megeteti, felneveli? Tudod nem csak ez az egy áldozat, amit a gyermekedért kell vállni. Rengeteg más is lesz majd!!
Ezt pedig butaság titkolni!!
Igen, 2 nap míg teljesen belövell a tej, DE tudod mekkora egy újszülött gyomra? Bőven elég neki az is amennyit kisajtol első napokban a cicidből!
Képzeld nekem sem volt előtejem..
Az orvosnak és a védőnőnek kötelessége, hogy segítse az anyukát a szoptatásban és mindent megtegyen azért, hogy ez sikeres legyen. Én is végig hallgattam őket többször, ahogy más anyuka is. Persze az már etikai kérdés, hogy te semmit nem tettél azért, hogy szoptathass.
A szoptatás nem csak a baba etetése. Immuniológiai szempontból, nem mindegy, hogy szopott-e, mert az anyatejjel rengeteg ellenanyagot is kap, amivel védettséget szerez egyes fertőzésekkel szemben. Ez tápszerrel nem pótolható. Ezen kívül a lehető legkönnyebben emészthető anyag. De a legfontosabb, hogy a baba kötődését az anyához ill. fordítva segíti elő. Szoptatás közben az anyában is hormonok szabadulnak fel, tehát az anyai szervezet regenerálódását is nagyban segíti. A szoptatási idő bekerül a kiskönyvébe. Ha bármilyen más okból a gyereket később vinni kell orvoshoz, meg fogják kérdezni meddig szopott. Még a nevelési tanácsadóban is megkérdezik. Mindenkit meg fogsz vezetni míg a gyereked felnő? Mert ciki, hogy kényelmi okokból nem szoptattál?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!