Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért érzem magam rosszul, ha...

Miért érzem magam rosszul, ha úgy érzem minden tőlem telhetőt megteszek? Mit tegyek, hogy ne legyen bűntudatom?

Figyelt kérdés

Öt napja szültem és még mindig nincs tejem. Nem kevés, hanem 2-3 cseppnél egyáltalán nincs több, sajnos semmi. A melleim is teljesen puhák. A baba már a kórházban is tápszert kapott és itthon is azt kap.

Ennek ellenére nem adtam még föl (bár anyu szerint sincs értelme küzdeni). Folyamatosan mellre teszem a babát tápszer előtt, mert a védőnő szerint az a pár csepp is kell neki és hogy a folyamatos ingerléstől is megindulhat (szívesen nyammog rajta, de 10perc alatt kb 3-4-et nyel, de van, hogy be is alszik). A doktornő szerint ki is kell fejni a maradékot (Tisztességgel kipréselek további 3 cseppet). Masszírozom is őket rendszeresen. Iszok napi 3-4 liter folyadékot, többek között szoptatós teákat, köménymagos levest, ma már sört is. Mindent, amit ajánlanak kipróbálok. Ma a gyerekorvos azt mondta, hogy sok pihenésre is szükség van, hát igyekszem, bár erre kevés a lehetőségem, de ha szerinte ez is közrejátszik, akkor többet pihenek.

Nagyon szeretnék szoptatni és még bízom benne, hogy összejöhet. Ha nem is kizárólag szoptatás, de legalább fele anyatej, fele tápszer.

Nem tudom, mit lehetne még tenni, de rettenetes anyának érzem magam, amiért képtelen vagyok táplálni a saját gyerekem. Számtalan friss anyuka vesz körül, akiknek semmi gondjuk nincs a szoptatással. A kórházból is mindenkiből ömlött. Pedig lassan fel kell adnom, mert ha eddig nem jött a tejbelövellés, akkor már sokáig nem várhatok rá. (A kórházban azt hittem, hogy megtörtént mert két napja rettenetesen kemények voltak a melleim és fájtak. Akkor kezdett el jönni az a pár csepp, ami már nem volt átlátszó. De azóta sincs semmi :(

2013. dec. 10. 19:32
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Még annyi, hogy ne csak kézzel fejjed ha nem valami fejő "géppel" (kézi is teljesen jó nem kell elektromos) és amit lefejsz nyugodtan megihatja a baba pohárból vagy fecskendővel, esetleg kanálból. (nekünk a kanál nem vált be) de pohárból nagyon szépen tud inni (csecsemő itató pohár, kis felhajtás van a végén) , fecskendőből is szépen iszik az is jó. Én cumis üveget nem nagyon használok, próbáltam neki vizet adni üvegből, de nagyon bénán ivott belőle, amikor meg rájött hogyan igya ki a vizet akkor meg a következő cicis szoptatás volt gyötrelem, mert ciciből nem bírt inni, így mi a cumisüveget nem használjuk, meg hát az a pici tej amit le tudsz még fejni az elvész az üvegben, pedig minden cseppje érték. Nekünk a kórházban volt szoptatási tanácsadó, hát egyetlen normális segítséget sem tudott mondani. A védő nőm volt aki segített. Ő mondta a fejést és a póhárból itatást és nekünk ez hozta meg végül a sikert. Anyatejből végtelen mennyiséget megihat amennyi csak van (kivéve ha már a baba jelzi, hogy nem kéri) mert anyatejtől nem lehet elhízni, a fölöslget pedig úgy is kiböfizi. Én fiam 3 napig nem kakilt nem böfizett ki semmit, mert az anyatej minden cseppjét felhasználta. De utána szépen be indult a kakilás is, de böfivel még mindig nem jön egyetlen csepp tej sem, mondjuk kakiból is csak napi 1 van, mert annyira felhasznál minden csepp tejet. 1 hos fiú anyukája
2013. dec. 11. 12:36
 12/18 anonim ***** válasza:
Ügyes vagy, ne keseredj el! A stressz csak ronthat! A bőrkontaktus meg nagyon jó! Ne csinálj semmit, csak bújjatok össze! Ne takaríts, nem főzz, most csak pihengess a babával!
2013. dec. 11. 15:34
 13/18 ElsiNiki ***** válasza:
Szerintem biztosan boldog Baba, amiert ilyen klassz anyukája van! Biztosan sikeretek lesz/ van. Dm-ben lehet kapni Mother Love More Milk Plus kapszulát. Kb 5-6000 ft, de nekunk nagyon sokat segített.
2013. dec. 11. 22:03
 14/18 anonim ***** válasza:
Szia! Ne keseredj el, jó anyuka vagy! Keress meg egy szoptatási tanácsadót, nekem is segített, telefonon is lehet! Nagyon kedvesek általában és azért vannak, hogy segítsenek! Amit javasolni tudok, hogy ne három óránként etess, hanem minden nyekkre, amikor csak úgy látszik, hogy szopizna, sutty a cicire! Ugyanis a tej akkor termelődik leginkább, amikor a baba szopizik. Tehát minél többet van mellen, annál több a tej! Tejserkentőnek pedig görögszéna magot vegyél. Patikában lehet kapni és az egyetlen bizonyítottan hatásos szer tejszaporításra. (nekem is hatott) Azt hiszem a fent említett More MIlkben is az van. Ezt a honlapot bögészgesd! És szoptass, szoptass, szoptass... ;) :D Hajrá! Akkor is ha fáradt vagy, ha nyűgös vagy. Göndolj arra, hogy ez egy tűnékeny időszak, a jó és a rossz dolgaival együtt hamar elmúlik!
2013. dec. 12. 22:38
 15/18 A kérdező kommentje:

Jelentem: haladunk!

Kezd alakulni a tejmennyiség. Nem mondom, hogy dől a cicimből, de már jóval többet nyel a babám cicizés közben, mint eddig bármikor. Ha megnyomom a melleim, már minden erőlködés nélkül megjelennek a cseppecskék.

Két gond volt mindössze. Az egyik, hogy a pici még kicsit sárga és emiatt aluszékonyabb. Sokszor fél órába is beletelik, mire sikerül felébreszteni és hamar visszaalszik. De küzdünk vele, mert a sárgaság is csak akkor múlik el, ha eszik.

A másik gond az volt, hogy tegnap már nem akarta elfogadni a mellem. Kereste, néha be is kapta, de kiköpte, vagy be sem tudta rendesen kapni. Hogy elkényelmesedett-e a cumisüveg miatt, vagy csak megszokta annak ízézét, nem tudom. Az is lehet, hogy mivel nincsenek túl nagy mellbimbóim, már nem tudja bekapni (korábban be tudta, így én ezt is a cumisüveg számlájára írom).

De ma kipróbáltuk a bimbóvédőt és fantasztikus az eredmény. Azonnal elkapta és már szívta is. Ezzel egy időben a másik mellemből folydogálni kezdett a tej. Úsztunk a tejben mindketten. És csak hallom, hogy nyel és nyel. A végén meg tiszta tej volt a szája meg még a fél arca is. Tápszernek a felét kiöntöttem, mert már csak cumizott rajta.

Én bízom benne, hogy ez az első és utolsó doboz tápszerünk. Vagy legrosszabb esetben is csak kiegészítésnek kell majd :)

2013. dec. 13. 13:05
 16/18 xStefix ***** válasza:

Szuper! :)

Ha megy a szopi a védővel, akkor szerintem tedd is el az üveget, mert valóban lehet, hogy már kezdi őt megzavarni.

Csak így tovább!

2013. dec. 13. 13:42
 17/18 anonim ***** válasza:
Csak így tovább, nem lesz itt semmi baj! Nem tudom esetleg mérlegetek van, e mert érdemes így eleinte egy egy szopit lemérni, mert nekem is volt olyan ,hogy azt hittem alig evett a babám és közben pedig 80g kaját belakmározott 5 perc szopival. :D És persze olyan is volt, hogy azt hittem "na most halálra zabálta magát" és csak 20g evett. Ezért venni ne vegyetek mérleget csak ha tudtok 1-2 hétre kölcsönkérni szerintem érdemes. Főleg mikor látod, hogy egy csomót kajált. :D
2013. dec. 13. 17:17
 18/18 xStefix ***** válasza:
Hát, szerintem meg inkább ne méregess, ha kibírod, mert végre lett egy kis önbizalmad. A mérleg legtöbbször csak ront ezen és fölösleges parát okoz... pedig végre van okod örülni és megnyugodni. ;)
2013. dec. 13. 17:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!