Mellgyulladás után miért lett kevesebb a tejem?
Eddig 1 mellből megevett 130 és 170 gramm között, most meg két mellből csak 70-90 grammot tud szopizni és pótlást kell adnom. A másik meg, hogy amelyik be volt gyulladva (még mindig fáj és érzékeny) abból csak nagy nehezen akar enni, csak nem tudom, hogy miért utasítja el.
Tanácsok?
Nekem is gyulladás után megcsappant a tejem és nem is akart jó 2 hétig szopni a babám. Én lefejtem és odaadtam neki cumiból, de azért előtte mindig próbáltam, hátha rákap.
Tudom ajánlani a homeós bogyókat, elég jók. Bár én már nem tudok szoptatni, mert egy műtét után végleg elapadt a tejem, de addig tényleg jó volt a homeós bogyó és a tejszaporító tea. Meg rengeteget kell inni.
Ez előfordulhat, mert a gyulladás miatt átmenetileg vagy tartósan romolhat a tejcsatornák átjárhatósága ill. a mirigyek érzékenysége.
Amit próbálj:
- Mindig a gyengébbik melleddel kezdd a szoptatást.
- Többször válts mellet szopi közben, ha szükséges.
- Ha bírod, hagyd a babát a melleden komfortszopni (cumizni) ill. elaludni rajta, legalább átmenetileg.
- Fejhetsz is, ha szükségét látod, de ez általában nem létkérdés.
A legfontosabb, hogy sok-sok szopiinger érje a melled, mert ezzel tudod a legjobban karban tartani magadat. A kipótlást én nem javaslom, mert ezzel egyrészt nem fog újra beállni a mennyiség, másrészt ellustulhat a babád, ami miatt esetleg egyre több tejet hagyhat a melledben, ez pedig apaszthat... szóval ilyenkor pláne sokat érdemes forszírozni a szopit, hogy serkentsd a tejet és a melled.
Nekem anno a 3. mellgyuszi után a bal lett gyengébb, de onnantól az lett az elalvós cici, úgyhogy továbbra is simán tudtam szoptatni, igaz, ebben mindig egy kicsit kevesebb volt, mint a másikban. Most a 2. gyereknél viszont ez az erősebb, mert a fiam a bal oldalamon alszik éjjel és abból többet szoptatok.
Szóval rugalmas ez, ne aggódj! ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!