Újszülött szoptatási problémák - ki tud segíteni?
Most jöttünk ki a kórházból, és az a gondom, hogy a babám egyre rövidebb ideig szopik, mintha elfáradna a szívásban. A tejem két napja indult be, igaz nem ömlik, de nyomásra cseppek jelennek meg a bimbón, azaz cseppenként tudnám csak lefejni, ami a végtelenségig tartana. (A kézi mellszívóval semmi nem jön.) A babám 4 napos. Az első két napban nem nagyon tudtam még szoptatni, csak azt a néhány csepp előtejet kapta, ami volt. De a rossz technika miatt kisebesedett a mellbimbóm, és nagyon fájt a szoptatás, ezért nem tudtam olyan sűrűn, ahogyan kellett volna. Aztán végre (az utolsó pillanatban) segített valaki a kórházban, hogyan kell, de addigra már jelentős súlyt vesztett a babám (400 grammot). Végül azért hazaengedtek bennünket, de mióta itthon vagyunk egyre rövidebb időket van mellen, ami nem jó. Ráadásul be is lövellt a tejem, csomókat érzek oldalt a hónaljnál, félek, holnapra ez is fájni fog.
Kénytelen voltam egy kis tápszert adni, mert nem akarom, hogy legyengüljön. Mit csináljak? Felváltva szoptassam, tápszerezzem?
És mit csináljak, hogy ne gyulladjon be a mellem? Kézi fejéssel nem tudok olyan nagy mennyiséget kifejni, de a babám sem tudja leszívni.
Maszírozd ki a csomókat, tedd sokat mellre a babát és fejj, előbb - utóbb beindul a folyamat. Ha nagyon fáj a mellbimbó, én anno kicsit bedörzsöltem jégkockával, így nem éreztem annyira, mikor a picim szívni kezdte. Amikor szopizott, már nem fájt.
Én nem adnám fel a szoptatást, nekem is nehezen ment az elején, de aztán beindult. Persze a babád nem éhezhet, ha nagyon muszáj, pótold tápszerrel.
Nem kell tapszerezni, par nap es elmulik a sebesedes. Sajnos, nekem is kisebesedett, pedig masodik baba (az elsot majdnem 2 evig szoptattam). De semmikepp nem akartam tapszert, ezert a sebek ellenere(a durva idoszak, mikor sirtam is olyan 1-2 nap volt) is szoptattam igeny szerint, azaz allandoan mellre raktam, a szules utan egybol, vele aludtam a korhazban is. Olyan gyorsan es szepen beindult a tejtermeles, szinte semmit nem vesztett a sulybol. Szoval, tanacsom, ha ki tudod birni, akkor allando szoptatas es meglatod tapszer sem kell es a csomok is eltunnek. A csomok ellen meg a masszirozas segit es a fejes. A csomok jelzik azt, hogy keveset van mellen, probalj meg minel gyakrabban szoptatni. A sebekre nagyon jo az Avent lanolinos es aloe veras kenocs.
Ha semmikepp nem megy, fordulhatsz szoptatasi tanacsadohoz is.
Es fejesre en csak ajanlani tudom az elektromos mellszivot, lehet, dragak, de nekem bevalt.
Köszi a tippeket! Megnyugtattatok, hogy a cumisüveggel sem okozok most még helyrehozhatatlan károkat. A helyzet az, hogy a bimbóvédő nem vált be.
A sebek meggyógyultak, de a baba valahogy ügyetlenebbé vált a szopizásban, mint az első napokban volt. Túl hamar abbahagyja a szívást, és ilyenkor elengedi a mellbimbót, újra meg újra mellre kell helyezni, ami elég fárasztó, és ő is belealszik. A mellemből talán nem jön olyan könnyen a tej, ez fárasztja le.
Ami a fejést illeti, csinálom, bár a rendszerességet nem mindig tudom megvalósítani, így sajnos a tejmennyiség sem növekedett... :((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!