Már nem akar szopni, mert a cumisüvegből könnyebb. Vissza lehet ezt még fordítani valahogy? Lehet még 100%-ban anyatejes baba?
Szia! Két választás van: vagy nem változtatva semmit marad a jelenlegi helyzet aminek könnyen az lehet a vége, hogy elapad a tejed annyira, hogy teljesen tápszerre kell átállnotok. A másik, hogyha kitartasz a szoptatás és az anyatejes táplálás mellett (amit nagyon javasolnék). Utóbbi esetben viszont néhány keményebb nap elé néztek, bár már most sem lehet könnyű. Amíg cumisüvegből eszik, nem fog változni a szopási kedve (max negatív irányban). Amíg (könnyen megszerezhető) tápszert is kap az anyatej mellett, addig szintén nem fog küzdeni a cicivel. A babákról sok mindent elmondhatunk, de hogy buták lennének? :)
Sajnos az orvosok/védőnők Mo.-on legtöbb esetben a könnyebbik utat javasolják, amivel csak rövidtávon lehet nyerni (tápszer). De nem hiszem hogy téged az anyatej hasznáról kéne győzködni... A lényeg: ha elég bátor vagy(ill. nem csak 1-2 csepp tej maradt), legyél drasztikus és felejtsd el a tápszert. Tedd a babát annyiszor mellre amikor csak tudod (akár fél óránként!). A tejtermelés pár nap alatt alkalmazkodni fog az megnövekedett igényekhez, ennyi idő alatt pedig semmi de semmi baja nem lesz a babának. sírás lesz, de ha ezt a pár napot kibírjátok, utána tejjel-mézzel folyó kánaán...
Ha inkább lassabb léptékben haladnál (vagy extrém kevés tej maradt), fokozatosan leválthatsz egy-egy tápszeres etetést az anyatejre. Ez viszont nem biztos hogy olyan hamar eredményt hoz, és valószínűleg hasonlóan sok sírással jár mint az előző verzió. (de te talán nyugodtabb leszel, hogy a babád nem "éhezik") Olvasgasd az [link] -t!
Koraszülött volt a második gyermekem. Ez azt jelenti, hogy nem szoptathattam egy ideig. Mialatt Ő nem volt mellettem, rengeteget fejtem. Beruháztunk egy elektromos mellszívóra. 3 óránként 1 órákat fejtem. Váltogatva a 2 mellett: 1-1 tejleadási reflexet megvártam, megvártam, míg kiürül az utolsó csepp, és még utána néhány percre hagytam az egyik cicin, aztán mentem a másikra, és ugyanígy, kb fejésenként 3x mindkét cicivel. Ennek az lett az eredménye, hogy volt elég tejem. A kisfiammal megküzdöttünk, hogy szopizzon, de csak egy ideig, kb másfél naponta volt rá szükség, kapott mellé kevéske tápszert. A szoptatás mellett továbbra is fejtem, ezzel nőtt a tejmennyiség, és egyszer csak összeértünk. De a fejéseket tovább csináltam, és végül tejadó anya lettem a babám kizárólagos anyatejes táplálása mellett.
Ha a cicit már nem akarja szívni, tényleg csak akkor lehet visszaszoktatni, ha mást mellette nem kap...
De sokan ezt a küzdelmet a babával nem akarják megvívni. Elég tej akkor is lehet, ha van elég fejés. Ez tuti. Az, hogy a baba hogyan jut hozzá - ez kérdés, hogy az ember lánya összekülönbözik-e babájával a szoptatásért...
Remélem lesz siker!!!
2.-3. válaszoló vagyok.
Ha jól értettem, kb 60 ml tejed van egy szopizásnál (bár a babák hatékonyabban szívnak, mint egy mellszívó, szóval lehet hogy van ez több is). Ez egyáltalán nem kevés! Ha ehhez hozzájut, nyert ügyed van, de ehhez el kell érned hogy akarjon szopizni. Én hagynám a cumisüveget, sőt, a játszócumit is (ha van), és csak a cicit tenném a szájába. :) De azt sokszor. (egyébként a cumisüveg tényleg nagyon káros lehet, még a jó technikájú baba is cumizavarossá válhat, bármikor. A legneccesebb a születést követő 2-3 hét, hiszen ilyenkor tanulnak meg hatékonyan szopni, ezért ilyenkor mellőzni kéne mindenképpen az ilyen táplálást és inkább kanállal/pohárból adni nekik a tejet-tápszert.) Találtam korábban egy nagyon jó írást erről a témáról, előkeresem majd és megosztom, ha érdekel :)
utolsó, igen, érdekel. a pótlást ilyen melegben nem merem elhagyni, mert félek, h nem jut elég táplálékhoz/folyadékhoz és kiszárad. de kanállal fogom adni a tápot.
köszönöm a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!