Ez az a kérdés, amiben soha nem lesz egyetértés (amint elnézem a pontozást is).
Szerintem addig ideális, amíg az anyának és a gyermeknek is egyaránt jó, én nem kötném ezt feltétlenül életkorhoz.
Az is lehet, hogy valakinek van erről egy határozott elképzelése, aztán mégis egész másképp alakul.
Mindkettőnek (a sokáig szoptatásnak és a bizonyos időben való elválasztásnak) is megvannak a maga előnyei és hátrányai is.
Mindenki mérlegeljen, majd tegyen úgy ahogy neki és a gyermekének ideális.
2013. aug. 15. 12:25
12/23 anonim válasza:
tényleg mindenhol azt ajánlják, hogy fél éves kor után tápszer vagy hozzátáplálás. ez nem azt jelenti, hogy mellette még ne szoptathatnál, csak akkor már nem elég a tápanyag (meg talán vastartalma) az anyatejnek
2013. aug. 15. 12:25
13/23 anonim válasza:
gyógypedagógiás vagy?:)nem vállalnám be de te tudod:)
2013. aug. 15. 12:26
14/23 anonim válasza:
Addig, amíg a babának és az anyukának is jó. Csak a huszadik század közepén kezdték erőltetni, hogy minél előbb le kell választani a gyereket, előtte a világ legtermészetesebb dolga volt, hogy 2-3 éves gyerekeet még szoptattak, és nem hiszem, hogy mind lelkibetegek lettek tőle.
Ettől függetlenül én sem szeretném 2 vagy pláne 3 évesen is szoptatni még a kislányomat (aki 16 hónapos, és egyelőre nagyon ragaszkodik a napi 2 szopizáshoz), de ismerek többeket, akik nagyon sokáig szoptattak, és teljesen normálisak ők is meg a gyerekeik is. Azon viszont csodálkozom, hogy a gyógypedagógián nem tanítják, hogy a jelenlegi hivatalos álláspont szerint 2 éves korig ajánlatos szoptatni a gyereket.
2013. aug. 15. 12:36
15/23 anonim válasza:
14-es tápszer VAGY hozzátáplálás, nagyon nem mindegy. A hozzátáplálást valóban el lehet kezdeni fél éves kortól (aztán a baba igénye szerint haladva, hol gyorsabban, hol lassabban kiváltani vele étkezést), de a tápszerre átszoktatásról SEMMILYEN ajánlás nincs... Értetlenül állok azelőtt, hogy valahol ezt komolyan gondolják. Azt már olvastam, hogy egy éves kor felett még sima bolti tej helyett adjon az anyuka inkább tápszert, de az sem a szoptatás kiváltása miatt...
2013. aug. 15. 12:38
16/23 anonim válasza:
Ismerősömnek 2 gyereke van ,egy 15 és egy 8 éves, összesen 13 évig szoptatott.Ősanya típusnak tudnám jellemezni.A gyerekek maguktól ma sem csinálnak semmit, ha nem volna az anyjuk éhen halnának.Biztos nem csak a szoptatás miatt van így, de egy bizonyos kor után szerintem már nem egészséges a szoptatás sem.Én fél évig szoptattam, de szoptattam volna még tovább is ha van tejem, de kizárt, hogy több évig.
2013. aug. 15. 12:42
17/23 anonim válasza:
17es: akkor mi van a hozzátáplálás kezdetén, mikor a baba még csak 1-2 kanál gyümölcspürét eszik? az fedez mindent?mert ugye az anyatejben lévő már kevés, ételből még nem kap akkora mennyiséget...
2013. aug. 15. 12:48
18/23 anonim válasza:
attól függ, hogy a babád, vagy a párod szoptatásáról van szó :)
2013. aug. 15. 12:53
19/23 anonim válasza:
Épp ez az, hogy az anyatejben lévő egyáltalán nem kevés (megfelelő táplálkozás mellett) :) CSÖKKENT, de nem kevés. A babának még épp elég jut akkor is, ha 2 kanállal eszik. Egyébként nagyon érdekes, de egyéves kor után van egy nagy tápanyag-növekedés az anyatejben, ami megint 2 éves korig csökken, ezért ajánlja a WHO a 2 éves korig való szoptatást. Persze a tápszergyártóknak marhára megéri rémisztgetni az anyukákat, de nincs alapja.
2013. aug. 15. 12:53
20/23 anonim válasza:
Utolsó!
Én 4 hónapos korában elkezdtem a hozzátáplálást, ennek ellenére még 8 hónaposan sem sikerült kiváltani egyetlen egy étkezését sem! Nagyon is elég volt neki az anyatej, mert fél évesen nemhogy megduplázta, hanem megháromszorozta majdnem a súlyát, és utána is 1 éves koráig közel havi 1 kilókat szedett fel! Soha nem ivott tápszert!
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!