Előfordul, h elszívtok 1-2 szál cigit a szoptatós időszakban vagy megisztok egy pohár bort? Esetleg együtt a kettőt. Ha igen, milyen gyakran, illetve tesztek-e óvintézkedéseket?
Én erős dohányos voltam, amikor megtudtam, h terhes vagyok (meglepetés baba volt). A pozitív teszt után soha többé nem gyújtottam rá, egy slukkot sem szívtam. Engem gyakran nyugtattak azzal, h "ne aggódj, nem is fogod kívánni a cigit a terhesség alatt". Hát,nem jött be. A nappalok elviselhetőek voltak, de a terhességem 5-6. hónapjáig hetente többször a cigivel álmodtam. Nyilvánvaló stresszt okozott a drasztikus leszokás, de nekem az még nagyobb stresszel, lelkifurdalással járt volna, ha terhesen is rágyújtok, így úgy ítéltem meg, h az én és a babám számára is az a jobbik megoldás, ha inkább a nem-dohányzástól, azaz a teljes megvonástól stresszelek.
A 3. trimeszterben vagyok és nem iszom alkoholt egyáltalán (hozzáteszem, nem ítélem el, ha vki fogyaszt), vhogy úgy érzem, inkább nem kockáztatok, mert nagyon aggódós, parás alkat vagyok, ha bmi baja lenne, rögtön jönne az önmarcangolás, h biztos attól a két korty bortól van. Én amúgy mindenfélét olvastam: azt is, h a vörösbor kimondottan jó pl vérnyomás rendezésére és keményedésre, de azt is, hogy az alkalomszerűe alkoholfogyasztás kimondottan sokoló a terhességben a babára (Felicitas 1. csomag). Felfedeztema az alkoholmentes citromos Drehert (ez még csak nem is 0,2-5%, hanem valóban 0.0%, tehát semmi alkohol nincs benne), azt iszom. Nekem amúgy tökéletesen elég az illúzió, ha lenne alkoholmentes bor, azzal is beérném még nem terhesen is, mert én a szertartást szeretem, nem a lerészegedést, azt mindig is kerültem.
A kérdés onnan jött egyébként, h most váltottam ki a 2. Felicitas várandós csomagomat és ott az egyik tájékoztató füzetben zt olvastam, h közvetlenül szoptatás után alkalmanként meg lehet inni egy pohár jó minőségű bort (azt szeretem a legobban), így a következő szoptatásra már a lehető legkevesebb marad a babatejben (tudom, h én nem a borra, hanem a cigire kérdeztem rá, de erre még kíváncsibb voltam, mert a nikotin tuti nehezebben ürül).+ Volt itt gyakorin egy nagyon fiatal kismama, aki azt mondta, h amikor a babája 3 hónapos volt, akkor lefejte a tejét, azután elment a barátaival szórakozni, elszívott 2 v 3 cigit és megivott hozzá egy pohár bort, mert hiányzott neki a régi lélete és úgy érezte, "becsavarodik". nem tudom elítélni ezért, én nem tudom még, h hogyan fogom csinálni, mennyire fog hiányozni, mennyire nem, de szerintem teljesen életszerű és őszinte volt, amit írt. Azért tettem fel a kérdést, mert kíváncsi voltam, h másnál hogy nézett ez ki a gyakorlatban. Nem akakrok ítélkezni, az se érdekel, h néhányan felettem ítélkeztek ismeretlenül és a tények ismerete nélkül. nekem csak az őszinte válaszok számítottak, azokat nagyon köszönöm.
Remélem, h a szoptatás végre már nem is fog hiányozni a cigi és teljesen leszokom róla, de azért kíváncsi voltam, h másnál ez hogyan alakult és milyen megoldásokat talált rá. nem tudom még, hogy mi mennyire fog hiányozni, hogy fogok érezni és mit hogyan fogok csinálni, de biztosan jól jöhet egyszer, h megosztottátok a tapasztalataitokat.
Továbbra is várom a hozzászólásokat, ha van kedvetek válaszolni.
10-es, milyen orvosok mondják ezt a dohányzásról??? Már rég bizonyított tény, hogy ez egy baromi nagy tévhit, és attól az orvostól, aki ezt állítja, el kéne venni az engedélyét. Szüleim, környezetem orvosok, soha nem hallottam még senkitől ezt a baromságot, csak itt a neten. Biztos vannak nem túl képzett orvosok, akik nem értenek hozzá, sajnos, de ez baromság. A cigi árt, nagyon árt, jobban, mint az állítólagos stressz.
Visszatérve a kérdésre, nem, én nem ittam egy kortyot sem és nem cigiztem szoptatás alatt, lehet ezért kinevetni és utálni. Terhesség előtt 16 évig napi 1-1,5 dobozzal szívtam el és azonnal leraktam. De ez én vagyok, csak válaszoltam a kérdésedre. Nem hinném, hogy jót tenne a cigi vagy az alkohol. Ha annyira kívánnám valamelyiket és nem bírnám ki, akkor inkább nem szoptatnék tovább.
8,9:
amikor megisztok egy pohár bort, figyeltek az időzítésre? tehát, h a lehető leghosszabb idő teljen el a következő szoptatásig vagy mondjuk lefejt tejet adtok utána a babának?
9-es vagyok.
Már csak reggel-este szoptatok, így nagyon nem kell odafigyelnem, ritkán ebédhez iszom egy kis bort, vagy fektetés után, az egy kicsit gyakoribb.
15.
Igen, én is így tudtam, csodálkoztam is, h a szakemberek által összeállított, elvileg vmelyest a hivatalos álláspontot képviselő Felicitasos tájékoztató füzet ilyen megengedő...
Terhesség alatt is ittam alkoholt, most szoptatás alatt is iszok.
Persze nem literszámra, hanem csak pár kortyot, ha valahol vagyok ahol megkívánom (pl. hétvégén a nagyiéknál).
1 dl-nél többet egyszerre sosem ittam, de általában csak 2-3 korty borról, vagy sörről van szó.
Ennyitől semmi baja nem lesz a gyereknek, nem tartok szoptatási szünetet emiatt, hülyeség is volna.
Cigarettát sosem szívtam.
:D
Én is ittam már alkoholt,pedig szoptatok,ráadásul jó erős pálinkába kóstoltam bele.2* is.Cigi?Hát igen sajnos én is elszívok napi pár szálat,mert nagyon kívánom.Szopiztatni meg nap 2-3 szor szoktam már csak.A babámnak semmi baja nem lesz ennyitől.Károsabb a város szmogja.
ééééééés igen ,lehet lepontozni.
rengeteg anyuka/kismama van itt aki dohányzik,de egy sem meri felvállalni,mert szégyelli.
És igen én sem mertem nagyon sokáig más előtt rágyújtani,mert hát mit szólnak az emberek,hogy egy anyuka cigizik.de már nem érdekel mit szólnak,és higgyétek el ez nem önzőség.
Szóval kedves anyukák/kismamák!
Akik lepontozzák emiatt a másikat,nézzenek először a saját fülük mögé!!
Nagyon sok kismamát ismerek aki dohányzik terhesség alatt rengeteget.én mikor megtudtam hogy baba jön 1-2 héten belül letettem a cigit.persze volt hogy 2 hetente 1* beleslukkoltam..utána már nem cigiztem.most majdnem egy évvel szülés után meg....már leírtam az elején.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!