Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Szoptatással küzködő kismamák...

Szoptatással küzködő kismamák jöhet egy kis bíztatás? Bővebben lent.

Figyelt kérdés

Magam is küzködtem, sajnos. Császárral szültem, 1,5 hét volt mire beindult a tej. Addig persze tápszer cumisüvegből, amit aztán szépen megszokott. Alig akart szopizni. Teljesen kiborultam, hogy nem tudom magam táplálni a gyerekem. Emiatt szorongóvá is váltam, amint szoptatni kellett, így a megfelelő pózt sem találtam meg sosem. Majd nagy nehezen rácuppant a cicire, de így sem szívott rendesen, mindig kellett adni neki lefejt tejet, vagy tápszert cumisüvegből persze. Szumma szummára 3 hónapos korára végleg leszokott a ciciről, a tejem elapadt. Teljesen kész voltam, a párom családja is folyton izélgetett hogy így szoptatás, így anyatej.. már ott tartottam hogy bekattanok elegem van, hogy rossz anyának titulálnak, és a végén én is elhittem.

De aztán elgondolkodtam, a babám folyton mosolyog mindenkire, szereti az embereket, nyugodt, kiegyensúlyozott, jól alszik, jól eszik - igaz tápszert és mostmár mást is mert már 5 hónapos. Ezeket ki a franc hozta össze, ha nem én? És ma megerősítést kaptam amit meg szeretnék osztani veletek. A baba magazin szeptemberi számában olvastam a következőket "Ha mégsincs anyatej" c. cikkben:

"A mesterséges táplálás nem akadálya az egészséges, boldog gyermek nevelésének. Azok az édesanyák, akik valamilyen oknál fogva kénytelnek szoptatás helyett tápszerrel táplálni csecsemőjüket, ugyanolyan értékű, kíváló anyák, mint azok a szerencsés társaik, akik sikeresek a szoptatásban. Az anyatej minden cseppje kincs, de ha szükséges, akkor a gyermek egészséges fejlődése és az anya lelki békéje miatt nyugodtan fogadjuk el a ma már rendkívül korszerű tápszerek segítségét".

Ez a cikk zárószava, természetesen jobban taglalják ezt a dolgot, így ajánlom hogy vegyétek meg ezt a számot és olvassátok el! Máris nyugodtabb vagyok!

2009. szept. 21. 17:30
 1/10 anonim ***** válasza:
Hát igen. Én maximálisan anyatej párti vagyok, de ebben a nagy kampányban sokan már átestek a ló túloldalára. És emiatt sokan - ha nem tudnak szoptatni vmilyen oknál fogva - rossz anyának gondolják magukat, lelkiismeretfurdalásuk van, sőt vannak akik annyira ellenzik a tápszert, hogy inkább hagyják éhezni a gyereket, mintsem tápszert adjanak neki. Na meg hányan mondják, írják mindenhol hogy mindenki tud szoptatni, nincs olyan hogy kevés a tej, nem éhes az a gyerek, még akkor sem kell pótlás ha stagnál a súlya, stb. Ez az idézet nagyon jó szerintem.
2009. szept. 21. 20:21
 2/10 anonim ***** válasza:
100%

Köszönöm, a többi hasonló gondokkal küzdő anyuka nevében is! :)

Épp most vagyok abban a helyzetben, hogy 3,5 hós babaám, úgy döntött elválasztja magát, nem kér több cicit. :( Amúgy sem volt sok tejem, de ez most nagyon megviselt. Mert szerettem volna a legjobbat adni neki, anyatej formájában. De úgy néz ki, bele kell törődnöm, hogy ennél többet nem tudok tenni.

2009. szept. 21. 20:38
 3/10 anonim ***** válasza:

Nagyon hálás vagyok a kérdésedért! Sajnos nagyon sokszor szembesülök itt azzal, hogy a szoptató anyák lenéznek minket, tápszereseket, pedig fogalmuk sincs, hogy ki miért kényszerül így táplálni a babáját. Sokszor bélyegeznek meg minket, hogy feladni könnyű, meg hogy nem vagyunk elég kitartóak, stbstb.

Én nem tartom magam rossz anyának, mert mindent megtettem a szoptatásért, de nem ment. De nagyon rosszul esnek az itt olvasott lenéző megjegyzések.

2009. szept. 21. 21:04
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

Fasza csaj vagy, hogy ezt leírtad!

Én 10 hónapig fejtem a fiatalúrnak ugyanezen okból. Annyira elegem volt! Így is rosszul éreztem magam, hogy nem kapja meg a testközelségemet és rossz anya vagyok.

Titkon vártam, hogy apadjon már el, de még a 20g-okat is fejtem a végén, mert úgy gondoltam, ez a minimum, amit meg kell tennem érte.

A tápszeres anyákat meg agyon-vissza csesztetik, holott ők szeretnék leginkább, hogy legyen tejük. Eszükbe sem jutna, hogy kétségbe vonják a maguk anyai rátermettségét, ha nem sulykolnák beléjük, hogy a tej jelenti az anyaságot. Fel a fejjel, tápszeres anyukák!

2009. szept. 21. 21:49
 5/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, és nagyon szívesen.
2009. szept. 22. 08:39
 6/10 anonim ***** válasza:

Sziasztok! Ezt olvassátok el:

[link]

2009. szept. 22. 21:16
 7/10 xStefix ***** válasza:

Én is voltam tápszeres anyuka, de megtanultam helyesen szoptatni és már több, mint másfél éve sikeresen gyakorlom. Én egyáltalán nem nézem le a küszködő anyukákat, mert magam is az voltam régen - sőt, a megszerzett tudásommal igyekszem segíteni, ha tudok. De a hivatásos tanácsadókhoz hasonlóan nekem is az a tapasztalatom, hogy sok anyuka adja fel idejekorán a szoptatást, pedig még lenne esély a sikerre. Én úgy gondolom, hogy nem csak az anyukákban lehet a "hiba", hanem a szoptatást nem elég korszerűen, aktívan támogató környezetben is.

Már többször feltettem itt a kérdést, hogy az érintettek mit értenek azon, hogy mindent megtettek és mégsem jött össze a szoptatás. De alig kaptam választ arra, hogy mi volt az a minden. A szoptatás egy nagyon összetett tudomány, amit a mai világban (újra) meg kell tanulni. Minden részletnek stimmelnie kell ahhoz, hogy optimálisan működjön a dolog, ez viszont hosszabb időt és több utánajárást feltételez, amit viszont sok küszködő anyuka nem (eléggé) vállal fel. Pl. itt a fórumon sokan kérdezzük egymást, amatőr anyukákat, de vajon hányan kerestek már szakértő segítséget? (és nem a gyerekorvosra, védőnőre gondolok!) Gyanítom, hogy a kisebbség, de hogy miért van így, arra még nem jöttem rá.

Én teljesen anyatejpárti vagyok, de - a szakemberekhez hasonlóan - nem tápszerellenes. Mindössze azt tartom helytelennek, hogy az indokoltnál gyakrabban nyúlnak az anyukák tápihoz, pedig megvan a kitaposott útja-módja a hosszú távú szoptatásnak is (ami a legtöbb esetben működne is, ha eljutna az anyukához).

Egyébként szerintem maga a fenti cikk nem ellenkezik a hivatásos szoptatási tanácsadók álláspontjával, hiszen a szoptatás önmagában nem lehet biztosítéka egy "egészséges, boldog gyermek nevelésének", bár nagy mértékben hozzájárul. Az viszont már kevésbé bíztató, hogy a cikk lenyugtató hangneme önigazolásul szolgálhat egyes anyukáknak, miszerint a tápszerezés jó dolog és végülis nem kár a szopiért. Persze bárki gondolhatja így és én is tudom, hogy fontos az anyuka lelki nyugalma és önbizalma, mert ez kihat a babára is - de akkor is azt gondolom, hogy nem célszerű a tápszeres táplálást jobb színben feltüntetni (itt vagy máshol), mint amilyen. Szükség van rá néha, de szoptatási tanácsadásra sokkal inkább lenne!

2009. szept. 22. 23:27
 8/10 xStefix ***** válasza:
Az utolsó linkhez adnék még egyet: [link]
2009. szept. 22. 23:31
 9/10 anonim ***** válasza:

Tegnapi 21:04es vagyok. Az LLLről nekem nagyon rossz a véleményem. Barátnőm, szintén szoptatással küszködő, elsőbabás anyuka, felkereste őket, mert szinte semmi teje nem volt és MINDEN vágya az volt, hogy szoptathassa a kisfiát. A "kedves" tanácsadónő pedig közölte vele: olyan nincs, hogy nincs elég teje, biztos csak nem akarja szoptatni.

Ezek után mire verik a mellüket? Pontosan az ilyen egyesületek miatt alakult ki szerintem a tápszereseket "leköpködő" hangulat.

2009. szept. 23. 08:26
 10/10 xStefix ***** válasza:

Nekem meg csak jó tapasztalatom van velük kapcsolatban. Két szaktanácsadójukkal beszéltem, többször is, és mindketten nagyon segítőkészek voltak. Akkor hogy is van ez?

Egyébként sajnos minden területen előfordulnak ehhez hasonló "túlkapások", csak ugye a szociális/egészségügyi/pedagógiai stb. területen dolgozók esetében ez jóval feltűnőbb, vérlázítóbb. Ez nem mentegetőzés, csupán ténymegállapítás. De azért, mert van néhány kevésbé alkalmas személy, én még nem ítélném el az egész rendszert. De ez már off volt, bocsánat.

2009. szept. 23. 22:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!