Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Miért ingadozik a tejmennyiség?

Miért ingadozik a tejmennyiség?

Figyelt kérdés
Egyik nap 90-100 grammokat tud enni az egy hónapos kisfiam, másnap meg csak 30-40 gramm van a mellemben. Kezdettől fogva ez megy és nem tudom mivel magyarázni... Már mindent kipróbáltam, homeopátiás bogyó, fejés stb. Van valakinek ötlete?
2013. ápr. 4. 13:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
a tejmennyiség normális, hogy ingadozik még az elején. naponként is és a napon belül is. tedd mellre gyakran a babát, attól egyre több tej lesz, hidd el, hogy annyi, amennyi kell. bízz magadban és a babádban!!! ez nagyon fontos. a természet jól találta ezt ki. és ne mérd minden szopi után, ezzel csak stresszeled magad. a legjobb, ha nem is tudod mérni, vagyis nincs alkalom a szopi előtt megmérni, mert "csak úgy" megfogod és szoptatod. ha pisil eleget, akkor szopott is. 3-4 naponta 1szer elég ha megméred, és figyeld a pelenkákat.
2013. ápr. 4. 18:16
 2/12 dorka6 ***** válasza:
Jó volna kicsit többet tudni a szoptatási gyakorlatodról. Hányszor kerül mellre a baba 24 óra alatt? Minden szopit mérsz-e, vagy ezek csak kiragadott értékek? Miért gondolod, hogy ennyi van csak a melledben és ingadozik a tejtermelésed? A babák étvágya változhat, elképzelhető, hogy az egyik szopira 90-et a másikra pedig csak 30-at eszik.Ez nem azt jelenti, hogy nincs is több benne. Ez így teljesen normális dolog. Érdemes lenne megpróbálni mindig mellre tenni igény szerint, amikor kicsit mozgolódik, öklét a szájába veszi, nyitogatja a szemét, figyelve a korai éhség jelekre. Fontos lenne, hogy sose maradjon ki több 4 óránál két szopi között, az éjszakai szopi is fontos! Megpróbálhatnád őt a hatékony szopi után hagyni cumizni egy kicsit, amíg elégedetten el nem engedi a melledet. Figyelni van-e napi 5-6 pisis és 2-3 kakis pelenka. Hetente 1-2-szer érdemes lenne megmérni ugyanabban az időben a meztelen súlyát, így megtudhatjuk, hogy van-e megfelelő gyarapodás. Ha ezek a dolgok rendben vannak megnyugodhatsz és talán segít elfelejteni a mérleget és a tejmennyiség beáll olyan szintre, amennyire éppen szüksége van a babának. Sok sikert!
2013. ápr. 4. 23:36
 3/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm, hogy válaszoltatok! A 30-40 gramm nem kiragadott érték, tegnap egész nap csak ennyi volt a cicimben szoptatásonként. Szopi után megpróbáltam kifejni a maradékot, de nem volt már benne semmi, illetve valami kis mérhetetlen mennyiség. Éjjel viszont ismét bedurrantak a melleim, talán a mai napon nem lesz gond, de ez már így megy amióta csak megszületett a kisfiam. Kb. háromóránként eszünk, az éjszaka kivételével, mert akkor belehúz az alvásba... Kivétel a tegnap éjjelt, akkor gyakran ébredt, mert éhes volt a megcsappant tejmennyiség miatt és pótlást sem adtam neki, hátha akkor intenzívebben akar szopizni. Az a helyzet, amikor tele van a cici tejjel, szopizik rendesen, de amikor nincs, akkor ő sem mozdul rá nagy erővel. Sokat sírtam az elmúlt hetekben, nehezen viselem a kudarcot. Az elején sokat veszített a súlyából, mert nehezen indult meg a tejtermelés... Aztán meg jött ez a hullámzás. Nem tatom normálisnak, hogy egy hónapos baba alkalmanként 30 grammokat egyen. :( De eddig a legtöbb, amit szopizott az 90-100 gramm, ennél többet még soha nem evett és a nap folyamán az átlag szopi 60 gramm. Mivel az elején aggasztóan csökkent a súlya, nem merek kockáztatni, hogy ne pótoljak néha rá tápszerrel, de komoly lelkifurdalásom van miatta.
2013. ápr. 5. 11:03
 4/12 dorka6 ***** válasza:
Elhiszem, hogy nagyon el vagy keseredve, de hidd el, hogy megoldódhat a problémád! Sokaknak szokott segíteni, ha egy kicsit változtatnak a szoptatási gyakorlatukon. A tejtermelődés szempontjából nagyon-nagyon fontosak az éjszakák. Tudom, hogy az anyukák is fáradtak és örülnek, ha éjszaka legalább van egy kis nyugalom. Mégis megpróbálhatnád, éjszaka is, akkor is ha nem jelez a baba, mellre tenni, úgy, hogy négy óránál ne teljen el több. Nappal pedig folytatni az igény szerint szopit. Fejéssel megpróbálkozhatnál úgy, hogy azt a melledet fejed le, amelyikből nem szopizott a baba, vagy ha két mellből szoptatsz, azt, amelyikből csak picit evett.Így talán nagyobb lesz a sikerélmény és a lefejt tejet pótlásnak is felhasználhatod! Egyébként nyugodtan fejhetsz naponta többször is az etetések között is amikor éppen ráérsz, akár hat-hétszer is. Meglátod néhány nap múlva az éjszakai szopi és a napközbeni fejések meghozzák a várva-várt eredményt. A pótlást (ha feltétlenül szükséges) nagyon jó volna, ha pohárból kaphatná. Ha ezek a módszerek nem hozzák meg Számodra a kívánt eredményt a "Szoptanít"-tal is megpróbálkozhatnál! A heti súlygyarapodást és a pisis, kakis pelenkákat azért érdemes lenne tudnunk, mert ez határozza meg, hogy elég-e a tej, nem pedig a szopott mennyiség.
2013. ápr. 7. 18:19
 5/12 anonim ***** válasza:

A Szoptanít tényleg jó, de ha bonyolult szerezni, vagy drága, van olcsóbb megoldás is: én így csináltam. mondjuk én tápszerrel, de az most mindegy: a pótlást így adtam: a lefejt tejet beleteszed egy kis befőttes üvegbe, a kupakján fúrsz egy kis lyukat, bele egy etetőszonda nevű hajlékony vékony cső, gyógyászati boltban kapható, amíg szoptatsz, az üvegből a lefejt tejet a csövön szívja a baba, odatartod a mellbimbódhoz és úgy teszed a szájába. így nem szokik le a szopiról, mintha cumisüvegből adnád, nekem egyszerűb volt, mint pohárból.

én a tápszert adtam így, és ettől lett tejem :-))

2013. ápr. 7. 21:58
 6/12 A kérdező kommentje:
Nagyon ügyes megoldás. :) De hogy lett ettől tejed? Hogy intenzívebben szopizott a babád? Nekem a pohárból táplálás egész jól megy, persze néha át kell öltöznünk, de egyre javul a technikánk. :)
2013. ápr. 8. 07:05
 7/12 A kérdező kommentje:
Ha azt a cicimet fejem ki, amelyikből nem evett a kisfiam, akkor a következő szopinál mit eszik? Bocsánat a buta kérdésért! Ezek szerint eddig rosszul csináltam? Ugyanis mindig azt a cicimet fejtem, amelyikből evett, azt ürítettem ki... Tegnaptól viszont leálltam a fejéssel, de mind a két mellből szoptattam. Viszont az egyik cicimben jóval kevesebb tej termelődik, mint a másikban, így abból nem is szívesen eszik abból a babám. :( Épphogy csak nyamnyog rajta és inkább elalszik, pedig mindig azt adom neki oda először.
2013. ápr. 8. 07:12
 8/12 anonim ***** válasza:
5ös vagyok: igen, attól lett több tej, hogy amíg a pótlást adtam, addig is inger érte a mellet, és közben a baba nem felejtett el szopizni. persze a csőből könnyebben jött, mint a ciciből, és érezhető volt, hogy másképp szívja, amikor elfogyott az üvegből, de küzdött.
2013. ápr. 8. 10:30
 9/12 A kérdező kommentje:
Nagyon ügyes vagy! És meddig kellett így szoptatnod, mármint tápszerrel? Utána már elég volt az anyatej?
2013. ápr. 8. 20:34
 10/12 dorka6 ***** válasza:
Szerintem a fejést, azért ne hagyd abba, mert nagyon fontos ez is, hogy több legyen a tejed. Nyugodtan fejj a másik mellből, amiből nem, vagy csak kevesebbet szoptattál. A tej folyamatosan termelődik, különösen szoptatás alatt. Minél több tejet ürítesz ki a melledből, annál több fog termelődni. Ha egy picit kevés is az első néhány napban, abból a mellből a szopi, amit lefejtél, a következő szopinál ezzel kezdheted az etetést és utána, ha kevés átrakhatod a másikra is. A lefejt tejet pedig akár pótlásként is oda tudod adni Szoptaníttal, vagy az azt helyettesítő, olcsóbb változattal.
2013. ápr. 10. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!