Ha fiatal koromtól és sokáig szedtem fogamzásgátlót, akkor lehet hogy kevesebb tejmirigyem fejlődött ki, és kevesebb is lesz a tejem?
Azt olvastam, hogy a tejmirigyek (stb.) a menstruációkor kezdenek kifejlődni hormonális hatásra, és minden havi mensinél fejlődnek tovább egészen addig, amíg az adott nőnél kell.
Nekem annó rendszertelen menstruációra és petefészek cisztásodásra a nőgyógyász fogamzásgátlót írt fel.
Az emlékek már porosak, de úgy 2 év mensi után kaptam kb. 16 évesen, és folyamatosan szedették velem 31 éves koromig.
Most 33 vagyok, de a hormonjaim még mindig nincsenek a toppon.
Amíg csak lehet kizárólag szoptatni szeretnék, ezért is vagyok megrémülve egy kicsit.
Leginkább saját tapasztalatokat várok!
Ha valaki hosszú éveken át hormontartalmú gyógyszereket, az hatással lehet a szervezetre, de nem mindenkinél úgy, mint másnál.
Nem biztos, hogy nem fogsz tudni ez miatt szoptatni.
Én ugyan nem szedtem ennyi időn keresztül, mint te, mert fiatalabb vagyok tőled pár évvel és már szültem, de 17 évesen kezdtem el szedni a fogamzásgátlót, jó néhány évig szedtem, majd mikor babát terveztünk, abbahagytam. Szülés után, bár császáros voltam, mégis nagyon korán indult meg a tejem, olyan korán, mint a simán szülő nőknél és amíg szoptattam, addig annyi tejem volt, hogy minden szoptatás előtt és után is külön fejnem kellett és nagyon erős és laktató is volt a tejem. Egy epekövesség miatt viszont drasztikusan diétáznom kellett és így ment el nekem nagyon hamar a tejem, de ha nem lettek volna az epekövek, ki tudja meddig tudtam volna még szoptatni? Szóval rám ilyen szempontból nem volt hatással a fogamzásgátló.
Köszönöm!
Én is bízom benne hogy 2 év elég volt, de jól jön a pozitív megerősítés :-)
Kedves utolsó, azért leírnád hogy kb. hány évesen kezdtél el menstruálni, és hány éves korodtól meddig szedted a gyógyszert?
Köszönöm a sok választ!
Kedves utolsó, nem csak a hosszú időről van szó, hanem hogy mivel épp hogy elkezdtem menstruálni (és az elején elég rendszertelen ugye), alig 2 év múlva már blokkolták a hormonjaimat.
Ezek, mármint a tejmirigyek, tejhólyagocskák, stb. minden menstruációkor a hormonális hatásra alakulnak; fejlődnek egy kicsit, egészen addig, amíg ki nem fejlődnek végleges formájukra.
Csak azt nem tudom, hogy erre az egész folyamatra elég-e két év, vagy esetleg 4-6 év kell hozzá.
Tudom, orvostól is kérdezhetném, de az azt mondta, majd kiderül amikor szoptatok.
Én viszont szeretnék felkészülni erre az eshetőségre is, hogy ne essek bele abba az ördögi körbe, hogy csak magamat okolom. Ha csak 10 ml tejem lesz is egy nap (őszintén remélem hogy rengeteg tejem lesz!!!!!!!!!!!!!) akkor is szoptatni szeretnék amíg csak tudok, normális kereteken belül.
Csak érdekelnek a tapasztalatok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!