Ilyenkor mi a fenét csináljak?
3,5 hós kisfiam nem hajlandó egyszerre, elsőre megenni az adagját. Szopizik pár percet aztán sír, eltolja a cicit kiköpi. Ha üvegből kapja, akkor is abbahagyja egy idő után. De mivel keveset evett egy félóra, óra múlva üvölt! Már teljesen kivagyok idegileg egy hosszú etetés az egész nap. bármivel is próbálkoztam, semmivel sem tudtam rábírni, hogy egyszerre egye meg. az ő kis gyomrának sem tesz jót ez az összevisszaság. amúgy hatalmas étvágya van, 200-240 ml is megeszik!!!
Kérlek mondjatok valami ötletet, vagy hogy nem vagyok egyedül a problémámmal.
Ha keveset evett akkor is várd ki a következő szopi időt.
Nem minden gyereknek tesz jót a mai kor divatja,az igény szerinti szoptatás.Amint látod nálatok sem jött be.Nekem mindhárom gyerekemnél a rendszeresség a következetesség vált be minden téren.Amint írod jó evő baba a kisfiad,ha kihagytok egy evést,vagy csak fél adagot eszik nem lesz semmi baja.Ne adj neki fél óra múlva ismét enni mert lehet,hogy nem tesz jót a pocijának.Várd ki a következő etetést.Biztos,hogy nem lesz könnyű,kínáld közben teával,játssz vele kicsit...stb...,és akkor szopiztasd amikor letelt a 3-4óra,ahogy szoktátok.
Nálunk nagy kavar okozott az összevissza etetés a gyerekeimnél,nekem sem volt jó,mert tényleg úgy éreztem az egész napom azzal megy el,hogy szoptatok.Főleg amikor már nem az első babámról volt szó,alig tudtam ellátni a családom amíg nem állt be a rend,vagyis állítottam be.
Próbáld meg ahogy írtam,hátha helyre állnak a dolgok.
Sok sikert.
Jaaa, 3 hónapos a lányom. Ismerős a téma...
Szerintem is a napirend és szoptatási idő betartása lehet a megoldás.
Eleinte kezdd a 3 órával.
Nekem 3 óránként evett a gyerkőc sokáig, aztán elkezdte azt csinálni, hogy evett 60at, nem evett, 1 óra múlva meg éhes volt. Eltelt így vagy 3 nap, aztán bekeményítettem és elkezdtem kitolni a kajálások közti időt. 3 óráról lett 3:15, és így tovább minden nap kicsit többet.
Meglett a 4 óra.
És most is azt mondom, hogy igény szerint szoptatok, mert fél órán nem akadok fenn, ha hamarabb megéhezik, előfordul.
De szerintem azért nem evett rendesen, mert nem volt éhes eléggé. Nekünk ez bevált. Éjjel viszont nem tartok kötelező időt, csak nézem az órát, hogy mikor kel a gyerek. De ez megmaradt úgy, ahogy volt: hajnal 2-3 között van egy evés aztán már csak reggel.
Aztán ha sikerül beállítani az időtartamot, akkor megpróbálhatod fix időre tenni az evéseket. Nekünk most kezd beállni a 6-10-14-18-22-02 rendszer.
Szép adagokat eszik a fiad!
Sajnos most meg az megy, hogy amikor kicsit eltelik, elkezd bohóckodni, úgyhogy vagy 1 óra, mire beletukmálom a tejet...
Na, kicsit hosszabb leszek: Először a valószínű ok. 3-4-5 hónapos korban a babák többsége elkezd kinyílni a külvilág felé, ami az egész viselkedésére kihat. Izgatott, érdeklődő, kíváncsi lesz, minden percet szeretne kihasználni a megismerésre. Ez a felfokozott, kifelé tekintő állapot természetszerűen a szoptatásra is kihathat, mégpedig, hogy a baba az első pár slukk után elfordul, nézelődik, vagy épp méltatlankodik, sír, türelmetlen, amiért nem jön elég gyorsan a tej, pedig ő már be akarja fejezni az evést, hogy újra felfedezhessen. A témát nem eléggé ismerő anyuka ilyenkor zavart és ideges lesz, mert többé-kevésbé szétesik a korábban végre kialakult szoptatási ritmus.
Több megoldás létezik: Sokan ilyenkor elkezdenek pótolgatni (főleg üveggel és tápival), ahogy te is, mondván, biztos nem elég a tej vagy valami gond van vele, ami általában nem hozza vissza a régi rendet, arról nem is beszélve, hogy szinte mindig tejhiányt okoz. Az általános tapasztalat azt mutatja, látod te is, hogy az etetések széthúzása (lefoglalással, cumiztatással) sem megoldás, mert a legtöbb baba így sem eszi meg a korábbi "normát", plusz ez megint csökkenti a tejet. Ha az anyuka nem kap időben hasznos tanácsot, elindulhat az elválasztás útján. Ami a szakemberek, szerintem és a hosszan szoptató anyukák szerint is hatékony: igény szerinti szoptatás. Tehát ha a babának az az igénye, hogy gyakran és keveset egyen, akkor így szoptasd tovább. (Semmi pocakprobléma nem lesz belőle, ha arra az egyre ügyelsz, hogy mindig alaposan kiürüljenek a mellek, tehát ha rövid idő telik el két szopi között és elsőre nem ette ki teljesen, akkor ugyanarra tedd vissza legközelebb is. Sem a sok kis mennyiségű anyatej, sem a gyakori szoptatás nem káros a babának!) Tapasztalatból írom, hogy ez a jelenség átmeneti, általában pár hét alatt rendeződnek a viszonyok és a baba megtanulja szétválasztani a szopást és a "világjárást". Addig viszont türelmesnek és kitartónak kell lenned, el kell fogadnod, hogy a babádnak most így a jó. És hidd el, hogy ő tudja a legjobban, mi a jó neki, legalábbis ami a szopit illeti.
Másfél éve szoptató anyuka
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!