Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hétfön császároztak, de még...

Kardos-Varga Klaudia kérdése:

Hétfön császároztak, de még nem indult be a tejem. SOS tanácsokat várok! Miket egyek, igyak?

Figyelt kérdés
A babám frissen mütött, de hamarosan szüksége lesz a tápláló tejecskére!!A mielöbbi felépüléséhez kellenek a gyors és JÒL BEVÀLT praktikák!!!!
2013. márc. 8. 21:02
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Én is azt mondom, hogy az ételek itt nem segítenek önmagukban. Én urtica urrens ch5 homeós tejserkentőt szedtem a kórházban, mivel a szoptatós teát ott macerásabb elkészíteni, de ha neked ez nem gond, akkor ihatsz (laktoherb, dm-es nekem bejött). Amúgy azzal kell kezdeni, hogy amint tudod mellre rakod a babát, mert nála jobb tejserkentő nincsen!!!! :) Nem írtad mi a baj vele, de ha már eddig altatták, nem kis dolog. :( Szívből kívánom a mielőbbi teljes felépülést! Valószínűleg gyenge lesz, így nem biztos, hogy tud majd rendesen szopni, de ahányszor csak tudod, tedd cicire, had cumizza (rendes cumit nem nagyon kéne neki adni, amíg be nem indul a tej). Így ingerli a melled is és" jelzést ad" az agyadnak, hogy kezdjen tejet termelni. Amúgy nem gondolom, hogy a fejés nagyon jó ötlet, ha nincs aki megmutassa hogyan kell. Könnyű mondani, hogy úgy fejd ahogy a baba szopizná, hiszen ha első baba, fogalmad sincs róla... :S Talán ebben a helyzetben egy gyakorlott szoptatási tanácsadóval kéne kapcsolatba lépned, mert ha a mellszívóval agyongyötröd a melled, talán többet ártasz. Amúgy valami előtejed volt eddig? Babádat hogy táplálták és mivel?

Jó egészséget, sok boldogságot és sikeres szoptatást kívánok!!!!

2013. márc. 8. 22:12
 12/19 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Amint megkapod próbáld minél gyakrabban mellre tenni, ha pótolni kell ajánlanám az SNS készüléket, így pótlás közbe inger éri a melledet is.

A tejserkentő bogyókban nem bízom, igyál sokat ( 3 liter környékén), ne stresszelj a dolgon, az megnehezíti. (alkoholmentes sör egyébként tényleg sokaknak beválik)

A mellszívó pedig, ugyan jó ha fejsz, nem ugyanúgy szívja a melled, mint a baba.

2013. márc. 9. 08:15
 13/19 anonim ***** válasza:
66%

Utolsó!!

A mellszívó még mindig jobb mint a semmi!!

2013. márc. 9. 08:25
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Nem mondta egy szóval sem, hogy ne fejjen. Nem kell kiforgatni a szavaimat.

Persze, addig is jó, ha fej.. ( csak a mellszívó nem tudja úgyse úgy kiüríteni a mellett)

Egyébként ahhoz, hogy beinduljon rendesen a tej, a baba közelsége is fontos, a hormonokra sokkal nagyobb hatással van, mint egy műanyag valami- azt hiszem ez evidens....

2013. márc. 9. 09:22
 15/19 xStefix ***** válasza:
93%

Kérdező, én ezeket javaslom:

A tejbelövellés maga hormonális hatásra történik meg, miután megszületik a méhlepény. Mivel te már megszültél, erre nincs kihatásod, a tested előbb-utóbb "kapcsolni fog" remélhetőleg. De a "kapcsolás" időpontját te is előrébb hozhatod a következőkkel:

A belövellést (pl. a te esetedben is) a minél korábbi és minél rendszeresebb, alaposabb mechanikai inger segítheti, gyorsíthatja! Vagyis, amíg a babádat nem kapod meg ill. nem tudod (helyesen) megszoptatni, nagyon fontos, hogy fejd a melled. Ha kézi mellszívóval nem sikerül, próbáld meg simán kézzel vagy géppel, ha módod van rá. A kézi fejés technikáját itt találod:

[link]

A fejés (és a szoptatás) sikeréhez hozzájárulhat, ha képes vagy valamennyire megnyugodni, ráhangolódni a dologra. El tudom képzelni, hogy ez most mennyire nehéz lehet... de segíthet, ha próbálkozás közben egy fotót nézel a babádról vagy egy kisruháját magad mellett tartod, szagolgatod. (Én a kisfiam zokniját nézegettem, szipuztam.:) A baba közelségéről, jelenlétéről, pláne a testközelségéről nem is beszélve! Ezektől jobban ráhangolódhatsz a babádra ill. a fejésre, szoptatásra; ellazítanak téged, ami könnyebben megindíthatja a tejet.

Amíg nem tudsz szoptatni, legalább 2 óránként fejd a melled, lehetőleg mindkettőt minden alkalommal. Ha sikerülne kiváltani az ún. tejleadó-reflexet is (ilyenkor erősebben kezd folyni a tej), az szuper lenne, nagyban gyorsítaná a dolgot!

A fejés időtartama változó lehet, de egyáltalán a tej beindításához azért mellenként szerintem kb. 10 percig mindig érdemes lenne próbálkozni. Ha ennél kevesebb alatt is "üresre" fejed majd magad, az sem gond, de valószínű, hogy most az elején még többre lesz szükség. Ha nagyon fáj a bimbód, próbálj inkább gyakrabban és rövidebb ideig fejni; de ha bírod, próbálkozhatsz hosszabb ideig is. - A tej beindításának és a mennyiség növelésének a kulcsa a gyakori és hatékony ürítés! Vagyis minél többször ÉS minél inkább kiürül a melled, annál hatékonyabban serkented a tejedet. Ezt tartsd szem előtt a fejésnél, főleg akkor, ha már kezdenéd feladni...

A fájó bimbóra hagyd rászáradni az anyatejet (fertőtlenít és gyógyít) és próbáld minél többet levegőztetni, ha lehet. Kevés napfény is érheti. Lanolinos krémmel is kenheted, de a hámosító kencéket kerüld, mert ha netán kisebesednél, ezek csak elnyújtják a gyógyulási folyamatot. Ne szappanozd, tusfürdőzd (direktben), ne használj rá semmilyen tisztítószert, lemosót, mert ezek mind szárítanak és így kisebesedhetsz.

Fejéskor eleinte biztosan csak pár cseppet fogsz látni, de legyél nagyon büszke magadra már ekkor is! :) Figyelj a rendszerességre és a fokozatosságra: próbálj azonos időközönként fejni, és naponta kicsivel növelni a lefejt adagokat. Pl. ma minden fejésnél 5 mili, holnap 10, holnapután 20 stb. (illetve ahogy majd nálad alakul). A mennyiség növeléséhez minden nap valamivel tovább kellhet fejned. - Ehhez segíthet az információ, hogy a teljesen "üres" mellben is kb. 15-20 perc után termelődik meg egy akkora mennyiség, amit már egy tejleadó-reflex képes kihozni. Vagyis megérheti tényleg gyakran fejni/szoptatni.

Amíg nem szoptatsz, addig éjjel is próbálj meg fejni, legalább 2-3 alkalommal, ha többször nem bírsz. Éjszaka ugyanis magasabb a prolaktin hormon szintje, ami a tej termeléséért felelős!

Egyébként pedig, akár éjjel, akár nappal, próbálj sokat pihenni, esetenként aludni, mert a másik fontos hormon, az oxitocin, ami a reflexet irányítja, ilyen relaxált állapotban működik a legjobban. (Ezért is írtam feljebb, hogy nyugalom, lazultság.)

Figyelj a folyadékbevitelre is, igyál, amennyi jól esik; de azért a napi 2-3 liter jó, ha megvan. Ebből lesz ugyanis a tejecske is. :)

És még egy fontos: amíg a babádat nem tudod szoptatni, próbáld meg kijárni, hogy ne üvegből táplálják! Ezzel ugyanis nagyon megnő a cumizavar esélye, ami nagyban megnehezítheti a szopizás megkezdését, a helyes mellrekapást, a jó technika elsajátítását. Sokkal jobb lenne, ha a picid eleinte fecskendőből (főleg a pár csepp kolosztrumot), később pedig kispohárból kapná a hamit. A fent említett SNS is jó ötlet, de azt inkább tartós pótlás esetére szoktuk javasolni.

Játszócumit és bimbóvédőt pedig ne használj, ha lehetséges! A védő ugyan jónak tűnhet a bimbófájdalom enyhítésére, de ez is cumizavart okozhat, valamint a gyengébb ingerlés (műanyag "sapka" a bőrödön) miatt a tejmennyiségre is negatívan hathat.

Amikor pedig majd szoptatni fogsz, figyelj oda a helyes mellrehelyezésre, rákapásra, ezzel egy csomó problémát megelőzhetsz! Itt olvashatsz róla:

[link]

Az evésre, ivásra vonatkozóan pedig tudd, hogy ezek csak PLUSZ segítséget jelenthetnek, ha éppen jelentenek! Elsősorban NEM ezektől fog megindulni a tejed és nőni a mennyisége. Sőt, amíg a belövellés nem történik meg, nem is szoktuk őket javasolni, mert ha mégis hat rád, lehet, hogy úgy bedurransz tőle, hogy utána meg azzal kell bajlódnod..! Szóval egyelőre a fejésre, szoptatásra koncentrálj, a tejserkentőket hagyd meg akkorra, amikor már lesz tejed, de még több kellene. (De még így is a gyakori szoptatás/mellürítés a kulcsa a dolognak!)

Sok sikert kívánok, gyógyuljatok! :)

2013. márc. 9. 12:33
 16/19 A kérdező kommentje:
Még 1 hónapig legalább nem szoptathatom ciciböl a picit. :( Már elkezdtem a napi lefejt elötejet fagyasztani, a növérek szerin azzal fogunk majd kezdeni, mihelyt lehetséges. Kb. ez naponta úgy 50-60 ml-ert jelet egyenlöre.De remélehetöleg hamarosan a belövell a cici és ennek a többszörösét is eltehetem!! Mindenki tanácsát köszönöm, sok hasznos információt kaptam! :)
2013. márc. 9. 20:52
 17/19 anonim ***** válasza:
100%

Ha még egy hónapig nem szoptathatod, akkor viszont azt ajánlom, hogy a lefejt tejet kiskanállal, vagy pohárból itasd a picivel, mert ha megszokja, hogy cumiból kapja, később gondot okozhat a szopinál. A barátnőm járt így, akinek a babája 1 hét alatt annyira megszokta a cumit, hogy bár volt teje, muszály volt fejnie, és cumisüvegből adnia, mert szopizni nem volt hajlandó a fia.

Sok sikert !!!

2013. márc. 12. 12:01
 18/19 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Már alkalmankánt simán hozom a 70-80 ml-ert!! :) Szóval telítödik az a fagyasztó!!!
2013. márc. 14. 09:34
 19/19 anonim ***** válasza:
nagyon ügyes vagy,gratulálok!:)
2013. márc. 14. 11:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!