Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Anyatejjel túl lehet etetni a...

Anyatejjel túl lehet etetni a babát vagy sem?

Figyelt kérdés
Mindenki mondd mindenfélét.. amióta megszületett a babám, állandóan olyan véleményeket kapok több témában is, ami egymással ütközik.. ilyen ez is, és már marhára unom.. :S Most akkor túl lehet etetni a babát anyatejjel vagy sem?
2013. febr. 19. 11:39
1 2
 11/16 xStefix ***** válasza:

Bukás, hányás, reflux, ami.

De megint kérdezem, mi a túletetés?

2013. febr. 20. 18:54
 12/16 A kérdező kommentje:
erre gondoltam.. hogy ha bukik, akkor az azt jelenti, hogy tele a pocak, esetleg túlságosan is? Anyatejeseknél hallottam, hogy ez túletetés.. persze nem mindenki szerint! Más vélemények szerint viszont a baba annyit eszik, amennyi jól esik az anyatejből.. akkor hagyja abba amikor tele van a pocak!
2013. febr. 26. 10:04
 13/16 xStefix ***** válasza:
61%

Kérdező, a bukás egy természetes folyamat.

Részben a gyomorszáj záróizmának éretlensége okozza, ez viszont idővel el szokott múlni. (Ha nem, illetve más egyéb gondok IS vannak, az már reflux-gyanú.)

Részben az, hogy a baba időnként kicsit több levegőt nyelhet szopi közben, ami miatt a tej "vége" néha visszajöhet, amikor böfizik. (A nagy légbuborék, ami kijön, felhozza a tejet.)

Részben pedig az is, igen, ha kicsit többet eszik, mint amit egyszerre elbír.

De ez mind belefér, ezek nem abnormális állapotok.

A "túletetés" kifejezést viszont általában negatív jelleggel használják (akik használják): olyasmit takar, hogy a baba mindig szándékosan többet eszik ill. mi többet engedünk neki enni, mint amennyit elbírna. Emiatt aztán egyéb gondok is adódhatnak, pl. túlzott mértékű hízás. (Kérdés, ez pontosan mit jelent?)

Vagyis ez amolyan "pejoratív" szó, ami fennálló gondra utal a használói szerint.

Érdekes, hogy inkább az üvegnél ill. tápszernél lehetne ilyesmiről beszélni, ha épp; főleg, ha a baba túl nagy lyukú cumiból eszik.

Nem tudom, érzed-e a különbséget...

2013. febr. 26. 11:38
 14/16 xStefix ***** válasza:
100%

Még annyit, hogy i. sz. és kizárólagos szopinál ugye azért merülhet fel, hogy a baba "túleszi" magát, mert sok időt tölthet a mellen, legalábbis a "csak evős"-szopizós babákhoz képest.

Az én védőnőm is feltette nekem a kérdést az elején, látva a fiam brutál hízását:), hogy nem próbálom-e meg valahogy visszafogni az evését. Mondtam neki, hogy ez engem egyrészt nem aggaszt, másrészt ezt mégis hogy kivitelezzem? :) Mivel ő gyakran szopik ÉS komfortszopik is, a cumizás közben ugye időnként óhatatlanul meg-megindítja a tejet; vagyis igen, többet eszik emiatt, mint egy olyan baba, akit nem így szoptatnak. De ha már ezen módszer szerint csinálom, vegyem el tőle a cicit a szopi kellős közepén? Vagy adjak neki játszócumit, hogy azon cumizzon - és kockáztassak egy szopis problémát..?

Szóval az i. sz. és kizárólagos szopinál - amikor a baba csakis cicit kap, de azt olyan gyakran, ahogyan ő kéri - természetes jelenség, hogy intenzíven hízik a baba, hiszen tényleg több anyatejet szophat, mint más babák. Akik nem értenek egyet ezzel a módszerrel, gyakran mondják erre, hogy ez "túletetés", pedig nem az. ;)

2013. febr. 26. 11:47
 15/16 A kérdező kommentje:

Kedves xStefix!

Köszönöm szépen! :) milyen egyszerűen elmagyaráztad.. másnak is így kéne!! ;) nem össze-vissza beszélni!

2013. febr. 26. 13:32
 16/16 xStefix ***** válasza:
100%
Örülök, hogy ezt helyretettük, szívesen. :)
2013. febr. 26. 14:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!