Anyatejjel túl lehet etetni a babát vagy sem?
az enyém, ha üvegből kapta, akkor addig evett, amíg látta, hogy van (ha elvettem tőle, keservesen sírt), ha szopizott, hamarabb abbahagyta az evést.
szóval igen, túl lehet etetni.
Nekem 2 gyerekkel az a tapasztalatom, hogy nem. Miután megtelt a pocak hiába is akartam volna a szájukba tenni a cicit, nem kérték.
Bár én is megkaptam, hogy a fiamat túletetem, mert 6 hónaposan 10 kg volt (hozzá teszem 4700 g-mal született), de a gyerekorvos nem látott semmi problémát ebben. A gyerkőc 2 hónapos korától 4 óránként evett, olyan volt, mint egy vekkeróra és 5 hetes korától átaludta az éjszakát. Tény, hogy jó étvágya volt, mert alkalmakét 180-220 g-ot szopizott kb 3 hónapos kora után, de ha előbb elvettem tőle ordított és soha nem bukott vissza semmit. :))
Szóval az a véleményem, ha minden nyikkra nincs cicire téve, és nem óránként kap enni, akkor nem lehet!
Mit jelent a túletetés..?
Ha azt, hogy egyszerre egy adagban sokat eszik a baba, az sok esetben nem igaz. Mert ha éppen többet is szopizna, mint amennyi jól esik neki, az rendszerint visszajön. - De itt nyilván számít az is, hogy a baba mennyire mohó (ha az, akkor esélyesebb, hogy hirtelen sokat eszik, amiből visszajön), vagy az anyuka miként szoptat (csak evésre ad cicit vagy gondoz is a szoptatással). Pl. azok a babák, akik komfortszopiznak is, vagyis sok időt (nem evős) töltenek a cicin, általában ritkábban buknak.
De ha azt, hogy a baba összességében vesz magához sok tejet, az megint nem ezt jelenti. Itt jön be igazán, amit feljebb írtam, hogy gondoz-e valaki a szopival vagy sem. Aki igény szerint és kizárólag szoptat, az általában sokkal többször teszi mellre a babát, mint az, aki csak evésre. Ezzel viszont a baba több tejhez jut hozzá, tehát az első időkben jobban is hízhat. Vagyis az i.sz. szoptatott babák között az a gyakori, hogy eleinte ducibbak, mint a többiek; de később gyakran "kinyúlják" ezt a "túlsúlyt".
Az én fiam is ilyen baba: az első hónapban 1,5 kg-t hízott,12 hetesen duplázta meg a súlyát és fél évesen már többet nyomott, mint anno az 1 éves nővére (9,5 kg). De ez nem azt jelenti, hogy túleszi magát vagy (a szó általános értelmében) kövér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!