Erus76 kérdése:

Mitől lehet ez?!

Figyelt kérdés

2 hetes a manócskám, délelőtt 9 órától szinte egyfolytában fenn van, sír, nyűgös. Szoptatom, elég sűrűn cicin van. 15-20 percig szopik, elalszik rajta, kidől szó szerint. Belerakom a kiságyába és nem telik el pár perc és kipattan a szeme, sírdogál, nyűszög. Fáj a hasa, azt tudom, kap Espumisan L-t, de éjszaka nagyon nincs vele gond, akkor 2-2,5 órát szépen végig alussza.

Délelőtt sajna semmit nem tudok tőle szinte csinálni, wc-re is futva sietek, minél hamarabb visszaérjek. Mit nem csinálok jól, segítsetek! Válaszokat köszönöm!

2013. jan. 16. 14:38
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Jól csinálod:)! NAgyon pici a babád, nehéz átállni a kinti létre:).

A szopival kapcsolatban: nagyon jól csinálod, hogy mindig adsz mikor kéri és addig ameddig szeretné, a kérdésem csak annyi, hogy mikor váltasz mellet. Kb. két órán belül mindig arra tedd vissza, amelyikkel befejezte az előző szopit, hogy ne csak a laktózdúsabb első tejhez jusson hozzá(amiből ha sokat vesz magához, akkor valóban attól is fájhat a hasa), hanem a zsírosabb hátsóhoz is. És ne feledd, hogy az emésztőrendszere nagyon éretlen, akkor is okozhat neki panaszokat az "evés" ha egyébként minden rendben van:).

A másik, hogy két hetesen szinte non- stop szeretne a közeledben lenni, ez teljesen természetes és rendjén van. Tudom, hogy nehéz lehet, de hál' Istennek "kitalálták" a hordozást, a hordozó kendőt, amivel mindkettőtöknek csak jót tehetsz:). E mellett a testmeleg és a függőleges testhelyzet nagyon sokat segíthet a hasfájás elviselésében:).

Kérlek, ha van időd és kedved, olvasd el a cikket, amiből idézek, nagyon nagy könnyebbség a nyugodt baba és a két szabad kéz:)!

"Az anyaméhből kibújó újszülött védtelen, önállótlan teremtés, akinek meg kell barátkoznia a külvilág erős ingereivel. Fényekkel, hangokkal, melyekkel addig az anyai szervezet szűrőjén keresztül találkozott csak, és amelyek stressz- forrást jelentenek számára. Ezen hatások tompítására a legkézenfekvőbb megoldás ha szülője testéhez simulva megnyugszik. Az ismerős illatok, a testmeleg, a bőrkontaktus hatására biztonságban érezheti magát. Az összebújásnak ezen élményét és nyugtató hatását a hordozás segítségével tartóssá tehetjük, ezzel finom átmenetet biztosítva az anyaméh öleléséből a külvilágba. A testkontaktus ugyanis kiváltja az öröm hormonjának, az oxitocinnak a termelődését, ami jótékony hatással van a kicsire és nem mellesleg a szülőre, aki magán hordozza gyermekét.(...)

Ez a biztonság- érzet lehetővé teszi, hogy a baba kevesebbet sírjon,(...)

Áttekintvén a hordozás babára gyakorolt hatásait, fontosnak tartom, hogy a szülők szemszögéből is vizsgáljuk meg a hordozás lélektanát, fizikai hatásait.

Ha a gyermek jól érzi magát, elégedett, akkor a szülő is az. A hordozás segítségével megnyugtatott, magát biztonságban érző baba a szülőt elégedettséggel tölti el, kerek lesz a világ. Ahhoz, hogy ezt az állapotot fenntartsuk, vagy létrehozzuk, fontos, hogy gyermekünk igényeit minél hamarabb észleljük, és ezekre megfelelő, gyors reakcióval válaszoljunk. Ha a kicsink a közvetlen közelünkben van, akkor ezt könnyen meg tudjuk valósítani, hiszen egyből látjuk, érezzük a felmerülő problémát, igényt, legyen az éhség, szomjóság, vagy tele pelus . A gyors és megnyugtató válaszreakció jutalma a baba elégedettségén keresztül az, hogy ügyesnek érezzük magunkat. Képesnek arra, hogy csecsemőnk igényeinek megfeleljünk, tehát anyai, apai kompetenciánkban megerősödünk. Ennek pedig kétségtelenül fontos szerepe van a gyermeknevelésben, hiszen egy önbizalommal teli, nyugodt, kiegyensúlyozott szülő az egyik legfontosabb és legbiztosabb háttér a gyermek és a család számára. (...)

Fontos praktikus érv lehet a hordozás mellett, hogy a házimunkával sem kell elmaradnunk, ami lelkiismereti problémát is okozhat sok anyukánál. A hordozás által felszabadított két kezünknek köszönhetően szinte bármit elvégezhetünk, legyen az porszívózás, mosogatás vagy teregetés.(...)" innen: [link]

2013. jan. 16. 14:52
 2/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a hosszú és lényegre törő választ! :-))

Azt hiszem, hogy ezt a mellváltogatást kell megváltoztatnom, ügyelni arra, amit írtál, 2 órán belül ugyanabból kapjon enni. Most nyugodtabb vagyok már, sokáig szeretnék szoptatni, ennél jobb nincs is egy babának! Üdv!

2013. jan. 16. 15:46
 3/5 anonim ***** válasza:
Szia!Ami fontos hogy a szopik után büfiztesd meg jól,mert ha bealszik utána az emésztése ébreszti fel.A levegőtől fáj a hasa.Nagyon pici még,fontos neki hogy vele légy,majd ha nagyobb lesz és felfedezi a környezetét könnyebb lesz.Egyébként jól csinálod.
2013. jan. 16. 18:30
 4/5 Denisa W. ***** válasza:
Kicsi lányommal így telt az első 2 hónap, sőt, majdnem 3... Mindig cicire tettem, ha kérte, rajtam el is aludt, rajtam kívül aligha, éjjel nálunk is jobb volt a helyzet. Én nem bántam, de amikor már az őrület szélén álltam, akkor szépen magamra kötöztem és így indulhatott a házimunka. Szóval nem csinálsz rosszul semmit, majd elmúlik ez is: nálunk 3 hónapos kora körül változott meg gyökeresen, onnantól "van életem"... :)
2013. jan. 17. 09:47
 5/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat! Igyekszem türelmes lenni, most már másképp látom a dolgokat, első héten rémisztett meg ez az egész, hál istennek a tejem nem ment el, apa "helyre rakott". :-)))
2013. jan. 17. 09:56

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!