Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Lehet, hogy emiatt tényleg...

Lehet, hogy emiatt tényleg nem fogok tudni szoptatni?

Figyelt kérdés

Az egyik munkatársam ma szóvá tette, amikor a barátnőmmel a szoptatásról beszélgettünk, hogy kétli, hogy én tudnék majd szoptatni, mert olyan kicsi a mellem, hogy minimális tejem lesz szerinte. Mert akiket ismer kis mellel, azoknak nem volt tejük, a feleségének pedig hatalmas van és annyi teje volt, hogy még leadni is tudott belőle, nem keveset.

Tudom, hogy az sem kudarc, ha nem tudom szoptatni a kisbabám, de én nagyon remélem, hogy sikerül majd.

2012. dec. 11. 19:57
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
Megnyugtatlak :) Nekem nagyon pici melleim voltak terhesség elött,most 7,5 hós a babám és még szoptatom.
2012. dec. 11. 21:31
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

85 E kosár kell. 2 hónapig volt tejem.

A volt főnöknőmnek meggymag méretű mellei vannak, mesélte, hogy amikor szoptatott, lett egy C méretű cicije. Imádta is a szoptatós időszakot, rengeteg teje volt. :)

A mellméret nem függ össze a tej mennyiségével, a cicik nem hűtőtáskák, a nagyobba több fér alapon...

Sejtettem, hogy ezt csak egy pasi állíthatja. :)

2012. dec. 12. 08:29
 13/21 anonim ***** válasza:
szia.nekem is kicsi a cicim de szoptatok.szülés után rendesen bedurrantak
2012. dec. 12. 09:31
 14/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekem szülés előtt 75B volt, szülés után 80D, most 80C, 5 hónapos a kisfiam, igény szerint szoptatok és hónapos korára megduplázta a születési súlyát. Nem a mellmérettől függ, hanem, hogy megfelelő helyről kapod-e a segítséget, olyantól, aki sokáig szoptatott és megfogadod az alapdolgokat. Én kizárólag a szoptatási tanácsadó segítségét javaslom, ne hagyd, hogy bárki, akinek valaha volt a mellén gyerek a családból beleszóljon! Azt döntsd el, meddig akarsz szoptatni, és aki ennél rövidebb ideig szoptatott, arra ne hallgass, mert ezek szerint valamit nem jól csinált! Ne aggódj!
2012. dec. 12. 09:56
 15/21 anonim ***** válasza:
4 hónapos korára
2012. dec. 12. 09:57
 16/21 xStefix ***** válasza:
100%

A mell maga általában nem nagyon befolyásolja a szoptatást:

A MÉRETE kevésbé számít. A mellméretet és a formát a zsírszövet mennyisége és elhelyezkedése adja, ez viszont a terhesség során visszafejlődik; a helyét mirigyállomány veszi át (ezt termeli majd a tejet).

Az persze igaz, hogy az adott mellmérethez nyilván tartozik egy maximális kapacitás is - de ez akár a sokszorosa is lehet annak, amit egyetlen baba igényelne. (Gondolj a tejleadó anyukákra, tejtestvérekre.) Arról nem beszélve, hogy a tej az első hetek után már nem szoptatások között termelődik és tárolódik, hanem nagyrészt szoptatás alatt. Vagyis nincs szükség brutálnagy tárolókapacitásra ahhoz, hogy a baba egy szopi alkalmával akár 2-300 ml tejhez is hozzájusson, hiszen ott és akkor termelődik ez meg, nem kell sehol tárolgatni. (Ennyit mondjuk a nagyétkű babák szopiznak.:)

Mégis, a gyakorlat azt mutatja, hogy inkább a nagymellű anyukáknak vannak gondjaik, de nem a méret miatt, hanem EGYÉB jellemzők miatt:

A nagy mell gyakran jár együtt nagyobb bimbóval és bimbóudvarral is, amit a pici szájnak nehezebb kezelni. Sokat számít ilyenkor (is) a helyes mellretétel, a póz megtalálása. Speciális tartások és tippek kelhetnek, hogy a baba megfelelően tudja bekapni a cicit. Ha ilyenről van szó, érdemes már terhesen utánaolvasni, mi segíthet majd az első szoptatásoknál.

A nagy mellet nehezebb is lehet tartani, "irányítani", mint a kisebbet, ezért fontos, hogy jól ki legyen támasztva az anyuka és a mell is. Nem minden szopipózban lehet így szoptatni, részben a kényelem miatt is.

Valamint fontos figyelni, hogy a mell rendszeresen alaposan ürüljön. Nagymellű anyukák kicsit hajlamosabbak lehetnek az elzáródásra, pl. azért is, mert rendszeresen ugyanott fogják-tartják a mellüket, és a nagyobb súly miatt jobban benyomódhat ott a szövet. Illetve megeshet, hogy a "mélyebben fekvő" részekről tényleg nehezebben ürül ki a tej; ilyenkor a gyakori pózváltás és átmeneti fejés segíthet.

De mindez nem jelenti azt, hogy nagy mellekkel ne lehetne szoptatni, csupán azt, hogy kicsit több odafigyelésre lehet szükség.

Ami igazán fontos, Kérdező, az a szoptatási gyakorlat!

2012. dec. 12. 11:03
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

PASI! nem ért hozzá, ne foglalkozz vele.

semmi összefüggés nincs a mellméret és a tej mennyisége közt.

sokkal inkább múlik a szoptatás sikeressége azon, hogy mennyire vagy nyugodt, kiegyensúlyozott. és iszol elég vizet.

ne stresszeld magad előre! nagyon ügyes leszel biztosan! Te is és a babád is!

2012. dec. 12. 12:40
 18/21 coffeez ***** válasza:
100%

Van egy jó ismerősöm, akkora mellei vannak, mint egy dió. Komolyan. Három(!) éves koráig szoptatta a kislányát. Tápszert írtak fel Neki a kórházban(Tatabánya, köszönjük), mert azt mondták Neki a csecsemősök, hogy úgysem fog tudni szoptatni. Felvette a kapcsolatot az LLL-val, és sosem váltotta ki a tápszert. :)

Mivel ez az általános nézet, sajnos, ezért bebeszélik maguknak a kis mellűek, hogy úgysem. És akkor tényleg. De ez butaság. És szomorú, hogy még szakmabeliek is így hiszik sokan. Helyesen mellre rakni, igény szerint szoptatni és megy mint a karikacsapás. Nagyon ritka, hogy valakinek nincs teje. Sokkal, de sokkal ritkább, mint gondolnád ;)

2012. dec. 12. 14:16
 19/21 anonim ***** válasza:
75B-s nem nagy cicikkel rendelkezek. A lányom 33 hós és most kezd leszokni. Nekem is felirták a kh-ban a tápszert(szt imre) de ki se váltottam. Azt mondták kicsi a mellbimbóm és h be se tudja majd kapni. ÉRdekes a mai napig minden gond nélkül tud szopizni.. Mondjuk ferde tartása volt,ezért volt kis nehézsége de megoldottuk:)
2012. dec. 12. 21:27
 20/21 anonim ***** válasza:
Anyámnak nagy mellei voltak régen is, és mindig azt hallottam tőle, hogy nem volt teje. Nemrég mondta meg, hogy akkoriban csak 3 óránként ajánlottak szoptatni, és ezért a kereslet-kínálat elvén egyre csökkent a tej és abba is maradt. Na ennyit arról hogy "nem volt tejem".
2012. dec. 13. 07:04
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!