A kapott tej miért szappanízű?
A védőnői hálózaton keresztül kapunk tejet, ami pasztörizált és 2 hétig használható. Az utóbbi időben sajnos olyan tej jut, amit alig 1 hétig tudunk eltartani és már nem először van szappaníze. Az is furcsa, hogy a zsír ezeknek a tetején nem dermed meg, hanem oldott.
Romlott lenne? Inkább kiöntöttem, bár nagyon sajnáltam, de nem akarom, hogy a babának baja legyen tőle.

Hát ez kész... Mi az, hogy nem véletlenül tápszeres? Meg miért lennék irigy? Gondolom nektek sem sikerült a szoptatás, különben nem más nő tejét adnátok a gyereketeknek. Akkor mire is kéne irigykednem?
A tápszert sem kóstoltam meg, és még mindig nem értem, hogy miért kéne megkóstolnom. Az a babának van, nem nekem. Már a szaga is borzasztó nekem, de a babám szereti. Ha megkóstolnám, akkor attól a babámnak miért is lenne jobb? Mikor veszitek már észre, hogy semmi logika nincs abban, amiket összehordotok?

A volt anyatejadó anyuka vagyok. A leadott anyatejet minden esetben megvizsgálják. Nekem kétszer is előfordult, hogy baktériumot találtak a tejben, s akkor nem fogadták be a tejet, hanem kiöntötték.
Nagyon szigorú szabályok vannak egyébként a fejésre vonatkozóan, külön be kell hozzá mosakodni, szájmaszkot kell felvenni stb., sokakat ez riaszt el attól, hogy tejet adjanak (plusz az azt megelőző vizsgálatok). De arra is kell gondolni, hogy rengeteg koraszülött vagy beteg baba van, akik ezt a leadott tejet kapják, és nekik ez életmentő, azután anyukák is sokan érdeklődnek (még az anyatejgyűjtő állomáson kívül is, közvetlenül a tejadó anyukánál védőnőn keresztül), akik más nő tejét adnák a babájuknak a tápszer helyett. Hogy miért van ez, nem tudom, nem vagyunk egyformák. Én magam valószínűleg tápszert adnék a babámnak, ha nem lenne tejem, mert talán az nem olyan macerás, mint beszerezni az anyatejet. Meg ott is megvannak a feltételek, hogy ki kaphat és meddig.
Ezt csak azért írtam le, mert amikor a kapott anyatejet kritizálod, akkor azokról (is) beszélsz, akiknek rengeteg munkájuk fekszik abban, hogy segítsenek más babáknak a többlet-tejjel. A legtöbb anyuka lelkiismeretesen végzi ezt, és betartja a szabályokat, amiket az anyatejgyűjtő-állomás előír. Biztosan valahol becsületkassza is, hogy az ember mindig gondosan odafigyeljen a fejésre, de ez úgy működik, hogy ahogy a saját gyermekemnek nem adnék olyan tejet, ami nem jó, pl. dohányzás vagy gyógyszerszedés miatt (ez egyébként kizáró ok is a tejadásnál), úgy ugyanezt más kisbabával sem tenném meg. Nekem nagyon jó érzés, hogy segíthettem más babákon is, ahogy nagyon jó volt látni, hogy a kislányom az első 6 hónapjában csak az én tejemtől hízott, gyarapodott, és más babák is kaptak a tejemből. Hidd el, hogy eszembe sem jutott volna bármilyen káros anyaggal terhelni a szervezetemet, s úgy szoptatni és mellette tejet adni. 8 hónap alatt 100 ml híján 75l anyatejet adtam le. Óriási pazarlás lett volna, ha ezt mind a mosdóba öntöm, mert nekünk nincs rá szükségünk.

Nem értek egyet az utolsó válaszolóval, az az általános, hogy a leadott anyatej jó, nem maffia, hogy a tejet elveszik, de pénzt nem adnak érte. Egyébként hiába a "jószolgálat", ha úgysem jut el egyetlen csecsemőhöz sem az anyatej, ugyanis kiöntik az egész mennyiséget, ha baktériumot találnak benne. Oda kell figyelni a higiéniára, de ez csak kicsivel jelent többet, mint amit az ember a saját babája mellett is megkövetel magától. Ami pedig az előtte lévő vizsgálatokat illeti, a székletmintát elviszi a sofőr, csak a gyűjtődobozt kell megvenni a gyógyszertárban, a Wassermann-vizsgálat eredménye megvan a terhesség alatti vizsgálatokból, tüdőszűrés és HIV-vizsgálat (ez utóbbi csak egy vérvételt jelent) meg amúgy is jó, ha van az embernek időnként.
Az pedig, hogy az ember mit kóstolgat, mindenkinek a saját habitusa és ízlése dönti el, nem vagyunk egyformák, én pl a saját fagyasztott (és kiengedett) tejemet is biztos megkósoltam volna, ahogy mindent, amit a lányomnak adtam enni. Én így tartottam biztonságosnak. Igazából ez az amin felesleges vitát nyitni, a kérdés teljesen normális volt, csak eltértünk a tárgytól.

Nem vitaindítónak szántam a kérdést, csak érdekelt, ha már a védőnők nem annyira foglalkoztak vele.
Ma bukott a babám és rájöttem, hogy azoknak a rossz tejeknek pont ilyen ízük volt, mint amilyen a textília szaga. Képzavarnak tűnhet, de tényleg.
Amúgy hálás vagyok az anyukáknak a tejért, a fiamnak is szoktam mondani miközben eszi, hogy egy kedves nénitől van... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!