Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » A terhesség idején lehet...

A terhesség idején lehet valamit csinálni, hogy ne legyen tejem?

Figyelt kérdés

2012. júl. 31. 14:13
1 2 3
 21/29 anonim válasza:
Mindenkinek megvan a saját véleménye, illetve oka a döntésének, ez a tied. Én 6 napja szültem, küzdök, hogy legyen tejem, de te épp ezt nem akarod. Homeopátiás bogyót ajánlok: urtica urens 15 ch; ez apasztáshoz kell. (a serkentéshez 5 ch-s)
2012. aug. 1. 18:06
 22/29 xStefix ***** válasza:
100%

Egyedül a te döntésed, ez teljesen igaz. De a többség azért írogat neked, olykor tényleg nem túl finoman fogalmazva, mert az van, hogy a döntésed minden bizonnyal nem megalapozott.

Vannak olyan helyzetek, amikor tényleg ellenjavallt a szoptatás, pl. igen ritka betegségek esetén, mint HIV-fertőzöttség (sőt, úgy emlékszem, most már ebben az esetben is lehet, megkötésekkel) vagy igazolt TBC. Illetve akkor, ha az anyuka olyan gyógyszert szed, amit mással nem lehet helyettesíteni, viszont a babára igazoltan kockázatos. Szerencsére kevés ilyen van. Ekkor igen, megalapozott a döntés.

De minden más esetben már jogosan megkérdőjelezhető. (Aztán van lesz alapja, vagy nem.) Hogy nálad mi az ok, azt egyedül te tudod.

DE! Egy dologgal érdemes tisztában lenned: a tápszer SOHA nem volt és nem lesz ugyanolyan jó, mint az anyatej! És ezt nem a "szopisták" meg az ősanyák mondják, hanem egyszerű tény. Hacsak az összetételüket nézed, nincs és nem is lesz sose olyan tápszer, ami akárcsak a felét is tartalmazni tudná mindannak, amit az anyatej. Hogy a legfontosabbat vedd, ÉLŐ összetevőket tartalmaz, ezt pedig egy mesterséges táplálék sosem fogja. Vagyis nagyon el vagy tájolódva, ha úgy gondolod, hogy a tápszerrel ugyanolyan jót tudsz adni a babádnak, mint az, akinek sikerül akármennyi anyatejet is adnia.

Magáról a szoptatás lényegéről már nem is beszélve... Mert sokkal többről van szó, mint etetésről meg anyatejről.

Szóval igen, te döntesz. De ha már döntesz, mint leendő és 100%-ban felelős szülő, akkor megalapozott döntést hozz inkább.

2012. aug. 2. 12:37
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

Azért nem akarsz szoptatni, mert azt hiszed hogy lógni fog a melled? Ha jó melltartód van, nem lesz gond!

A tápszer két okból létezik a világon:

1.) mert elapad a tejed és nem tudod szoptatni a kölköd..., de muszáj valamit ennie a gyereknek

2.) valakik kicseszett sokat keresnek vele, mert azok is veszik, akik nem akarják szoptatni a kölyküket, mert agyatlanok...

Ne szoptasd, ha nem akarod!

De, adj két hetet a gyerekednek és szoptasd meg, mert a colostrum, más néven előtej a kisbaba számára nagyon értékes, mert sok fehérjét és antitestet tartalmaz. Ezek az anyai antitestek védik az újszülöttet, és erős immunrendszert fejlesztenek ki. Az előtej nem pótolható idegen női- vagy tehéntejjel ugyanolyan eredménnyel. A colostrum emellett székletlazítóként is hat, és segít a meconium kiürítésében. Meconiumnak, vagy magzatburoknak nevezzük az újszülött első sötétzöld székletét.

A szoptatás ugyanakkor az anyáknak is egészségügyi előnyökkel jár. Segíti a méh terhesség előtti méretének elérését, csökkenti a szülésutáni vérzést és hamarabb érik el az anyák terhesség előtti súlyukat. Sőt a szoptatás egyaránt csökkenti a mellrák későbbi kialakulásának esélyét.

Utána abbahagyhatod, és majd elapad, ha nem szívja a kisbaba!

2012. aug. 5. 03:47
 24/29 anyács ***** válasza:
0%

Kedves Kérdező....a férjemet nem tudta szoptatni az anyja, mert műhiba történt a szülésnél, és elapadt a teje...hát "olyan" is lett szegénykém, mindenféle allergiája, betegsége van.

A kislányommal megszenvedtünk, hogy tudjon szopni, és nem lóg mindig a cicimen....az éhségét csillapítja csak. Végez, és "megy a dolgára", kb 10percig szopik. Illetve csak szopott, mert lassan két hete már nem akar (8 hónapos múlt), leválasztotta magát teljesen, legnagyobb elkeseredettségemre.

A Te döntésed, de a legjobb dolog a világon a szoptatás, és én vallom is azt, hogy sokkal szorosabb kötődés alakult ki köztünk, mint a tápszeres ismerősök között.

2012. aug. 7. 09:02
 25/29 anonim ***** válasza:
anyács! Ez h*lyeség! tápszeres a babám, és nagyon kötődünk egymáshoz, nem szoptatás kérdése!!!!!!!!!!!!!!!!
2012. aug. 7. 11:13
 26/29 anonim ***** válasza:

A szakkönyvek,szakemberek nem azt mondják,hogy ha nincs szoptatás,nincs kötődés sem,ezt nem szabad félre érteni! Azt mondják,hogy a szoptatás segít kialakítani a kötődést. Persze,nem ezen múlik a szülő gyermek-kapcsolata! A Páromat és engem sem tudtak sokáig szoptatni-pár hét. A Páromnak anyatejet hordtak,én tápszert kaptam. A párom és az anyja kapcsolatáról inkább nem írnék,én viszont nagyon család centrikus vagyok,tisztára mint az Olaszok!! :-)

Mind e-mellett,szeretném leírni (bár nem hinném,hogy a Kérdező olvasná ezeket!! Semmit nem reagált már jó ideje,azon sem csodálkoznék,ha a saját kérdései listából kitörölte volna a kérdést...) hogy a gyermekeimet szoptatni csodás érzés volt!! szerintem minden olyan anyuka,aki szoptatott,így van ezzel!

Aki nem tudja szoptatni a gyermekét,azt nem hibáztatja senki,de aki ennyit nem képes megtenni a gyermeke egészségéért,fejlődéséért,az ne csodálkozzon,ha sok anyuka kibukik. Elhiszem,hogy sok helyen más a trend,de mi,akik a gyerekeinkkel foglalkozunk,nem a trend szerint neveljük,tápláljuk őket.

Aki nem akarja szoptatni a gyermekét,jól fontolja meg,hogy mitől fosztja meg a babát! Rengeteg érv szól a szoptatás mellett,és a tápszer ellen! Ahogy itt írta valaki,legalább az első hetekben jó lenne szoptatni!! Nagyon fontos a babának az előtej,és a benne lévő tápanyagok... ahogy írtam is elég hosszan erről az előző válaszomban!

Bárki bármilyen döntést hoz,azt a gyermeke érdekében kellene meghoznia! Én így gondolom.

Üdv: 3lányos,13hkm

2012. aug. 7. 11:30
 27/29 porcukormókus ***** válasza:
100%

Nem olvastam el a többiek válaszát, de gondolom kaptál hideget-meleget..

Én valahol megértelek, én sem szerettem szoptatni. De azért megtettem, mert úgy gondoltam, hogy nekem akkor az volt a feladatom. Pláne tejem is volt, így nem lett volna szívem megvonni a kislányomtól. Féléves koráig csak anyajet kapott, aztán még elhúztuk kb 9hónapos koráig, szerencsére magától leszokott a ciciről. (szerintem kb.egyéves koráig szoptattam volna, ha rajtam múlik)

Amikor végre lejött a ciciről, az nekem maga volt a megváltás, úgy éreztem, hogy végre visszakaptam a testem, újra csak az enyém!!

Most ismét babát várok, őszinte leszek Hozzád, most sem hoz lázba, hogy ismét szoptatnom kell. De fogok, mert hülye lennék nem a legjobbat adni a fiamnak.

A kislányom szuperul fejlődött, minden betegség elkerült minket és még sorolhatnám. (arról nem is beszélve, hogy ez ingyen van..)

Szóval szerintem azért gondold át és tegyél egy próbát, hátha megjön majd a kedved. Aztán ha annyira nem tetszik, még mindig átállhattok a tápra!

Addig is jó babavárást! :)

2012. aug. 7. 12:43
 28/29 anyács ***** válasza:
25/27-es válaszoló! Nem általánosságban írtam, hanem a közvetlen környezetemben tapasztaltam ezt!
2012. aug. 8. 09:31
 29/29 anonim ***** válasza:

Mivel nekem anno halva született a babám, rögtön szülés után leszoritották a mellemet (szorosan körbe le volt kötve) és igy kellett tenni azt mondták min. 6 hétig. Én 1 hónap után besokaltam és levettem és beindult a tejem. De mivel nem volt ki szopizza nagyon gyorsan elapadt.

Ha megszületik a pici még meggondolhatja magát a kérdező. Minden jót!

2012. aug. 8. 14:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!