Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Mi baja lehet tőle a babámnak,...

Mi baja lehet tőle a babámnak, ha csak 4 hónapos koráig tudtam szoptatni?

Figyelt kérdés
Helyette tápszer + hozzátáplálás.
2009. júl. 16. 23:36
 1/6 xStefix ***** válasza:
86%

Szia!

Ez így elég tág kérdés.. Mire gondoltál?

A szoptatásnak legalább két funkciója van: a biológiai, a megfelelő táplálék (anyatej) biztosítása és a lelki, az anya-gyerek kapcsolat kialakítása, mélyítése. Nyilvánvaló, hogy minél tovább szoptat valaki, annál többet tesz azért, hogy mindkét funkció megfelelően/maximálisan működjön. A kérdésedből úgy tűnik, hogy inkább az elsőre vagy kíváncsi, vagyis hogy lehet-e tőle fizikálisan baja.

A szekemberek szerint a hosszú távú szoptatás hozzájárul az immunrendszer megfelelő tempójú és minőségű fejlődéséhez: az anyetejben lévő anyai immunanyagok védik a babát a betegségektől, amíg kb. 8 hónapos korára az immunrendszere teljes gőzzel tud működni; anyatejjel csökken a különböző allergiák kialakulásának valószínűsége; a baba számára szükséges összes tápanyagot tartalmazza és a számára legoptimálisabb formában; ezáltal kíméli a baba kezdetben szintúgy fejletlen emésztőrendszerét; a szopó-mozgás a szájizmok és a fogak megfelelő fejlődését segíti stbstb.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a nem vagy csak rövid ideig szopó babák minden területen hiányt szenvednének. De az tény, hogy egy nagyon nagy kincstől esnek el.

Szerencsére a mai tápszerek már elég jól utánozzák az anyatejet - de felérni soha nem fognak hozzá.

Egyébként: 6 hónapos kor előtt kizárólagos tápszeres táplálás mellett sem ajánlott elkezdeni a hozzátápit, ugyanis a fél évnél fiatalabb babák gyomra mindenfajta szilárd táplálék (hatékony) feldolgozására éretlen, azaz megterheli a pocakjukat. Akár szopik, akár tápizik, akár mindkettő, csak 6 hónap után ajánlják a hozzátápit. Erről sokat írnak a szakemberek a neten - és nem a gyerekorvosok, védőnők azok általában!

2009. júl. 17. 00:07
 2/6 A kérdező kommentje:
Igen, elsősorban fizikálisan kérdeztem, mivel nem volt más választás. Esetleg tudtok olyan cikkeket, ahol ezzel foglalkoznak, akár statisztikailag is? Hogy mondjuk a nem anyatejes babák mennyivel többször mit kaptak el, mint az anyatejesek, stb? Próbáltam a neten keresgélni, de csak általánosságokat találtam. Konkrétan azt sem találtam meg, hogy az immunrendszer hogy fejlődik, és meddig muszáj az anyatej, utána meddig előny.. stb. Csak ezekkel szeretnék tisztában lenni :(
2009. júl. 17. 06:18
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia, zerintem ez az egész szoptatás-tápszerezés egyszerűen túl van lihegve! Sajnos nagyon nagyon sok esetben az anyuka igen is önhiáján kívül NEM TUD szoptatni. Jé, és mégis gyönyörű, makkegészséges a gyerek! Igen, tény, hogy a legjobb az anyatej -feltéve ha az anyuka megfelelően ud téplálkozni. A mai tápszerek viszont már nagyon jók! Pld.a Milupa erősíti az immunrendszerét is a babának.

Az én fiam 7hós. Én csak 3hónapig tudtam szoptatni, kezdettől kevés volt a tejem, akármit csináltam. 4hósan elkezdtük a gyümiket, főzelékeket, tejpépeket. Most 9kiló a törpe és 74 centi. (3700g, 54cm-el született) Lekopogom egészséges. Szóval szerintem ne aggódj emiatt túlságosan, és főleg ne szorongj miatta. Ha szépen fejlődik a babád, akkor nincs semmi baj.

2009. júl. 17. 08:12
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia! A nagyot 4hónapig szoptattam.4 évesen ki kellett venni a manduláját(nem hiszem,hogy az anyatej hiánya miatt).18 éves,az orvost csak a suliból való lógás miatt keresi fel.Ja,és akkoriban 4 hónaposan már tehéntejet ihatott.

A középsőt 2,5 hónapig szoptattam.16 éves 180cm magas és a doki nem ismerte meg,mert már olyan régen látta.

2009. júl. 17. 08:28
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

itt vannak cikkek, talán erre gondoltál:

[link]

2009. júl. 17. 11:22
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2009. júl. 17. 20:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!