Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hogyan érhetném el, hogy...

Hogyan érhetném el, hogy minden napszakban elég tejem legyen?

Figyelt kérdés

A napi első két szoptatáskor mindig van elég tejem, mert a baba átalussza az éjszakát, így reggelig több termelődik. Délután viszont nincs elég, mert 3-4 óra alatt nem termelődik annyi, amennyi kéne. Egyelőre úgy csinálom, hogy reggel lefejem a maradékot (30-40 ml mellenként), és délután ebből hozzátáplálok. így tulajdonképpen mindig tud eleget enni, de én délután is szoptatni szeretnék. Hogyan lehetne elérni, hogy nap közben is elég tejem termelődjön, vagy hamarabb újratermelődjön a szükséges mennyiség?

Amennyit csak tudok, annyit fejek, ez napi 2-3 alkalom, ennél többre egyszerűen nincs időm sajnos.

Mi tévő legyek?

2012. ápr. 24. 12:40
1 2
 1/12 xStefix ***** válasza:
100%

Először is, tudd, hogy nem attól lesz elég tejed, hogy kivárod a 3-4 órát, hanem attól, hogy mennyit szopik a babád! Ez fontos, mert úgy olvasom, hogy nem így tudod, emiatt kicsit félreérted a dolgokat.

A tej nagyobb része nem a szopik között termelődik meg (csak tárolódik valamennyi "végszükség" esetére), hanem a szoptatás alatt. Azaz, ha túl sok időt hagysz ki két szopi között, az hosszabb távon éppen a tejtermelés ellen hat, nem pedig serkentőleg. Tehát, minél gyakrabban ürül ki a melled, (pár nap után!) annál több tejet fogsz egy-egy szopi alkalmával megtermelni.

Namost, a legjobb, amit tenni tudsz: igény szerint szoptatni. Vagyis, ha reggelente kibír a babád 3-4 órát is, akkor úgy. De ha estefelé már akár óránként is jelez, akkor úgy!

Ennek az az oka és értelme, hogy egyrészt esténként a legtöbb baba többet szeretne szopizni (nemcsak azért, mert lehet, hogy éhesebb, hanem egyszerűen fáradtabb, anyásabb, álmosabb stb.); másrészt, általában ekkorra már kevesebb tej is termelődik meg egyszerre (ezért szoptatunk gyakrabban). Ha így, rugalmasan állsz hozzá a szoptatáshoz, akkor a tested hamarosan észlelni fogja ezt a változást és ennek, vagyis a babád aktuális igényének megfelelően fog tejet termelni.

2012. ápr. 24. 12:48
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Szoptass igény szerint és még valami: reggel hígabb a tejed, este sűrűbb, zsírosabb, ezért is érzed kevesebbnek, de sokkal laktatóbb.
2012. ápr. 24. 13:52
 3/12 anonim ***** válasza:

bocs az offért...de én 2 hete küzdök azért hogy legyen elég tejem a picimnek.1,5-2 óránként cicizet a fiam és volt hogy 1-1,5 óráig szívta...most már ott tartok hogy 2ből szopizik 1 órán keresztül és utána jön a tápszer 100ml..

Hiába szoptattam sűrűbben és sokáig,így sincs több tejem.Sőt...

remélem te szerencsésebb leszel:)

2012. ápr. 24. 14:30
 4/12 anonim ***** válasza:

(bocs az offért)

Kedves Stefi!

Már akartam topikot kezdeni majdnem ugyanezzel a "problémával", de így nem fogok, viszont kérdezném egy kicsit a szakértőt (mármint Téged).

Nemem 2 hónapig bőven elég volt a tejem (egy másik babát is tápláltam vele, annyira sok volt a "felesleg"), a babám egy szopi alkalmával csak az egyik mellemből evett, általában kiürítette és ez elég volt neki.

Kb. másfél hete egy délután jött egy ugrás, és koppra kiette mindkettőt. (egy evésre lazán legyűr 200 grammot) Azóta gyakran van, hogy mindkettőt kieszi (nem lusta, 20 perc alatt kettőt ki tud üríteni teljesen!!). Úgy érzékelem, hogy délután kevesebb tejem van, de valahogy közben meg mégis úgy látom, hogy elég neki (9 hetesen 7,2 kiló), mert nem sír, és nem kéri soha 3-4 óránál gyakrabban.

Szerinted ez most hosszú távon jelentheti azt, hogy apadóban van a tej (el nem tudom képzelni, mert eddig annyira sok volt), vagy be fog állni a szervezetem, hogy még ennél is többet termeljen? Kicsit aggódom.

Köszönöm előre is a válaszod.

2012. ápr. 24. 16:36
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

Utolsó, bocsi, nem Stefi vagyok, de válaszolok, amíg nem jön - illetve majd kijavít, ha szükséges :)

Szerintem sikeresen vettétek a növekedési ugrás okozta akadályokat és rendben van a tejtermelésed. Mivel egyre idősebb a babád, egyre tapasztaltabb a szervezeted a szoptatás terén (neki is rá kell állnia ugyanis!) eljuttok oda, hogy ténylegesen szopi közben termel a melled tejet. Vagyis nem kell aggódnod, hogyha tényleg igény szerint szoptatsz (akár majd óránként is, ha a babád úgy kéri), elegendő lesz a későbbiekben is!

Az előtted hozzászóló anyukának is válaszolnék.

Elképzelhető, hogy a te gyermeked nem hes volt és nem azért szopizitt, hanem csak nagy a szopási ingere? (az, hogy szopi után megeszik valamennyi tápszert, nem feeltétlenül mérvadó,. hiszen ha szopna, de jön a cumiból a tej, azt nem tudja szabályozni, max lenyeli vagy kiköpi -é de ha erősebb a szopási késztetés, nem fogja kiköpni a cumit!) könnyen el tudom képzelni, hogy ő cska "cumizni" akart a melleden, és esetleg a kesreves sírása miatt te ezt félreértetted (sok baba akkor is sír, ha cumizna, de jön a tejecske, nem csak akkor, hogyha enne, de nem jön - szerintem az jóval ritkább s egy mellcsere megoldja)?

Mennyit kell mostanában pótolnod? Ugyanis szerintem bőven idében vagytok még, hogy el tudjátok hagyni a pótlást, pár kemény szoptatással teli nappal...

2012. ápr. 24. 22:12
 6/12 anonim ***** válasza:

Köszönöm a választ kedves utolsó válaszadó:)

lassan 3 hete kezdődött hogy egy ciciből szopizott,elvettem tőle mert már "laposra" szívta és még kérte.Így megkínáltam a másikból.Abból is szopizott egy 10-20 percet és kiköpte.Aztán 3,5 órára rá ismét 2ből.Ez ment durván 2 hétig.1hete viszont a 2 cicit teljesen kiszopizza és még sír,ekkor jön a tápszer amiből 180at csinálok és olyan 100-120ml között megeszik.Vasárnap csak a délután 5-6 os szopi alkalmával kellett pótolnom,mert elég volt neki a cici,de tegnap és ma már a 3 és 6 órás szopinál is kellett.Most viszont fürcsi után ismét elég volt neki a 2 cici.negyed 10-től szopizott 10-ig és ő köpte ki.Most alszik:)Ilyenkor többnyire reggel 5-6 között kel,de van azért hogy 2-3 között is felkel egyszer de az ritka.Olyankor is megkínálom,de csak picit szopizik és alszik is tovább büfi nélkül.

2012. ápr. 24. 22:45
 7/12 anonim ***** válasza:

utolsó vagyok és az előttem lévő válaszadónak:

http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__szopta..

ma feltettem én kérdésnek:)

2012. ápr. 24. 22:48
 8/12 A kérdező kommentje:
Köszi a válaszokat! Ez jó gondolat, hogy lehet, hogy a tápszerből már csak azért eszik, mert szopómozgást szeretne végezni, nem pedig mert éhes... hmm... meglátjuk, hátha valóban nem éhes már. :)
2012. ápr. 25. 13:13
 9/12 anonim ***** válasza:
100%
A két cic után nem kínálod neki még egyszer azt, amibpl először szoptattál, kettővel ezelőtti válaszoló? Mert abban már ismét van tej olyankor :) nyugodtan még negyedszer is visszateheted!
2012. ápr. 25. 14:31
 10/12 anonim ***** válasza:
Kérdező, majd írj, hogy mi a helyzet ;)
2012. ápr. 25. 14:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!