Ez most komoly, hogy a nikotinos anyatej még mindig jobb mint a tápszer?
Kedves xStefix!
Ez most komoly? ennyire nem lehettek elvakult szoptatás pártiak hogy szerintetek egy TBC-s anyuka nyugodtan szoptathat? hogy aztán eltemesse a halott csecsemőjét?
tudod te mi az a TBC? halálos betegség! cseppfertőzéssel terjed, a beteg közelében mindenki belélegezheti, és akkor azzal jössz hogy TBC-vel lehet szoptatni? nektek lassan tényleg elmegy a maradék eszetek is, már ne is haragudj
(egy szoptatós anyuka)
Úgy látom, kell némi információ a TBC-ről.
Érdekes egyébként, hogy máskor pl. engem is kritizáltok, amikor kérdőre vonom egy orvos egyértelműen szoptatásellenes javaslatát - most viszont ti vonjátok kétségbe a szakemberek álláspontját. :)
Ezúton jelezném minden kétkedő felé, hogy a szoptatási szakemberek (szaktanácsadók) jelentős része egészségügyi képzettséggel is rendelkező hivatásos tanácsadó. Az általuk alkotott szakmai szervezetek pedig nemzetközi hírű és nagyságú szervezetek támogatását és "felügyeletét" élvezik, illetve együttműködnek velük. Mint pl. a WHO vagy az LLLI.
Vagyis nem arról van szó, hogy néhány elvetemült szopista hasracsapival kitalált valami elborzasztó dolgot, csakis azért, hogy jól aláfűtsön a tápszercégeknek. (Ez inkább fordítva szokott lenni..) Ellenkezőleg, ezeknek a szervezeteknek az ajánlásai komoly kutatásokon alapulnak, egymás eredményeire építenek. Írtam is, hogy ha valakinek kell az eredeti forráscím, szívesen megadom.
És örülnék, ha nem ragasztanátok ránk egy újabb sértő bélyeget, mert nem fair. Ha a másik oldal sem ragaszt ilyesmit a tápszerező anyukákra, akkor úgy lenne etikus, ha minket se illetnétek ilyen jelzőkkel.
Nekem csak az a vicces, h kering az a "városi legenda" hogy a tápszerre csak rá van írva, hogy vitaminok vannak benne, különben nem is. Lessünk minden bokorba be, h hol vannak összeesküvések, fondorlatos becsapások, konspirálások :S
És aki tápszert ad a gyerekének az aztán le van írva minden szempontból, mert szoptatni se képes, mert még a nikotinos anyatej is jobb. Ahogy a terhesség alatt az anya dohányzása számos rendellenességet és bajt okoz, úgy a tejben is koncentrálódik a nikotin, avagy mérgezi. A placenta se képes 100%ig megszűrni méreganyagokat, az anyatejre ez fokozottan érvényes, minden megjelenik benne, a vitaminok ,de a méreganyagok is....
Aki szeretné szoptatni a babáját, és van is teje, ne magáért, a babáért mondjon nemet a cigire, mert rosszabbat okozhat valóban, mint a tápival!
minek linkelted be a TBC-s anyagot? tisztában vagyok vele miről van szó, és azzal is hogy oltják a babákat
a kérdés elméleti, mert ha nem lenne az, akkor azt sem feltételezzük hogy anyuka TBC-s, mert jó esetben már őt is beoltották
szóval maradjunk annál az elméleti lehetőségnél, hogy TBC-s anyuka szoptat
ne azt linkeld be nekem légyszi, amelyben arról írnak, hogy egészségügyi szakmai szervezetek kimondják, hogy TBC-vel nyugodtan lehet szoptatni
Linket sajnos nem tudok adni, csak forráscímet, ami angol nyelvű:
Brestfeeding and maternal medication: recommendations for drugs in the Eleventh WHO Model List of Essential Drugs. Geneva, World Health Organization, 2003.
Nem tudom, ez megvan-e valahol neten is olvasható formában, ha valakit érdekel, keressen rá. Én a mostani SZME által szervezett szoptatási szakmai tanfolyamon tanultam erről.
Egyébként ezt kihagytam feljebb:
"Azoknál az anyáknál, akik a káros szenvedély mellett döntenek, vagy képtelenek felhagyni a káros szenvedélyükkel, meg kell találni a módját az egyéni körülményekhez szabott, a szoptatás kockázatáról és előnyeiről szóló egyéni tanácsadásnak. Azoknak az anyáknak, akik csak rövid időszakokban használják ezeket az anyagokat, a szoptatás időszakos felfüggesztése javasolt."
Vagyis, bár a második mondat részben afelé hajlik, amit ti is mondtok, sehol nem jelentik ki egyértelműen, hogy pl. dohányzás mellett minden esetben káros vagy tilos szoptatni. Mint minden más hasonló esetben, itt is az adott körülmények ismerete és az előnyök-kockázatok alapos mérlegelése után javasolt bármit mondani vagy dönteni.
Ettől függetlenül egyébként szemszer én se támogatom a dohányzás melletti szoptatást, de nem azért, mert így együtt rossz a kettő, hanem azért, mert a dohányzás alapból káros, ha nem is a babára, de az anyára nézve mindenképp. Szóval az első és legfontosabb, hogy az anyuka valahogy belássa, hogy jobb lenne abbahagyni - de ha ez sehogyse megy, akkor jönnek a fenti megfontolások.
De ha ragaszkodtok még a kérdéshez, megkérdezhetem az általam ismert szakikat, hogy konkrétan a nikotinos anyatej vs. tápszer-e a jobb kérdésről nekik mi a személyes álláspontjuk.
"Azoknak az anyáknak, akik csak rövid időszakokban használják ezeket az anyagokat, a szoptatás időszakos felfüggesztése javasolt."
Nem értem, hogy miről beszélünk akkor! Ha rövid idejű használatnál már a szoptatás felfüggesztést javasolják, akkor a tartós használatuk mellett hogy lehetne szoptatni?!?!
Mindegy, hagyjuk akkor. Látom, van, aki nem tudja megérteni.
Akkor az érintettek gondolják azt, hogy minden esetben tilos. Vagy próbáljatok meg minden kérdéses anyukát lebeszélni arról, hogy a cigit mindenképp hagyja el.
A bonyolultabb esetek úgyis a szakemberekre várnak.
Ez a leche liga kezikonyvben van leirva. De ott azt is allitjak, hogy az örökbefogadó szülők is be tudják indítani a tejtermelésüket.
Idemasolom egy másik kérdésre írt válaszomat a leche ligarol:
A babam orakig tarto szoptatasok után félóra múlva éhesen felsirt, mignem orvosi tanacsra tápszert is adtunk neki. Ma majdnem 6 honapos, igeny szerint szopizik, de ha ehes marad, kap tapit is 2 napos koratol.
Szerencsere egy olyan helyen lakom, ahol ilyen onjelot megmondoemberek nem veszik el az ember kedvet az elettol is. Ugyanis Amerikaban meg a doki meg a szoptatasi tanacsado is azt javasolja, hogy inkabb kapjon a gyerek tapszert, ha ezen mulik az anya mentalis egeszsege vagy a csaladi beke, foleg olyan esetekben, mint nalam, hogy pajzsmirigy gondok miatt kinkeserves a szoptatas. Ja, ha egesz allo nap a cicin log a gyerek, akkor kielegul az etvagya, de annyit nem er az egesz, hogy en meg egy idegroncs legyek.
Az a baj, hogy otthon forditva ulnek a lovon meg a dokik es a vedonok is, es az az alapelv, hogy a szoptatas minden elott.
Itt is ezt mondjak, de legalabb mar eljutottak odaig, hogy bizony sok olyan edesanya van, aki nem tud szoptatni, es nem azert, mert nem akar vagy szar anya.
A masik, hogy a La Leche Liga aldasos tevekenysegerol az itteni szulesznom azt mondta, hogy azok hulye nacik.
Ugye tobbek kozt a leche liga ajanlasa alapjan teszik mellre szuletes utan a gyereket, es nem adnak neki tapszert vagy cumit,mert jajatyauristen cumizavaros lesz. Viszont tobb tanulmanyt is mutatott: gyerekorvosok vegigkovettek azokat a gyerekeket, akiknek szuletes utan nem adtak tapszert, az anyjuknak hiaba nem volt teje. Ezek kozott a gyerekek kozt szignifikansan tobb az autista.Ennek az oka egyszeruen az, hogy az eletuk elso kritikus nehany napjaban az agyuk nem kapott eleg szénhidrátot, és ez maradando karosodast okozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!