Ez most komoly, hogy a nikotinos anyatej még mindig jobb mint a tápszer?
Na, végre megtaláltam, idézem:
"Anyai állapotok, amenlekben a fennálló egészségi problémák ELLENÉRE a szoptatás folytatható:
(többek között Hepa B, Hepa C, Tubercolosis, emlőtályog stb.)
Káros szenvedélyek: az anya dohányzása, alkohol stb. kimutatottan káros hatással vannak a szoptatott csecsemőre.
Megjegyzés: Az anyákat leszokásra kell biztatni, lehetőségeket kínálva számukram és támogatni kell őket az önmegtartóztatásban."
Van hozzá pontos forráscím is, ha valakit érdekel. Az idézet az SZME márciusi szakmai tanfolyamának hallgatói jegyzetéből származik.
Vagyis, az az elsődleges, ha az anyát tájékoztatjuk a dohányzás káros hatásairól, mert az, hogy káros, amit csinál, nem volt eddig se vitás. De, a konkrét kérdés elméleti volt és arra vonatkozott, hogy a dohányos anya teje vajon mennyivel rosszabb vagy jobb, mint a tápszer. Erre pedig, a fenti idézet alapján is, az a válasz, hogy bizonyos esetekben még így is előnyösebb lehet, ha a baba ilyen tejet kap, mint ha tápszert. Magyarul, a nikotinos anyatej "NEM MINDIG jobb", mint a táp, de LEHETNEK olyan körülmények (lásd másik válaszom is), amikor az alapos mérlegelés(!) után fordított sorrend alakulhat ki.
Így már érthetőbb?
Egyébként ez ugyanaz a téma, mint a szoptatás alatti alkohol vagy gyógyszerszedés. Azokban az esetekben is egy csomó dolgot kell mérlegelni, mielőtt xy esetére azt mondanánk, hogy mehet vagy sem.
De ettől függetlenül általában még nem szerencsés a szoptatás alatt egyik sem.
Ez most egy ilyen nagyon túldimenzionált téma. Én is szoptatok, és fontosnak is tartom az anyatejet, de nem mindig és nem minden áron.
A mai tápszerek már nem olyanok, mint a 30 évvel ezelőttiek, nem kell úgy felfogni, mint valami mumust.
Divat ma 2-3 éves korig szoptatni és úgy beállítani, hogy nincs olyan nő, vagy csak elenyésző, aki ne tudna szoptatni. Meg hogy olyan nincs, hogy nincs elég tejed. Márpedig van.... Az én lányom is kapott pótlást szinte mindig, mert bármit csináltam, nem lett elég tejem. Anyámnak sem volt és egyik nagyanyámnak sem....
Persze nem akarok a túloldalra sem átesni, isteníteni sem kell a tápszert...
A nikotinnal pedig az a nagyon nagy baj, hogy függőséget okoz. A babának is. De erre persze csak akkor derül fény, amikor elválasztja az anyuka és nem érti, hogy mitől nyugtalan a gyerek. Nem beszélve persze a többi negatív hatásról...
Persze, nem mindegy, hogy mennyit szív valaki, de aki az egész szoptatás alatt szív el 3 szálat, az nem dohányzik valójában. Ez ugyanolyan, mint szilveszterkor meginni 3 korty pezsgőt...
Nyilván nem erre vonatkozik a kérdés.
Kisfiam hasfájós volt 1-3 hónapos koráig.
Szoptattam és mellé kapott tápszert is,amikor csak tápszert kapott akkor sokkal jobban volt,nem fájt annyira a hasa...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!