Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Honnan tudja egy anya hogy...

Honnan tudja egy anya hogy cumizavaros lett a babája? Miért ellenzitek annyira a cumit?

Figyelt kérdés
Vidéki anya vagyok, és erre mi felénk ritka az a szülő akinek nem cumizik a babája. Senki sem panaszkodik, hogy baj lenne a szopizással. Van olyan ismerősöm akinek pótlást is kap a babája cumisüvegből, és semmi gond nincs vele.
2012. febr. 16. 12:37
 1/3 anonim ***** válasza:
66%

jaj ez a cumi zavar egy butaság.

A lányom szoptt is meg cumisüvegböl is kapott. szopni annyira egyszerüen szívta ki a ciciböl, cuppogott és jött, míg a cumisüvegnél óriási eröt kellett kiadnia hogy azon az apró kicsi egyszem lyukon valami kijöjjön. habár nekünk aventes üvegünk volt, de szerintem a többiböl is ilyen nehéz szívni.

szerintem aki szoptat annak mindig vannak nehézségei, amikor a gyerek nem akar annyira szopni. csak anyatejes nem cumizós babák anyjai írnak ide naponta több kérdést is hogy nem szopik a gyerek rendesen ... egyszerüen jön egy fázis a gyereknek amikor kevesebb kell, amikor nem akar szopni, de akkor a cumisüvegböl is kevesebbet vagy semmit nem eszik.

2012. febr. 16. 12:51
 2/3 anonim ***** válasza:
68%
Nálunk sincs cumizavar! Pedig szopik, tápszeres pótlást kap este cumisüvegből, cumival alszik. Mégse zavarodott meg, mindenről tudja, hogy mire való! Szerintem is hülyeség ez a cumizavar!
2012. febr. 16. 13:09
 3/3 xStefix ***** válasza:
100%

Onnan lehet tudni, hogy a baba valamikor elkezd nem akarni szopizni. Több jele lehet: nem akarja bevenni a szájába a mellet, beveszi, de "hirtelen" nagyon ügyetlenül szívja, egyre türelmetlenebbül szopik, menet közben sírni kezd, kiköpi és helyette az üveget várja inkább stb. - Hozzáteszem, ezek a jelek nemcsak cumizavarra utalhatnak, de ha az anyuka egyébként használ üveget és/vagy játszócumit is, akkor sokszorosára nő az esély, hogy emiatt van gond.

Súlyosabb esetben a zavarból teljes szopási sztrájk is kialakulhat, amikor a baba már nem akar szopni, kvázi "leszoktatódik" a szopásról. Gondolom, logikus, hogy ezt még nehezebb megoldani, mint egy kezdődő cumizavart.

De. Mindez nem azt jelenti, hogy a cumizó baba garabtáltan zavaros is lesz, lásd pl. a fenti két anyukát. (Bár ne tartsátok hülyeségnek, mert elég nehéz megoldania annak, aki átéli!)

Ami miatt mégis óva intünk tőle, az a többszörös kockázata: egy kezdő anyuka nem biztos, hogy időben észreveszi a problémát, és/vagy nem biztos, hogy tudni fogja, hogy mit tegyen a további romlás megelőzésére. Ráadásul a cumizavar időben bármikor kialakulhat, akár több hónapnyi gondmentes cumizás után/mellett is (így még nehezebb lehet rájönni, hogy ez az ok.) És, ha a baba sztrájkolni kezd, általában előbb-utóbb a tejmennyiség is lecsökken, ami miatt az anyuka pluszban feszült lesz, ami megint nem fogja segíteni a tejszaporítást, de még a szinten tartást sem biztos... Szóval könnyen elindulhat valaki a lejtőn, elég csak egy kicsit is elnézni a dolgokat.

Személyesen az én lányom is kapott az elején üveget és cumit is, de hamar kiderült, hogy ő is érzékeny rá, úgyhogy később több hónapra teljesen kizártuk ezeket, amíg csak anyatejet kapott. A második félévben aztán már használtunk időnként üveget, és többet nem zavarta meg. Végül a mai napig abból issza a tejet, kakaót és játszócumit is használ, alváshoz. Utóbbit végig kapta, de a kritikus időszakban nagyon odafigyeltem rá, hogy mikor és mennyit; csakis extrém szükséghelyzetben és minimális időre.

Szóval nem feltétlenül kell teljesen elhagyni, de ha valaki nem akar magának plusz gondot, akkor inkább kerülje, ha lehet. Vagy legyen nagyon körültekintő.

2012. febr. 16. 17:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!