3 hónapos babám sír a mellemen szopi közben, mit csináljak?
Vagyok, csak vizsgaidőszakom van. :)
Mindaz lehet ok, amiket itt felsoroltatok.
Kérdező, elsőre a 3 hós növekedési ugrás jutott eszembe hozzátok (ilyenkor hirtelen kevés lehet a tej), de ha a babád már akkor nyafizni kezd, amikor még rendesen jön a tej, akkor ez kevésbé valószínű. Az, hogy álomban jól szopik, de nappal nem, tényleg sztrájkra utalhat. Meg kellene próbálnod rájönni, mi zavarja: Ha eddig üveget nem kapott, akkor biztosan nem az a baj. A foga már megindulhat ennyi idősen is, főleg, ha már elkezdett nyálazni. (A fogzás már hónapokkal a fog áttörése előtt kezdődik és van, aki bizony egészen a megjelenéséig kínlódik vele..) Ha úgy látod, hogy fáj neki szopizás közben (úgy sír, mintha fájna), próbáld meg bekenni neki valamilyen csillapítóval, hátha segít. Az időhúzást én ennyiből nagyon nem javaslom, mert nem hiszem, hogy az lenne a gond, hogy nem éhes még 4 óra után! Sem azt, hogy ha még éhesebb lesz, akkor türemesebben fog szopni! (Ez totál illogikus, nem értem a védőnőd logikáját. :S) Sőt, ha csak keveseket szopik egy-egy alkalommal, akkor éppenhogy többször kellene megkínálni, hátha most ez jobb lenne neki. Azt is próbálhatod, amit más valaki írt, hogy ha hisztikézik, átteszed a másik melledre. Ha az a gondja esetleg, hogy nem jön neki elég gyorsan, akkor az egymást segítő tejleadó-reflexekkel talán könnyebben ki tud ürülni a tej ill. mégis valamivel több tejhez jut egy-egy szopinál.
Többiek: akinek a babája üveget is kap, az komolyan számoljon a cumizavarral! Ha tényleg ez a baj, akkor azonnal el kéne hagyni az üveget, különben várhatóan tovább romlik a helyzet... A korai cumizavar tipikus jele, ha a baba akkor kezd feszelegni, amikor lanyhul a tejleadás; a komolyabbnak pedig az, amikor már egyre hamarabb cirkuszol, sőt, akár egyáltalán nem akar szopni. (A legtöbb cumizavarból idővel sztrájk (is) lesz..)
A visszatérő menzesz is jó ötlet, ez is okozhat ilyesmit!
Egyikőtök karácsony óta tapasztal ilyesmit.. ha jól számolom, akkor lehetett a baba 6 hetes - akkoriban szintén van egy látványos növekedési ugrás. Ha ezek a tünetek azóta tartanak, akkor ebben az esetben tényleg megeshet, hogy nem elég a tej, szaporításra lehet szükség. Vagy, valami történt karácsonykor, ami megzavarta a pici szopási ritmusát. Pl. valamilyen íz, étel, amit az anya megevett és nem volt jó neki; hirtelen másfajta napirend (bár ez ünnepek alatt általában kicsit borulni szokott, ugye), valamilyen szag, illat.. bármi, ami változott és esetleg kellemetlen neki.
Linkelek még két szakmai cikket is, amikben hasonló okok és tanácsok vannak, mazsolázzatok belőle:
És amit még javaslok: próbáljatok nyugodtak maradni. Tudom, nehéz, mert idegesít, hogy nem tudjátok, mi a baj, és hogy nem megy simán a szopi. De ha ti feszültek vagytok, azt sajna a picik is megérzik és még hektikusabbak lesznek... Gondoljatok arra, hogy idővel ez a probléma is meg fog oldódni így vagy úgy. A szopihoz (főleg ilyenkor) nagyon sok türelem kell. Bátran gondolkozzatok, keressétek az okokat, figyeljétek a babákat, tippeljetek, hogy mi zavarhatja őket és tegyetek próbát ezzel-azzal, ami szerintetek beválhat! De, bárhogy is legyen, ne görcsöljetek rá! Próbáljátok úgy kezelni, mint egyfajta "kalandjáték" vagy "fejtörő feladat", ne úgy, mintha a babátok "élete" múlna rajta. (Ez leginkább abban segíthet, hogy nyugodtak, lazák maradjatok. Ha frusztráltak lesztek, sokkal nehezebb lesz megtalálni a kiutat, kapkodtok, mérgelődtök.. és ez nem hiányzik most.)
A 7 és 10 vagyok a 2 hónapos kisfiúval.
2 napja minden átmenet nélkül újra normálisan eszik a babám. Remélem ez nem átmeneti, nem akarom elkiabálni, de ahogy látszólag ok nélkül jött, úgy látszólag ok nélkül ment is a probléma. Továbbra se értem mi okozta. Remélem nem tér vissza és azt is, hogy elmúlik nálatok is!
1. válaszoló vagyok
Mi újság azóta? Megoldódott valahogy?
Nálunk képzeld az vált be, hogy minden szopi után lefejem a maradék tejet és így a következő szopikor már nem kezd el nyűglődni olyan hamar. Így ha nem is nyugis az egész evés idő de nyertem kb 4-6 perc nyugodt szopizást. Fogalmam sincs, hogy miért jobb így de jobb...
Tisztelem a kitartásod, minden rendben lesz előbb-utóbb!
Ne sírj, ebben a korban minden probléma csak átmeneti.
Elhiszem, hogy kivagy.. de szerintem is ügyesen csinálod, hogy nem adod fel!
Tudod, a többség is átesik ilyen hullámvölgyeken, nem is egyen.. Nekem anno az a gondolat segített, hogy ennek is vége lesz egyszer. Igazából mi "tragédia" történhet? Tejed van, elég is, nem fog az csak úgy hiphopp elmenni. A babád sem fog éhen halni, mert kaphat tejet így vagy úgy, legvégső soron meg tápszert. Persze, a szopi lenne a legcélszerűbb - dehát nem lehet minden bajra előre felkészülni, sem minden okra rájönni, sem minden problémát megoldani... Szóval csak lazán!
Az első ilyen szakasz után én is kivoltam, mert úgy éreztem, az a kis örömöm és önbizalmam is elszállt, amit addigra összeszedtem. Aztán jött a 2., 3. ilyen, és szépen megtanultam, hogy nem szabad rágörcsölni. Anyaként mindig tartsuk szem előtt a szopit, tudjuk, hogy mit hogyan érdemes/akarunk csinálni - a többit pedig hagyjuk a babára. Ha neki nincs akkora kedve, hát ez van. Segítsünk neki, ahogy lehet, de megtömni, helyette szopizni úgyse tudunk. :)
Minden ilyen időszakon átlendül az ember, idővel majd te is megtanulod, hogy akkor is megy tovább az élet, ha picit oldottabban kezeled a dolgokat. ;)
Jó régen irtak ide de ugyanez a bajom.3 hós a fiam.Tegnap este kezdte.Ordit amint a mellem a szájához ér.Ki is hagyta az esti szopit fürdés után.Sosem látott cumisüveget.Két trükköm van.
Ha nagyon felpörög elinditom a Bogyó és Babóca mesét a mobilomon.Azonnali hatás.Kerek könnyes szem és mosolyog.Ha megnyugszik rszik is keveset.Ez a generáció a technika rabja:)
Persze max 2-3 percig lesheti.A másik hogy a gyerekem nagyon muzikális.George Ezra Budapest nótája mindent visz.Az első akkordoknál csend lesz.Már a nagyiknak is rajta van a mobilján:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!