Hogyan vegyem rá a másfél hetes kisbabámat, hogy szopizzon; illetve miért van az, hogy nem akar enni és aludni sem?
Császárral született másfél hetes kisbabám. Ehhez képest a tejelválasztásom nagyon megindulna, viszont a kisbabám nem szopizik, csak cumizik a mellemen, állandóan elalszik rajta, ha le akarom rakni a kiságyba, rögtön sírni kezd. így a gyerek alig alszik, néha 6 órát is fenn van egyfolytában, a kevéske kb. napi 20-40 ml tejem pedig nem gyarapszik. Fejni sem tudok rendesen, mivel kb. 10 ml jön össze egy nap kb. 3-4 fejéssel!!! 2-szer sikerült odaadnom a babának a lefejt tejet felhigítva vízzel, de úgy érzem nem ez a megoldás.
Az etetések sokszor, sőt 2 napja állandóan 3-6 órásra nyúlnak, a babám mivel folyton éhes, szinte alig alszik.
Kiváltottam a tápszert és néha már úgy érzem, hogy már ott tartok, hogy odaadom Neki, de akkor biztosan tápszeresek leszünk, ezt pedig végképp nem akarom.
A baba születési súlya viszonylag nagy 4,55 kg, ami sajnos a másfél hét alatt nem gyarapodott, ugyanannyi kg. Azt mondják a nagy súlyú babáknál nem gond, amiket leírtam, de én mégsem vagyok nyugodt. Még egyszer sem lakott jól, emellett a nem alvás az idegrendszerének sem tehet jót.
Remélem tudtok segíteni. Elnézést, ha kicsit szétszórtan írtam.
Kedves Kérdező!
Nekem hüvelyi szülésem volt, a szoptatás nekünk is nehezen indult, mert nagyon kisebesedett a mellem. De fontos, hogy nem szabad feladni. Volt hogy 1,5-2 órán keresztül szoptattam, mert időnként belealudt, aztán felkelt.
CSászár esetén a szoptatás kicsit nehezebb, mert a baba később kerül a mellre, nem alakul ki rendesen a szopóreflex, a hormonok, stb. - nem úgy alakulnak, ahogy a természet szerint kellene. De ezt tudod befolyásolni még mindig. Rakd sűrűn mellre, ha belealszik ne aggódj, ha felébred újból. Ne adj neki mást anyatej helyett. Az is lehet hogy ő még csak keveset akar. De az is lehet, hogy megnyugtatja a cicizés.
Esetleg próbáld meg mérni etetések után, az is lehet, hogy bőven eleget magához vesz.
A szoptatás során szoktad érezni a tejleadó reflexet, hallod ahogy a babád nyel, mennyi a nedves pelusa napi szinten, széklete van rendesen?
A szoptatást nagyon el lehet baltázni ha az elején tápszert kap a kicsi cumisüvegből, mert ahhoz hamar hozzászokik, mert az nem olyan melós neki és hamar laktat.
Nem vagyok tápszer ellenes, ezt fontos hozzátennem.
ÍRj priviben választ. Mert nem szoktam a megválaszoltjaimat visszanézni. 17 hónaposak vagyunk még mindig napi 5 alkalommal szopizunk, az eleje nekünk is nehéz volt, így biztos tudok segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!