A tejemmel van baj, vagy a babámmal? Többi lent.
Születési súlya 3kg
1 hónaposan 4kg
2 hónaposan 5.2kg
Aztán visszafogyott 4.9kg-ra
3 hónaposan 5.4kg
3.5 hónaposan 5.7kg
4 hónaposan visszafogyott 5.5kg-ra
Mi a baj? Az első fogyásnál elvittük orvoshoz, azt mondta nincs gond, mert túl sokat hízott az első 2 hónapban és most áll be. Akkor szépen vissza is hízta amit elvesztett. De most megint kezdődik. Kb 3 óránként eszik, éjszaka 8-9óra alvás után éhezik csak meg. Nem vettem észre, hogy szopizás után éhes maradna. Igaz nagyon sokat mozog mostanság, de attól még fogynia nem kéne...
Tápszer lesz belőle?
Vagy valami felszívódási probléma?
Moira, már jóideje nezetel itt te is - tudod, hogy lesz, aki ezt javasol, más meg mást. Azt is sejted, hogy én pl. nagyon ellene vagyok, mert a nem hízásnak sok természetes oka lehet és pont ezért a korai hozzátáplálás sem mindig a jó megoldás. (Sőt, általában árthat, mint használ.)
Ha elkezdődött a fogzás, akkor az is okozhat ilyet, de a hosszbeli növekedés (3 cm elég szép) és a mozgás nagymértékű megindulása is. Ezt is mind olvashattad itt már. Én, mivel a babád egyértelműen jól érzi magát (a kis nyügizés simán belefér a sokévi átlagba) biztosan nem adnék neki semmit! Én kivárnék: figyelném, változik-e valami mondjuk pár hét (nem nap!) alatt és ha ennél rosszabb(!) lenne a helyzet, csak akkor gondolkodnék el bármi drasztikusabb belenyúláson. És akkor is szakemberrel, mondjuk inkább tanácsadóval (is) egyeztetve.
Már írtam máshol, hogy az enyém egyszer kerek 2 hónap alatt volt képes 20 grammot hízni, pont ugyanebben az időszakban; mert közben nagyon sokat nőtt hosszra. De, mivel figyeltem őt és semmi nyoma nem volt annak, hogy éhezne vagy beteg lenne, nem tettem semmit. Ezzel sokan nem értettek egyet már akkor se, kaptam is a tápszerreceptet a dokitól, de nem érdekelt, mert tudtam, hogy jót teszek. Nem is volt semmi gondunk, sőt. - Ezzel persze nem kell egyetérteni és nem is mindenki ilyen "bátor" (bár én ezt inkább figyelmesnek mondanám); de majd te is megtanulod idővel, hogy nagyon sok belefér még a normálisba! Csak sok anyuka ott csúszik meg, hogy idejekorán ráparázik dolgokra és már akkor is beleavatkozik a dolgok rendjébe, amikor még nem kéne; vagy túlságosan mélyen, a kevés helyett.
Szóval, amit én tanácsolok: figyeld továbbra is és ha ennél rosszabb lesz, de azért hosszabb idő elteltével, akkor gondolkodj el, hogyan tovább. - És, ha már muszáj valamit adni, az 6 hóig tápszer legyen és ne szilárd étel! Ezt még a szopis szakemberek is így javasolják.
Ha pedig a dokid olyan, amilyennek leírtad, az számomra már egy jel arra nézve, hogy nem nagyon ért hozzá, tehát nem biztos, hogy jót is mond... De ez mondjuk az én véleményem.
Pont azért tettem fel a kérdést, mert nem szeretnék még neki mást adni. Főleg, hogy nagyon hasfájós volt és félek, hogy visszajönne, ha túl korán kezdem el...
Beszéltem a védőnővel közben. Ő is azt mondta, hogy ne adjak még gyümit, hanem ha mindenképpen muszáj, akkor tejpépet. Meg azt tanácsolta, hogy szoptassak 2 mellből. Nem tudom jó ötlet-e, mert még mindig szokott bukni, és nem túnik éhesnek amúgy.
Most úgy terveztem várok még 1 hónapot, és ha ez alatt az idő alatt sem hízik rendesen, akkor elkezdek komolyan foglalkozni a dologgal.
A kérdést pedig megerősítés végett tettem fel, mert vannak elképzeléseim, de ha nagyon mást mondanak, akkor ugye elgondolkozom rajta, hiszen nincs még tapasztalatom gyereknevelésben/szoptatásban.
Ó, hát ha eddig nem két mellből szoptattál, akkor nem is érdemes egyelőre máson gondolkodni. :)
Nyugodtan szoptasd így: vagy ő fogja jelezni, ha az egyik melled kifogy, vagy neked kell megfigyelni, mikor vagy teljesen üres (ha még eddig nem tetted). Ha utóbbiban nem vagy annyira biztos és a babád hajlik rá, hogy cumizzon rajtad, akkor hagyhatod még egy kicsit "nyalakodni", még akkor is, mikor már üresnek tűnsz. Lehet, hogy kis idő múlva jön még egy reflex és akkor ürülsz csak ki csutra. (Ez csak tipp, ha szükség van rá, de nem kötelező.) - Bárhogy is, ha elég üresre szívott ki, akkor a sok elsőtej miatt már nem fog fájni a pocakja. A bukás kivédésére pedig olvashatsz itt is tanácsokat, ha még neked nem adtunk. (A tejjel túlevésnek kicsi az esélye; vagy a fölösleg ígyis-úgyis kijön, de akkor meg pont az a jó.)
Ha egyik melled elég volt, jöhet a másik, aztán azt is vagy kieszi teljesen, vagy nem. Ha nem, akkor váltott sorrendben érdemes szoptatni: bal+jobb, jobb+bal és így tovább. De ezt úgyis az ő aktuális igénye szabja meg, neked csak meg kell figyelned, hogyan a legcélszerűbb.
Az aggódásod pedig természetes, mi se úgy kezdtük, hogy mindent tudtunk rögtön, ezért ne érezd rosszul magad. :) Pl. nekem 1,5-2 évembe és sok-sok kínlódásba telt, mire a legtöbb összefüggést megláttam, úgyhogy nyugi. És igazad van, ha valamit nem értesz, nem tudsz, kérdezz nyugodtan, hátha közelebb jutsz a nektek megfelelő megoldáshoz. Gyakorlat teszi a mestert.
Köszi :)
Néha (heti 1-2-3 alkalommal) kevés neki az 1 mell, de csak este, az utolsó szopinál fordult elő eddig. Amúgy most éjjel pl fel sem kelt enni, szóval úgy gondolom jól lakik. Átlagban egyébként is 7-8 órát alszik.
Csak fura ez az egész, hogy nem hízik rendesen, amikor nem észlelek semmi problémát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!