Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » SOS! Valamit nagyon elrontunk,...

SOS! Valamit nagyon elrontunk, ugye?

Figyelt kérdés

1 hetes a kislányom, nagyon csendes baba, csak szoptatáskor ébred fel. Nincs mérlegünk, így nem tudom, pontosan mennyit eszik, de a kórházban javasolt napi 6 étkezése megvan, plusz 1 éjszakai. Mivel besárgult, ezért javasolták a folyadékpótlást, teát kap.

A probléma az, hogy cicin ájultra szopizza magát, de ha utána büfiztetni próbálom, mindig felébred (nem igazán szokott büfizni), és pár perc nézelődés után ismét sírni kezd a ciciért. Ilyenkor kapni szokott egy kis teát (olyan 10-20 ml - azt mondták annyit adjunk neki, amennyit elfogad), van hogy ez elég is neki, de legtöbbször még tea után is visszakéri magát mellre, és újabb 20-30 percen keresztül eszik.

Nagyon félek tőle, hogy ez már nagyon sok neki, olyan kicsi még a gyomra és el sem tudom képzelni, hova fér bele ennyi táplálék.

Most éjszaka például 10-kor evett, ivott 20 ml teát, aztán hajnali 3-kor ébredt újra, de párom nem keltett fel, hanem ismét megteáztatta. Ezzel csak az a baj, hogy ezzel a két étkezéssel a gyerek a 10 órai szopi mellé bevágott 125 ml folyadékot! Ezért haragszom is páromra, mondtam neki már egy csomószor, hogy a tea a táplálkozás kiegészítője kell, hogy legyen, nem a helyettesítője! Főleg, mert ott volt lefejve a hűtőben 80 ml anyatej, amit direkt éjszakára fejtem.

Valamit nem jól csinálunk, ugye? Kis súlyú babám van (3 kiló alatti), besárgult, nagyon aluszékony. Mit kellene másképp tennem? Félek, nem akarom tönkretenni a bélrendszerét!

2011. nov. 1. 08:18
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

1 hetesen teáztatni? Csecsemős vagyok, de ilyet sosem ajánlunk! Azzal nem lakik jól, persze, hogy kéri a cicit vagy sűrűbben eszik!

A teát tessék elfelejteni!

A sárgaság ellen tedd természetes fény alá! Mondjuk az ablak alá, ott aludjon ahová oda süt a nap. Akár babakocsiban. Ha jobb idő van, vidd ki egy egy kicsit, akkor is a fényre. A teát pedig nagyon gyorsan felejtsd el cumisüveggel együtt!!!

2011. nov. 1. 08:23
 2/11 A kérdező kommentje:
Éppen a kórházban javasolták a folyadékpótlást, úgymint: tea vagy víz... A cumisüveg pedig direkt mellbimbó formájú, erre még a kórházi csecsemősök is bólogattak, hogy mehet, és nem is zavart be a szoptatásban.
2011. nov. 1. 08:28
 3/11 alaszka ***** válasza:
100%
Nem akarok okoskodni, de a sárgaság ellenszere az anyatej minden mennyiségben, és nem a tea. Az én kislányom is besárgult, nekem a kórházban nem mondtak teát, csak azt hogy szoptassak, ébresztgessem, ha sokat aludna! Ez a teáztatás anyáink idejében volt felfogás, erre semmi szükség! Én a teát elhagynám, csak szopiztatnám. Az hogy sokat kér, nem baj, az a jó, úgy múlik el fokozatosan a sárgasága. Az anyatej a legjobb erre, hidd el, hiszen ezt a természet adja, a babának erre van szüksége. Az én kicsimnek kb. 3 hetesen tűnt el teljesen a sárgás színe, sokat szopizott. Amit az orvosunk tanácsolt, hogy legyen napfény közelében, a szobában az ablaknál, mert ez is segít. Főleg ha kissúlyú, ne teáztasd, mert a tejed rovására fog menni!! Csak anyatej!!!
2011. nov. 1. 08:39
 4/11 anonim ***** válasza:
100%
Igen, elrontottad. Nem fog jól lakni a rengeteg teától. Csak szoptass! Max. ha nagyon úgy gondolod, adj neki vizet. de ne 20 miliket, csak max. 5 milit. Neki bőven elég lenne 30 mili anyatej egyszerre.
2011. nov. 1. 08:50
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Én is azt mondom teát felejtsd el, ennyi idősen csak anyatejre van szüksége ha sárga ha nem. Tedd természetes fény alá, mi napközben járókában altattuk az ablak alatt. Egyébként az én babám is ilyen volt, evett aztán beájult büfizésnél meg felébredt. Csináld azt, hogy próbáld meg büfiztetni, szopi közben mondjuk úgy 5 perc után és utána fojtasd. Ha be akar aludni simizd meg a pofiját hogy fojtassa az evést. A végén én hagyom még pár percig fekve, és csak utána veszem fel ilyenkor általában ha kicsit simizem a hátát egyből jön a büfi de ha kb. 5 percig nincs akkor már nem is kell neki. Ha túleszi magát akkor azt látni fogod a kakiján ilyenkor gyakran zöldes lesz, aranysárga helyett.
2011. nov. 1. 09:06
 6/11 anonim ***** válasza:
100%

Nulla tea, csak szopi, mint már írták. A bilirubin úgy ürül a legjobban.

Nem feltétlenül kell büfiztetned, ha nem nyel levegőt, akkor nem kell. Majd sír, ha bántják a szelek.

A cumisüveg is felejtős, mert bár nem 100%, hogy bezavar a szopiba, de ezt nem lehet tudni előre.

Ha bizonytalan vagy, beszélj egy szoptatási tanácsadóval a www.lll.hu oldalról.

Akitől a tanácsot kaptad a teára, vélhetően egy 30 éve a pályán levő csecsemős lehetett... :o(

Egyébként ha 2500 felett van, akkor nem kis súlyú.

Szopi minden nyekkenésre, még akkor is ha napi 12 van belőle, majd lecsökken az, ahogy a baba egyre növekszik.

Kitarás és belejöttök! A sárgaság meg szép lassan csökkenni fog.

2011. nov. 1. 09:17
 7/11 anonim ***** válasza:
100%
Felejtsd el a folyadékot! Pláne a teát! Azt már inkább tudni sem akarom, hogy van e benne cukor+citrom...! Szerezz be egy mérleget sürgősen! Hol laksz?
2011. nov. 1. 09:29
 8/11 anonim ***** válasza:
71%

A többiek nagyok korrekten mindent leírtak.

[link] Azért ezt érdemes olvasgatnod.

Csak és kizárólag anyatej. A nyári melegekben sem kapott a babánk 5 hónaposan sem semmilyen más folyadékot.

A tea, víz stb.

lemossa az anyatej által felépített hasznos bélflórát.

És készülj, hogy éjjel is fel kell kelned nem hagyhatod a párodra, mert főleg míg sárga szoptatni kell.

A maradékot pedig még egy-két hónapig kicsit fejegetni mert ha jön a növekedési ugrás megint gondban leszel és ha megijedsz könnyen hozzányúlhatsz a táphoz.

2011. nov. 1. 17:02
 9/11 anonim ***** válasza:

Ha van elég tejed, akkor minek a tea? Az első 2-3 napra gondtoltak csak szerintem, amíg nem indul be a tejed. Folyadékpótlás nevében is benne van hogy ha hiány van, azt kell pótolni!

A baba ájultra szopizza magát, örülj, hagyd aludni nehogy zargasd büfivel! Csak akkor büfiztettem mindkét gyereket, ha zavarta, ez 10-ből 1 kajánál volt. Éjszaka sosem kellett pl, akkor nagyon nyugisan ettek, nem nyeltek levegőt. Azért kéri magát vissza ilyenkor a mellre, mert azon tud megnyugodni.

Anyatejet bármennyit ehet, örülj hogy szopizik sokat, csak ezt a teát felejtsd el. Ugye nem koffeines amúgy? Bocs a kérdésért, de láttam olyat aki a pár hós babáját azzal kínálta. Még azt nem értem miért fejsz éjszakára, egyenletesebb a termelés ha akkor is szoptatsz.

2011. nov. 1. 21:43
 10/11 xStefix ***** válasza:

Nagyon rossz tanácsot kaptál a kórházban, szégyelhetik magukat!

A többiek nagyon jól leírták neked, mit kell tenned: igény szerint szoptatni, éjjel is, sőőőt!!!, lehetőleg csak ritkán mérni (ha épp akarod), NEM teáztatni, egyáltalán nem is itatni, semmivel!!! és fényre vinni.

Ha aluszékony, próbálhatod ébren tartani szopi közben, de miután elmúlik a sárgasága, nyugodtan hagyhatod már hosszabban is alukálni. Egy idő után a legtöbb babának lesz egy délutáni 4-5 órás nagy alvása, de ez természetes. Ilyenkor sem kell kelteni; viszont ébredés után biztosan evés van. :)

Figyeld a pisis-kakis pelusok számát, tartalmát és a babád közérzetét, mert ezek mutatják meg leginkább, hogy hogyan érzi magát. Ha aggódsz a fogyadékhiány miatt, tapintsd meg naponta a babád kutacsát, de csak finoman: ha picit belapult, akkor lehet szó hiányról, akkor szoptasd meg többször. Egyéb folyadékkal csakis indokolt esetben érdemes pótolni (és vízzel, nem pedig teával!), de ha van anyatej, akkor mindig az az első! (Minden, ami nem anyatej, az mosogatja is lefele azt a bélflórát, amin te is aggódsz...)

Rendszeresen, mondjuk naponta csak addig mérd a babád súlyát, amíg láthatóan meg nem indul a súlya, utána már elég csak hetente is. Evés előtt-után viszont inkább ne mérd, mert ebből nagyon nem lehet valós információkat leszűrni.

2011. nov. 2. 15:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!