Mit csináljak, ha lusta szopni a babám?
Eddig azt hittem nincs elég tejem, ezért 1 hete elkezdtünk hozzátáplálni, de csak most vált világossá, hogy lusta kiszívni a lányom a tej végét. Amíg könnyen jön, addig szépen eszik, majd elkezd csámcsogni rajta. Ha leveszem a mellről, akkor sír. Ha adok neki pótlást, azt megeszi. Nem a pótlás kavarta meg, mert születése óta így szopik. Mit csináljak?
Ma 4 hetes.
Te döntöd el, mi éri meg nektek... De bizony igaz, hogy vagy te leszel kitartóbb és türelmesebb vagy további gondok elé néztek valószínűleg.
Az, hogy a babád születése óta kap üveget, egyáltalán nem megnyugtató ebből a szempontból, mert a cumizavar bármikor kijöhet és egyébként is, pont az első hónapban a legnagyobb a rizikója.. Szóval nagyon is esélyes, hogy emiatt (is) lustulhatott el.
A másik ok, hogy idővel mindenkinél lassulni szokott a tejleadás és a vége nehezebben jön ki - és, ha a baba nem kap elég időt és lehetőséget, hogy ehhez hozzászokjon, akkor nem is fog, és sose lesz türelme elég hatékonyan szopni. Fontos lenne, hogy ezt most tanulja meg, mert később még türelmetlenebb lesz...
Egyetértek, hogy hagynod kellene őt komfortszopni, vagy ha szükségét érzed, váltottan szoptatni egy alkalommal. Bizonyos szempontból ez lehet anehezebb út, de sokkal többet nyerhetsz vele.
Vagy megteheted, hogy több pótlást adsz neki; elkezdesz inkább fejni és úgy adni; kihúzni az időket, hogy hátha éhesebben kitartóbb lesz - de igen valószínű, hogy ezek csak további, komolyabb gondokat fognak okozni és rövidíthetik a szoptatási időt.
Megértem, hogy a sok szoptatás fárasztó, de valamit valamiért. Ennek ez az ára.
Értem. Akkor félreértettem az egyik mondatod, bocsánat. Ezért kellenek a részletek...
Hát, így már értem, hogy sok. Ha mindkét melled kiüríti, szopi után sír és a pótlást megeszi, akkor lehet, hogy átmenetileg kevesebb a tejed. Sőt, ez igen valószínű, mert 3 hetes kor körül is van egy ugrás, csak ez nem olyan látványos még.
Ha egyszerre nem jön több tejed és fáj is, hogy ennyit van rajtad, akkor nem nagyon tudsz mást tenni, mint levenni magadról. Ha sír, akkor viszont próbálj nem adni pótlást, helyette tereld el a figyelmét, nyugtasd meg, ha sikerül. Kis idő múlva, ha úgy látod, még szeretne szopni, tedd újra mellre és szoptasd meg megint. (Ne várj vele órákat és pláne, most ne húzd az időt.) Ezzel gyakrabban kerül mellre, mint eddig, de pont ez lenne a cél. Minden alkalommal mindkét mellre tedd továbbra is és hagyd rajta kicsit dolgozni, ha bírod. Ha viszont alszik, ne keltsd fel külön. Éjjel is szükség lehet (több) szoptatásra.
Ezzel a módszerrel szaporítani tudod a tejed, de arra mindenképp készülj, hogy elég fárasztó lesz ez is. 3-4 napba is beletelik, amíg megnő a tejed és addig bizony lehet nyügi és sírás, mert nem tudja telerakni a pocakot. Pótlást csakis akkor adj, ha sehogyse nyugszik meg és csak annyit, hogy épp ne legyen éhes; de ne lakjon jól! Minél kevesebbszer kell pótlásért nyúlni, annál gyorsabb lesz a szaporítás.
És ügyelj az elég folyadékra és a pihenése. Remélem, ez segíteni fog!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!