Most akkor hogy kell hozzátáplálni? Szopi előtt, két szopi között 10 óraiként, vagy szopi után?
Már több véleményt is hallottam, és mindenki máshogy csinálja.
A másik pedig amit nem tudok, hogy mikortól kell majd nem csak délelőtt hozzátáplálni?
5 hós a babám, pár hete kezdtem el, csak anyatejes.
Itt is sok véleményt fogsz hallani...
Legfőképp meg ahogy a babának jó, erre nincs általános érvényű szabály. Olvass minél többet, és neked kell kialakítani azt, neked kell rájönni, hogy mi válik be a babánál.
Ha nem akarod elválasztani akkor délelőtt szopi után kóstoltatsz ( azaz annyit adsz amennyit megeszik SZOPI UTÁN) ha 2 kanál akkor annyi ha 50ml akkor annyi...
Ha már hozzátáplálni szeretnéd azaz kiváltani 1 étkezést akkor délelőtt szopi előtt adsz neki és utána szopi, Ezt neked kell eldönteni
a 2. válaszoló annyira tömören és korrekten összefoglalta, hogy nem is nagyon kell ehhez mit hozzáfűzni. Az a lényeg, hogy mit szeretnél.
A betöltött 5 hónapos baba, pedig pár hét/nap múlva 6, ne értelmezzétek ezt a 6 hónapig kizárólag szoptatást már olyan mereven. Semmi baja nem lesz, ha most kap pár kanál barackot-almát. Legalább nem kell 8-10 hónaposan sokkolni a kanállal meg az új ízekkel. Ezt csak azért írom, mert láttam, hogy valami eddig elhúzta, az se jó.
Én a szakiktól tudom, hogy egyedül ez a szám az, amit konkrétan ajánlott venni: betöltött 6 hónap.
Rákérdeztem korábban én is, hogy akkor itt mi van az egyéni különbségekkel, ha már korábban is úgy tűnik, hogy kész rá a baba stb.. Mert ugye a szoptatás, kötődés is a rugalmasságról szól. A válasz az volt, hogy bár igen, itt is vannak eltérések, de mégis ajánlott inkább várni, mert a 6 hós ajánlás így is "tágra" van hagyva. Ezután bármikor lehet kezdeni, de előtte nem ajánlott. Talán ez az egyetlen ilyen számszerű szabály, ami van.
Egyébként, akik 8-10 hósan kezdenek, gyakran nem önszántukból teszik, hanem azért, mert a baba nem fogad el semmit korábban...
Ma voltunk a védőnőnél, és felháborodva mesélte, hogy a legújabb információk szerint, amit most tanítottak nekik, az a módi, hogy a glutén bevezetését 4-től 6 hónapos korig ajánlák.
És mérgelődött, hogy idáig a kismamák lelkére kellett kötniük, hogy nehogy merjenek 6 hós kor előtt glutént adni.
Márpedig a babakekszet almával, vagy más gyümölcspéppel szokás adni a babáknak. Most akkor tényleg mindenki össze-vissza beszél!
És az az idegesítő, hogy nem csak ebben az egy kérdésben mondanak mást az orvosok, védőnők, hanem szinte mindenben.
A lényeg, hogy már senkinek nem lehet hinni! :)
Szerintem bízzunk saját magunk megérzéseiben, és abban, hogy ki mennyire ismeri a babáját.
Kérdező, parázs vita folyik mostanság a gluténról, igen. És sajnos az OGYEI, akik az általad is idézett ajánlást kidobták, egyáltalán nem osztják a szoptatási szakma véleményét ezügyben, sőt mitöbb, előzetesen semmiféle szakmai egyeztetést nem folytattak velük. :(
Ha adhatok egy tippet, olvasd el ezt:
Van benne link is a szakirodalmi magyarázathoz is.
Nyilván ez is egyfajta vélemény a sok között és biztos van olyan anyuka, aki nem ért ezzel egyet. Én maximálisan megbízom a szakmában, úgyhogy ezt tartom mérvadónak, de nyilván mindenki maga dönt. (Dietetikára járok és ott is volt szó már erről a témáról.) Szerintem azért egy utánagondolást megérhet.
Fontosnak tartom, hogy az anyukák ilyesmit is olvassanak - elég sok hülyeséget elhittünk már az orvosoknak, védőnőknek korábban is. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!