Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Milyen kutatások igazolják,...

Milyen kutatások igazolják, hogy tényleg mindig a baba igényéhez igazodik az anyuka teje?

Figyelt kérdés

Azaz nincs rossz, vizes, nem tápláló anyatej?

Mindig ezt írjátok és én ezt így kétlem. Szerintem igenis van olyan, hogy valamiért nem annyira tápláló az anyatej kellően.

Mit gondoltok?

2011. okt. 2. 20:41
1 2 3 4
 21/32 xStefix ***** válasza:

Kérdező, sajnos az a helyzet, hogy azért ilyen sok itt a vizes tejes-nem hízós-tápszeres kérdés, mert sok anyuka nincs tisztában néhány fontos összefüggéssel. Pl. hogy x idő után természetesen belassul a hízás ill. bizonyos körülmények mellett meg is szokott állni; de ez mind teljesen normális.

És főleg azért van ebből gond és ennyi gond, mert akiknek tájékoztatniuk kellene az anyukát (és nem akarok megint az eüsökre mutogatni), egész egyszerűen nem szoktak erről szólni, nem készítik fel rá az anyukát. Pedig kb. 2 mondattal és némi magyarázattal meg lehetne oldani a kérdést... De, sokszor még ők tesznek rá egy lapáttal, megijesztenek vagy bebeszélik, hogy baj van. (Pedig sokszor nincs.) És ilyenkor persze elindul az ördögi kör és néhány elejtett mondattal olyan komoly szoptatási gondokat tudnak okozni (ott is, ahol előtte minden rendben volt), amit aztán csak hetek alatt, vagy rosszabb esetben egyáltalán nem lehet megoldani. Ez a nagy probléma!

A te esetedben valószínűleg tényleg lehet valahol valami hiba; de én megint azt gondolom, hogy nemcsak szakorvosokat, hanem esetleg laktációs szaktanácsadót is megkérdezhetnél ezzel kapcsolatban. Nekik azt is tudniuk kell, hogy mik azok a spéci esetek, amikor tényleg gond lehet a tejjel, ill. rájönni, hogy mi a dolog valódi forrása.

A tipikus esetekben viszont nincs szükség komoly utánajárásokra, mert általában hamar megvan (meglenne) a magyarázat.

2011. okt. 4. 17:28
 22/32 A kérdező kommentje:

Azért emeltem ki a kérdésemet, hogy leírjam, hogy az elmúlt egy hónapban adtam a lányomnak sinlacot és tejpépet, lássatok csodát, jó fél kg-ot hízott egy hónap alatt.

Mégiscsak a tejem a gond?

Egyébként még mindig szoptatom, legalábbis vízként kezelem, mert más folyadékot nem fogad el.

Szóval az a véleményem, hogy a tejem sajnos nem volt sohasem megfelelően tápláló a gyermekeimnek.

2011. dec. 2. 16:33
 23/32 A kérdező kommentje:
két hónap telt el kereken és most 8kg a lányom:)
2011. dec. 2. 16:37
 24/32 xStefix ***** válasza:

Miért nem vizsgáltatod akkor be a tejed? Az megadná a választ.

De Kérdező, ha kérhetek ilyesmit, azért, mert nálatok úgy alakult, ahogy, még ne "terjeszd" azt a jövőben kijelentő módban és hangosan, hogy van nem tápláló anyatej, oksi? Nem mintha írtad volna, hogy fogod :); csak azért mondom ezt, mert tudod vannak anyukák, akik a saját esetükből szeretnek messzemenő és mindenkire igaz következtetéseket is levonni. És ha körbenézel itt is, rengeteg még mindig a szopis tévhit, a sokszor felesleges aggódás... ne fokozzuk ezt tovább, ha nem muszáj.

A szakemberek is tudják, hogy ritkán megeshet, hogy nem hízik eléggé(!) a baba a tejtől (bár ennek millió oka lehet és nem biztos, hogy mindig baj is), de tudod, milyen az, aki parázik: oda is rémeket lát, ahol egyáltalán nincsenek. Ezek a képzelt gondok pedig sajnos sokszor valódi problémákat is szülnek...

Biztos vagyok benne, hogy a többségünk teje tökéletes a babájának; hogy nálad ez esetlegesen miért nem volt/van így, nem lehet tudni (egyelőre). De a tied akkor is egyedi esetnek tekintendő, nem a sokévi átlagnak.

Remélem, nem haragszol, hogy ezt leírtam. :)

2011. dec. 2. 17:28
 25/32 anonim ***** válasza:

Örülök, hogy azóta minden rendben van.

Bár azt nem értem, hogy miért ne mesélhetné el a történetét? Értelmezve olvasni tudni kell. Ha valaki rosszul vetíti a saját esetére az az ő hibája, nem azé aki leírta.

Ha már itt vannak a személyes történetek. (Bocs, ha már leírtam):

egyik rokonomnak első gyerekkel ugyanez volt a problémája, ő neki tápszert kellett adnia. második gyerekkel minden rendben volt. néha nagyon meglepő dolgokat produkál a szervezet. ezért én is azt mondom, hogy mindig van remény, de ugyanakkor tudni kell felismerni a problémát is, ha arról van szó.

2011. dec. 3. 11:24
 26/32 xStefix ***** válasza:
44%
A lényegre tapaintottál: értelmezve olvasás...
2011. dec. 4. 19:00
 27/32 anonim ***** válasza:

Szinte sejtettem, hogy a reakció pontosan ez lesz.

Akkor egyet értünk :)

2011. dec. 5. 07:11
 28/32 A kérdező kommentje:

Igen, leírtam, hogy van ilyen is. Két gyerekből kettőnél ugyanaz a helyzet, ez nem véletlen.

És örülök, hogy a tejpéppel és sinlaccal sikerült 2 hónap alatt 1kg-ot híznia, miközben kb 35 dkg-ot hízott előtte ugyanennyi idő alatt. És ez a 2-7. hónapig tartott, hogy nem hízott. Itt még nincs lassulás.

Nekem az nem tetszek xStefix a válaszaidban, hogy túl fanatikusnak tűnsz. Váltig állítod az igazadat, bár nem tudom, hogy mire alapozod? Orvos vagy, aki random vizsgált több ezer szoptató anyát és megállapítottad, hogy mindenki teje tökéletesen táplálta a csecsemőjét? Vagy mi alapján kötöd az ebet a karóhoz?

És igen, ha valakinek bizonyítottan egészséges a gyermeke gasztro szempontjából és nem hízik, akkor annak egy oka lehet, mégpedig, hogy nem tápláló az anyuka teje megfelelően.

Jelenleg is szoptatom, mint írtam, szeretek szoptatni, ha kell az utcán megszoptatom a lányomat is, nem szoptatás ellen írok vagy elbizonytalanítani akarok bárkit is, de ne legyünk már struccok............

2011. dec. 5. 09:46
 29/32 A kérdező kommentje:

2 hónap alatt (7-9hó) 5cm-t is nőtt! 70cm most 9 hónaposan.

8cm-t nőtt 7 hónap alatt csak!!!!!

2011. dec. 5. 09:50
 30/32 A kérdező kommentje:
18cm-t. Lemaradt az 1.
2011. dec. 5. 09:51
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!