Milyen kutatások igazolják, hogy tényleg mindig a baba igényéhez igazodik az anyuka teje?
Azaz nincs rossz, vizes, nem tápláló anyatej?
Mindig ezt írjátok és én ezt így kétlem. Szerintem igenis van olyan, hogy valamiért nem annyira tápláló az anyatej kellően.
Mit gondoltok?
Stefix, nagyon hosszú, nem olvastam még végig, de rögtön az első pár mondatodra reagálnék:
az egy évesen 9 kiló nem épp a pont jó kategória, főleg nem ilyen születési súlyokkal. (nem szeretek fix dolgokhoz ragaszkodni, de azért gondoljunk a triplázásra)
a kismalac megint más tészta, de amint a kérdező leírta, nem nőnek rendesen hosszra sem.
Hát igen, ha minden rendben lenne, akkor nem kellett volna a fiammal megjárnunk a gasztroenterológiát és az endokrinológiát csecsemőkorában.
Semmivel nem tudták magyarázni a nem hízást, illetve növekedés lemaradást.
Ebből is gondolom, hogy szoptatás után normalizálódott a helyzet, hogy igenis a tejemmel volt a baj.
És megismétlődik most ugyanez a lányommal. Már megint az endokrinológián kötöttünk ki, kíváncsi leszek, hogy most megállapítanak -e valamit.
Vagy addig telik az idő amíg 1 éves lesz és újból adni fogok neki tejitalt.
Szeretek szoptatni, ömlik a tejem, mégis ez a helyzet. NEM híznak, nőnek tőle a gyermekeim. Ez tény.
Most a hozzátáplálás óta valamivel jobb a helyzet, hiszen 4x is eszik a lányom, igényli ezt a mennyiséget és utána még szopik is. Igenis éhes.
Oké, hogy kúszik, elkezdett mászni és felül, de akkor is a tejemmel van sajnos baj.
Fogom szoptatni ezek után is, csak rossz ezt megélni, hogy van ilyen is.
Mindkét gyerek csecsemőkori súly és hossz percentilje: 10-25
Nem épp a legjobb, amikor 75 felettivel születtek.
És a hosszúk is jó volt születéskor: 52cm
Az oké, hogy nem híznak, de hogy ne is nőjenek szoptatás alatt, az azért már szerintem a táplálkozásukkal függ össze.
A 7 hónapos lányom hossza, aki 52cm-el született: 65cm!!!!
Szerintetek?????
Alapból a tej mindig tökéletes, igazodik a baba igényeihez. Azonban létezik, hogy nem megfelelő a szoptatási gyakorlat.
A bőtejű anyáknak figyelni kell arra, hogy a babájuk a mellüket alaposan kiürítsék, így hozzájuthassanak a zsírdúsabb hátsó tejhez is. Ha ez egy szoptatás során nem sikerül, akkor a következő szopizáskor az üresebbik mellre kell tenni a babát. Esetleg meg lehet próbálni, hogy a szopik előtt az előtejből fejsz le valamennyit, így inkább a hátsótejhez jut hozzá a babád, ám ez bezavarhat a kereslet kínálat egyensúlyába és további problémákhoz vezethet (mi van akkor, ha valami miatt nem tudsz éppen fejni).
A praktikák megismerése miatt érdemes lehet szoptatási tanácsadó segítségét kérni.
És veled minden rendben, Kérdező? Neked nincs semmilyen egészségügyi problémád?
Mert ha ugyanaz a helyzet mindkét gyereknél, az nemcsak azért lehet, mert velük vagy a tejeddel van a "baj", hanem esetleg azt is, hogy te nem táplálkozol elég egészségesen vagy a hormonrendszered nem stimmel stb.
Egyébként feljebb nem írtad le pontosan, hogy nálatok mi volt a gond, úgyhogy én is csak általánosságban tudtam írni, amit. De, attól, mert a sok között ti vagytok az egy, ahol elképzelhető, hogy mégis van valahol valami gond a tejjel, még nagy átlagban igaz az, amit írunk.
És ezt csak azért tettem hozzá, mert a nyitókérdésed eléggé azt sejteti, hogy a saját eléggé speciális esetedből kiindulva próbáltál meg általánosítani, ami szerintem nem egészen jó...
Nem tudom, hogy velem valami baj van -e. Terhesség alatt felhízlalom a babáimat, kint meg nem.
Akkor bent sem híztak volna, ha valami baj lenne velem, nem? Nem tudom.....
Mindkét gyermek elsőre sikerült.
Elsőnél azonnal visszafogytam, sőt szoptatás alatt vékonyabb lettem, mint lánykoromban.
Most a 2. babánál már nehezebb a fogyás, fogyok azért, de lehet, hogy 35 felett már ez is nehezebben megy.
Lehet, hogy nem eszek annyira egészségesen és sokat, de úgy eszek, mint eddig életemben.
Mű kajákat nem eszek.
Péksüti, gyümölcs, főzelék, tejtermékek, víz, csirkehús, zöldség, szendvics-hát ilyenek. És sok-sok vitamin, mai napig szedem az elevitet, bár lehet, hogy mostmár nem fogom.
Egyik gyerek sem volt eddig szerencsére beteg a náthán kívül.
Szóval tényleg nem tudom.
Azért írtam általánosságban, mert itt sokszor olvasom, hogy "vizes" a tejem, tápszert kap a gyerek-talán ebből gondoltam, hogy az esetem nem kirívó, hanem szokványos.
Én azt nem értem, hogy tápszert nem adsz nekik, hanem alig várod, hogy egy éves legyen és adhass tejitalt? Ugyanaz a kettő, más néven, jobban hangzik, hogy "tejital"?
Nem tudom, orvosok ezek szerint észrevették, hogy valami nem Ok, ők mit mondanak?
A hossza, egész jó, azzal, nekem úgy tűnik, nincs gond. 13 cm 7 hónap alatt az kb havi 2 cm, tökéletes
De most a hozzátáplálás is segíthet. Laktató ételeket készíts neki: főzeléket rántással, van az ún. sinlac nevű pép, általában kis súlyú babák gyümölcsét szokták vele sűríteni, szeretik is, mert édes. De ha nem akarod megvenni, ugyanezt a hatást eléred krumplival.
A szopi meg maradjon meg neki, mint Anya közelsége, stb., most már elég nagy, nem is kell, hogy a fő tápláléka legyen. Azért a fél liter tejalapú táplálék jó lenne, ha meg lenne. De végül is hamarosan bevezetheted nála a joghurtot/túrót.
Még egyszer visszatérve a kérdésedre: igen, van ilyen, amit leírsz. Egyik rokonom volt hasonló cipőben. Sokat evett a babája, mégsem hízott, ezért pár hetes korában már kapott tápszert. (nem allergiás, nem elhízott, nem beteges. De mindegy is, hiszen nem volt kérdés, vagy választási lehetőség, hogy ki kell egészíteni az anyuka tejét. Ehhez tudnék egy másik témát indítani: Ha már akkora szoptatás kampány van, miért nem egészül ki "aki tud, adjon le tejet" kampánnyal?! Ezt hosszú lenne ecsetelni, de nem értem, miért van ez.)
Van neki egy kistestvére is, nála nem volt gond. Érdekes dolgokat produkál néha a szervezetünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!