Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem elég tápláló a tejem? -...

Nem elég tápláló a tejem? - gyerekorvos szerint

Figyelt kérdés

Kislanyom jovo heten lesz 5honapos, szuletesetol kezdve ataludta az ejszakakat(eleinte 6orat, majd 8orat eves nelkul) az utobbi egy honapban azonban ebred ejszaka is enni, eleinte egyszer ebredt, most meg mar 3orankent(nappal is kb 3orankent eszik). Kizarolag szoptatott baba, sem vizet, sem teat nem kap az anyatej mellett.

Volt egy enyhebb nathaja. Amikor orvoshoz vittem megmertek. Mult heten oltast kellett volna kapnia, de a 10nappal azelotti meres ota nem hizott, ezert nem oltottak be. A gyerekorvos szerint ha van eleg tejem (biztos h van), akkor lehet h nem eleg taplalo, ha nem hizott.

Mi a velemenyetek? Mindenhol azt olvasom h olyan nincs h nem eleg taplalo a tej, de akkor miert nem hizott es miert ebred ejszaka, amit azelott sosem tett?

2011. szept. 26. 11:34
1 2 3
 21/24 xStefix ***** válasza:
100%

Kérdező, nem tudom, az egyéni sztori mennyit számít neked, de ilyen kérdésnél le szoktam írni, hogy az enyém anno egyszer 2 hónap alatt volt képes 20 grammot hízni.

Gondolhatod, hogy az egész eüs brigád már mindennek elhordott, hogy miért nem csinálok valamit a szoptatás mellett; pedig a lányom, köszönte szépen, nagyon jól volt. Jókedélyűen, elég pisis-kakis pelussal, fixen beállt napirenddel, igény szerint szoptatva. Szóval semmi egyéb ok nem volt az aggodalomra, de bőszen próbálták belém beszélni, hogy hüe vagyok. Csak azt felejtették el nagy vehemensen megnézni a kiskönyvben, hogy ezalatt az idő alatt jópár centit nőtt hosszában - jé, hát oda ment el a kalória..! Csak hebegtek, mikor később felvilágosítottam őket a dologról.

Szóval nyugodj meg! Ahogy feljebb is írták, nagyon sok oka van, amiért lassul vagy akár időlegesen meg is áll a hízás a 4-6 hónapos korszakban, de egyik sem kóros vagy sürgősen kezelendő! Oka lehet a fogzás megindulása, idegrendszeri érés, mozgásfejlődés, hosszbeli növekedés, betegség stb. Gyakori, hogy a súly megduplázása után egyébként is lelassul az ütem - számold csak ki, hol tartana a kicsid 1 évesen, ha nem így történne!

Ugyanígy, a fenti változások miatt a szopási szokásai is módosulhatnak: megint gyakrabban és/vagy rövidebben szopizhat (amiből a kezdő anyuka újra rögtön arra asszociál, hogy juj, nincs elég teje, pedig de).

És végül, még az éjszakai alvása is felborulhat, jelesül újra elkezdhet ébredezni vagy még többször szopik. És ilyenkor megint: kevés a tej -> pótolni kell vagy korai hozzátáplálást kezdeni. Ami megint felesleges!

Mindezt csak azért írtam le én is, hogy lásd, nem kell ennyire rágörcsölni a dolgokra! Sajnos kevés az olyan eüs, aki ezt mind tudja ÉS tovább is adja az anyukáknak. Túl sok anyukát paráztatnak rá a szoptatásra! :(

2011. szept. 27. 16:09
 22/24 A kérdező kommentje:

kedves utolso elotti valaszolo, koszi a tanacsot, meglatom mit mond a gyerekorvos csutortokon es az alapjan eldontom, h hallgatok-e ra vagy sem...

kedves Stefix. Koszi szepen Neked is a szemelyes tapasztalat leirasat, en sem gondoltam volna h gond lenne a babam fejlodesevel, ahogy Te is irod, van eleg kakis-pisis pelus, jokedvu, naprol-napra latom h hogyan fejlodik a mozgasa, egyre erosebb, ugyesebb es koordinaltabb...en is szeretnem feleves korig kizarolag szoptatni a kislanyomat, ha egyszer van tejem es modom van ra. Azert eleg sok az a 15cm amit nott mar a szuletese ota es szinte mar megduplazta a sulyat is, sokat is ficankol, meg nem all a kis laba egy percre sem...

Koszonom szepen megegyszer mindenkinek, a holnapi dokis meres utan meglatjuk mit javasol es aztan dontok, h hogyan tovabb...igy elozetesen a szoptatas folytatasa mellett vagyok hozzataplalas nelkul egyelore...

2011. szept. 28. 10:05
 23/24 A kérdező kommentje:
csak megirom nektek, h a kislanyom belehuzott, 30dekat hizott egy het alatt, ugyhogy csakazertis megmutatta a dokinak :) igy el is lett felejtve minden ijesztgetes h nem taplalo a tej...maradunk a kizarolagos szoptatasnal meg egy honapig ha minden jol megy...
2011. okt. 1. 12:07
 24/24 anonim ***** válasza:
100%

Szuper!

Látod, nem számít semmit 10 nap stagnálás!

2011. okt. 1. 12:11
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!