Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Nem elég tápláló a tejem. A...

Nem elég tápláló a tejem. A gyerekorvos szerint, mert 2 hetes kislányom a 3530g-os születési súly helyett még csak 3480g. Hummana tápszert írt föl a doki, de szopizás után már nem akarja megenni. Mitől lehet táplálóbb a tejem?

Figyelt kérdés
2010. márc. 3. 08:38
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%

Ne hallgass az orvosra, ha nem kéri a tápszert, az azt jelenti, hogy elég a tejed, nem éhes. Van olyan baba, amelyik 3-4 hét alatt nyeri vissza a születési súlyát, főleg, ha sokat csökkent a súlya. Két három nap és eléri a 3530-at, nyugi. Te meg egyél kiegyensúlyozottan, minden legyen a kajádban, egyél levest, húst, tésztát, stb. persze ne egyszerre:)

Az én fiam két és fél hetesen nyerte vissza a születési súlyát, úgyhogy ne aggódj. A nővérem kisfia azért lett végleg tápszeres, mert az anyját beparáztatta az orvos. A második gyereknél már nem hallgatott rá, és igaza is lett, mert egy hónapos korára majdnem egy kilót hízott (ahhoz képest, amennyivel hazavitték.

SZóval, csak nyugi, és gondolj arra, hogy a doki jót akar, de ő nem ismeri a kicsit, nem látja, hogy jókedvű, van elég pisis pelusa. Ő csak a szakkönyv alapján ítél, és a babák egyetlen szakkönyvet sem olvasnak:)

Jó babázást!

2010. márc. 3. 08:44
 2/17 anonim ***** válasza:
100%
Olyan nincs, hogy egy anyukának az elsö pár hónapban nem elég tápláló a teje, ugyanis az pontosan a baba igényeinek megfeleöen termelödik. Ha a baba nem sir szoptatás után, akkor nem éhes, ha nem is fogadja el a pótlást, akkor ne eröltesd.
2010. márc. 3. 08:47
 3/17 anonim ***** válasza:
100%

Egyet értek az elsővel. Ha nem akarja elfogadni a tápszert, akkor valószínűleg elég neki a tejcsid. Pláne ha az etetések után/között nem sír, hogy éhes. + van elég pisis, kakis pelus, akkor ne aggód, rendben fejlődik :)

Én a 2. babámnál aggódtam, hogy nem hízik rendesen, szopizott/zik, mérleg nincs és nem láttam, hogy mennyit eszik. 11 hetesen 6300g :)) (3200-el született)

Úgyhogy nyugi :)

2010. márc. 3. 08:50
 4/17 anonim ***** válasza:
100%

Ilyen nincs h nem elég tápláló a tejed, nehogy elhidd! :)

A lányom (mondjuk ő nagy súlyú volt) 4400 al született, 4100 al jöttünk haza a kórházból.Itthon szépen evett 3-4 óránként nem sírt h éhes lenne. 4 hetesen lett 4300 és 9 hetesen pedig már 6 kiló volt.

Szóval van akinél az elején lassabban épül vissza a súly:) de aztán nekilódul. Most 4 hónapos és 7 kiló:)

2010. márc. 3. 08:52
 5/17 anonim ***** válasza:
100%

Az újszülöttek általában a 2-3. hét körül érik el a születési súlyukat, utána kezdenek igazán hízni. Ha a babád nem fogadja el a tápot, azt jelenti, jóllakott. Az anyatej mindig a baba igényei szerint, neki megfelelő összetételben termelődik, tehát nem megfelelő tápértékű tej nem létezik. Szoptass a pici igényei szerint, soha ne nlézd az órát. Arra figyelj, hogy csak 3 óránként válts mellet, ha időközben megéhezne, ugyanoda tedd vissza. Így ki tudod védeni a tejben lévő tejcukor okozta hasfájást, görcsöket."Két órán belül nem szabad újra mellre tenni a babát

Nem igaz!

Ennek a téves állításnak az indoklásaként legtöbbször azt szokták felhozni: “ha friss tej keveredik a félig emésztetthez a baba gyomrában, az hasfájást okoz.”

Mivel az anyetej nagyon könnyen emészthető táplálék, igen gyorsan - átlagosan másfél óra alatt - kiürül a baba gyomrából. Ezért teljesen természetes, ha egy szopós baba akár 1-2 óránként megéhezik, és enni kér.

A csecsemők általában nem egyenlő időközönként kérdzkednek mellre. Néha hosszabb szünetet hagynak két szopás között, máskor egy órán belül akár többször is szopizni szeretnének. Az elfogyasztott tej mennyisége sem egyforma: amikor nagyon éhesek, alaposan kiürítik a mellet, az elérhető tejmennyiség nagyrészét elfogyasztják, máskor csak kortyolnak néhányat az első tejből szomjuk oltására, megint máskor “csak” cumiznak, és élvezik a nyugalmat, biztonságérzetet és örömöt, amit az édesanyjuk testközelsége ill. maga a szopás ad.

Ha a csecsemő gyakran, rövideket szopik, és az édesanya minden alkalommal a másik mellét kínálja fel, a baba valóban hasfájóssá válhat. Ennek azonban nem az az oka, hogy a félig emésztett tejre frisset szopott, hanem az, hogy rövid szopásai alkalmával mindkét mellből csak az ún. első tejet fogyasztotta el. Ez a tej laktózban gazdag, ami gyakran puffadást, így hasfájást okoz, a baba széklete pedig hígabb, zöld színű lesz. Elkerülhetjük ezt a helyzetet, ha a babát ugyanarra a mellre tesszük vissza, hogy alkalma legyen a mellet kiüríteni, és a zsírdúsabb, hátsó tejhez eljutni."

[link]

2010. márc. 3. 08:58
 6/17 anonim ***** válasza:
100%
A harmadik hét végére kell visszahíznia a születési súlyára.
2010. márc. 3. 09:13
 7/17 anonim ***** válasza:
100%

Ne hallgass a gyerekorvosra (a helyedben én keresnék másik gyerekorvost!Minden csecsemő születése után veszít a súlyából, amit 3-4 hetes korukra visszaszednek és szépen elkezdenek gyarapodni. Ezért nem szabad rögtön tápszerhez nyúlni, hanem helyette az első néhány héten szoptatni,szoptatni,szoptatni! Így lesz elegendő tejed és majd ahogy a baba egyre nagyobb és erősebb lesz két szoptatás között is több idő fog eltelni.2 hetes babának még bőven van tartaléka, amiből tud gazdálkodni.Az előtej is azért van, hogy kezdetben a pici gyomornak ne legyen megterhelő (a természet kitalálta!!!)

Jó babázást kívánok!

2010. márc. 3. 09:47
 8/17 anonim ***** válasza:
100%
Válts sürgősen orvost, szoptass igény szerint és ne aggódj, ahogy előttem is írták,minden rendben veletek!
2010. márc. 3. 09:51
 9/17 anonim ***** válasza:
100%
Sajnos szeretnék vitatkozni.4800grammal született kisfiam 1.5hónaposan 4300!!!! gramm volt.Óránként szoptattam az orvos és a védőnő is csinált próba szoptatást egy evésre kb 80-100 evett.ezek után még kb 40 -et fejtem a mellemből.2 hónapig szenvedtünk állandó cici ,ordítások.Aztán azt mondta dokim hagyjak fel a lelkizéssel és ne akarjak "mindenáron"csak szoptatni.Elkezdtem hozzátáplálni tápszerrel.Minden rendbe jött, szépen gyarapodott!!!Akkor ez mitől van?Rendszeresen evett,elegendő mennyiséget!Mindenki azt mondja(szakemberek)nem volt "jó" a tejem.Remélem neked nem lesz ilyen problémád!!Sok sikert!9 hónapos kisfiú anyukája
2010. márc. 3. 09:56
 10/17 anonim ***** válasza:
Én nem kezdek bele semmilyen eszmefuttásba, mert hosszú lenne, így is hosszú lesz :D Pár szóban mégis annyit, hogy nincs olyan, hogy nem tápláló anyatej, a tejünknek minden cseppje arany! Na de Te kérdeztél valamit, így hát a kérdésedre válaszolok egyenesen: a nőgyógyászom nekem a fehérjeport ajánlotta. (Biztos hallottál már róla, főleg olyan férfiak/nők használják, akik célirányosan edzik a testüket, hiszen a fehérje az ő számukra iszonyú fontos, attól épül az izomzat. De! A fehérje nem csak izomépítésre szolgál. Az immunrendszerünk a fehérjékből táplálkozik, ráadásul az egészséges táplálkozás alapköve.) Szóval lehet kapni tejfehérje, tojásfehérje, szójafehérje és kombinált fehérjeporokat. Becsapós, de testépítőboltokban szoktam én beszerezni. Ezek 100%-osan tiszta fehérjeporok, telerakva plusz vitaminokkal és aminosavakkal! És nyugi, ez nem illegális szer, ez csak fehérje, még mielőtt megijedne bárki is. Lehet utánaolvasni. (Az illegális cuccokat boltban úgysem kapnád meg.) Szóval nem leszel tőle kigyúrt izomagyú felpumpált kétajtós szekrény, ahhoz keményen edzeni is kellene hozzá, plusz kellene néhány fecskendőnyi tiltott cucc. Nem olcsó, de éppen az értéke miatt! Nos, visszatérve: a nőgyógyászom ezt ajánlotta, hogy maximalizáljam a tejem tápanyagtartalmát. És meg vagyok elégedve a fiam gyarapodásával, 14 hetes és 7 és fél kiló. (Bízom benne, hogy nem kapok túl sok támadást, nekem a férjem ezzel foglakozik és tudja mit beszél, a fiának pedig SOHA nem ártana.)
2010. márc. 3. 10:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!