Ha szopi után fejek, akkor szaporítom, ugye? Most még elég ugyan, de szeretném, ha többet szeretne enni, akor megtehesse.
így van -ez fokozza
és azért is fontos, hogy ne maradjon benne a szopi után -mert az csökkenti, akkor a szervezet úgy "gondolja" jaa, nem kell ilyen sok, akkor kevesebbet termel
okok!
És ha kifejem, de pl 1,5 óra után szomjas a meleg miatt, akkor is lesz neki annyi, ugye? Szomjoltásra gondolom elég egy 10 napos babának 10-20 milli, ugye?
SZia!
10 napos a babád. Most még be sem állt a kereslet-kínálat, hiszen még nagyon picike. Szoptasd, amikor kéri, és ameddig kéri, és mindig lesz neki elég. A kereslethez alkalmazkodik a tejmennyiség.
Ne félj attól, hogy nem lesz elég tejed! Ez a legrosszabb, amit tehetsz.
Sok-sok nő szoptatja a babáját mindenféle fejés nélkül (ezzel nem azt akarom mondani, hogy a fejés rossz!), csak el kell hinni, hogy a természet jól kitalálta. Figyeld a babád jelzéseit, hamar ráérzel majd, hogy mikor akar szopizni, és mikor van "más baja". Amíg rá nem jössz, addig nyugodtan mellre teheted minden "nyökögésnél", mindegy mennyi idő telik el kettő között. Az anyatejet 45 perc alatt megemészti a baba, így nem kell aggódni "túletetés" miatt sem.
Attól fog "szaporodni" a tejed, hogy a babád többet szopik és gyakrabban.
Az anyatej legnagyobb mennyisége akkor termelődik, amikor a baba szopik, és nem úgy van, hogy "összegyűlik" valamennyi a mellben, és ha azt kiszívta, akkor nincs több, jó napot. (Gondolj csak a kis mellűekre, nekik is lehet nagyétkű babájuk! :o)
Amit első írt, az félig igaz csak. Attól, hogy marad a mellben egy kevéske szopi után, mert éppen csak párat kortyolt a baba, az még nem jelenti azt, hogy akkor leállsz a termeléssel, hiszen minden kis szopizás alkalmával inger éri a melledet, és ez tejserkentő hatású.
Inkább az vezet a tej csökkenéséhez, ha nagyon sok idő telik el két szoptatás között.
Jó szoptatást és babázást, és bízz a babádban és magadban, akkor menni fog!
Ja, és ha nem feszül pattanásig a melled, sőt esetleg majd "lötyög", az jelenti azt, hogy beállta a kereslet-kínálat, valamikor egy-két hónapos kora körül (ez mindenkinél picit más), tehát az nem annak lesz a jele, hogy nincs tej, hanem hogy annyi van, amennyi babádnak kell...
ó, szopik Ő, sűrűn, és nem is keveset! :)
Csak az első babával a 3., 4. hónapban egyszer csak eltűnt a tejci. Pedig addig egy ciciből tudtam etetni. most próbálok rákészülni, hogy ne így legyen.
Azt hogy érted, hogy eltűnt? Nem tudott belőle szopizni/nem tudtál fejni egy centet sem?
Vagy csak ezért gondolod, hogy eltűnt a tejci, mert nem akartak a melleid szétdurranni? Ez normális, 4. hónapra már legtöbbször melltartóbetét sem kell, mert akkorra már beáll az előttem szóló által már említett kereslet-kínálat: szopizás közben termelődik a tej, nem két szoptatás között, és annyi, amennyi kell. Ha meg a baba súlygyarapodása akadt meg átmenetileg, az is normális...
14:20 vagyok
Nem lehet, hogy valami történt az előző babánál Veled, amikor "eltűnt" a tej?
Mert azért ez nem normális.
Akinek az első 4-6 hétben van elegendő teje, annak később is van.
Valaminek ott történnie kell: pl. haláleset a közelben, vagy más okból hirtelen stressz, ezt Neked kell tudnod, mi történt Veled akkoriban...
Egyébként az a jobb, ha minden szopinál mindkét mellet felkínálod, mert úgy még több tej termelődik.
A szoptatás üteme:
A mell és B mell, majd a köv. szopinál B és A. Így mindig hozzájut első és hátsó tejhez is a baba, és a legtöbb inger éri a ciciket.
Ha valami miatt nem kér csak az egyikből (pl. elalszik közben), akkor természetesen legközelebb a másikkal kell kezdeni.
Jó szoptatást, és higgy magatokban!!
Jaj, dehát nincs olyan, hogy egy mellből elégnek kell lennie... Gyanítom, hogy a tanácsadóban hallottál ilyesmit anno, ezért gondoltad, ha egy mell már nem elég, akkor megy el a tejed. :( Dehát ezért van belőle kettő!
Fejheted, ha gondolod, de az is bőven megteszi, ha igény szerint szoptatod. Utóbbi sokkal kényelmesebb és rugalmasabb módszer, én ezt javaslom inkább.
Arra pedig sok magyarázat lehet, hogyan "tűnt el" a tejed 4 hósan, de szerintem inkább ráparáztattak téged a dologra és/vagy valamivel félreinformáltak, ezért hitted azt, hogy vége. Lehet, hogy nem is volt így, ehh. :S
Nagyon köszi a válaszokat! Még szokom a 2 gyerekes helyzetet, nem nagyon van időm sajna ideülni.
Megpróbálok reagálni, válaszolni.
Első babánál a kórházban már összezavartak, de rendesen. Ahhoz képest, hogy baba barát, és a baba velünk van, volt vagy 1000 csecsemős. Na persze, hogy mind mást mondott. Mért adom oda minkét cicit? Mért csak az egyiket? 3 óránként, ne 3 óránként... stb. A védőnő nem mai csirke, de kb mindig csak annyit mondott, nem baj, ha nincs mindennap kakis pelus. Én meg mindig mondtam, hogy minden pelusban van.... Aztán mire 3 hós lett, már rég nem járt hozzánk ki.
3 hósan megjött, és a baba nem akart szopizni, én meg kétségbeesetten rohantam tápiért. (1. hiba) Míg nem akart szopizni, azt kapta, és sztem nem is fejtem eleget (2. hiba) Utána, mikor elmúlt, hajlandó volt szopizni, de nem volt annyi, rá kellett állnunk a 2 cicire, és így meg már sosem volt az igazi. Amire még emlékszem, mikor reggel fél órát cicizett, megmértem, és 10et evett. Akkor kb 4 hós volt.
Most is rendesen össze vagyok zavarodva. Majd teszek fel szerintem még kérdéseket. Most mennem kell, mert sír a pici.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!