Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szoptatás » Hány éves kor után ártalmas...

Hány éves kor után ártalmas az anyatej?

Figyelt kérdés
Nem azt akarom tudni,hogy meddig ajánlott szoptatni,hanem ,hogy van-e valamilyen káros hatása nagyobb gyerekre nézve
2011. máj. 16. 22:14
1 2 3
 21/27 anonim ***** válasza:
100%
Kései Sirató: "ha" valóban gyerekorvos vagy, akkor még nagyobb gáz, hogy ilyen valótlanságokat terjesztesz. Kiíratnám tőled a gyerekemet, az fix.
2011. máj. 17. 12:05
 22/27 anonim ***** válasza:
100%

A gyerekorvosok tudják összehordani a legnagogyobb baromságokat, ilyen pl reszelt almát 3 hónaposan a gyereknek és a többi "égnek álla hajam tőle" baromságok.

100x agésségesebb (lenne) anya(női)tejet inni mindekinek, mimt antibiotkummal és növelkedséi hormonnak kezelt tehén vagy más állat tejét.

2011. máj. 17. 12:26
 23/27 anonim ***** válasza:
100%

Kései Siratónak:

Van gyereked?Miért vagy ennyire szoptatás ellenes?

Kérdezőnek:

Nekem van egy 9 hós fiam,akit még szoptatok és mellette egy 2,5 éves fiam,akinek lefejt anyatejet adok,bolti tej helyett.Emellett még anyatejleadó is vagyok,napi 800 ml-t visznek el(2 liter tejem van naponta,úgyhogy jut mindenhova).Az extrém hosszú szoptatás már szerintem sem túl egészséges,de úgy másfél-2 éves koráig simán belefér.

Neked milyen idős gyerekeid vannak?Nagyobbiknak is adsz anyatejet?

2011. máj. 17. 12:56
 24/27 A kérdező kommentje:
Nagyobbiknak nem adok,az 13 éves.Itt a kicsiről van szó,aki jövő héten tölti a 3 évet.Most már csak elalváshoz kell neki.Én azt mondtam,3 év a határ nálam,de ahogy kinéz lesz belőle még fél év ráadás.Lassan de biztosan haladunk a természetes elválasztódás felé.Csak néha megkavarnak ilyen-olyan kijelentések,azért tettem fel ezt a kérdést.
2011. máj. 17. 13:54
 25/27 anonim ***** válasza:
100%
A tej mindig jó, olyan nincs, hogy már rossz... a fiam 28 hónapos, és állítom nyugodt szívvel, hogy jó nekik a tejem. Milyen káros hatása lenne? Alkoholt nem iszom, gyógyszert nem szedek, nem cigizek, naponta eszem főtt ételt, levest, zöldségféléket.
2011. máj. 17. 14:20
 26/27 alaszka ***** válasza:
Nincs káros hatása. Persze egy idő után át kell szoktatni a bocitejre. De nincs a tejedben több méreganyag, mint a bociéba, sőt...
2011. máj. 17. 16:03
 27/27 xStefix ***** válasza:
100%

Kérdező, akkor egyfelé tartunk. Enyém 39 hós és már nálunk is lassan vége. :)

Az anyatej soha nem káros - kivéve, ha valaki extrém egészségtelenül él, dohányzik, alkoholizál, drogozik, gyógyszert szed és egyebek. Illetve ha olyan betegségben szenved, ami mellett nem lehet szoptatni (hirtelen nem tudok ilyet), vagy a gyerek allergiás rá (ez nagyon ritka). De gondolom nem ezekről van szó. ;)

Az anyatej tápértéke nyilván csökken az idők folyamán, de azért mindig is benne lesz egy csomó ásványi anyag, vitamin, tápanyag, tehát soha nem értéktelen! Max. már nem ez fedezi teljes egészében az igényeket - de hozzátenni hozzátesz, végig.

Az immunológiai haszna pedig mindig is nagyon jelentős, amíg csak termelődik, elég ha csak az IgA-ra gondolunk, ami a nyálkahártyák védelméért felelős. Pl. 1 és aztán 2 éves kor körül is ismét megugrik az ellenanyagszint: pont, amikor a gyerek elkezd mászni, járni és veszettül fogzik (mindent a szájba), illetve gyakrabban kerül gyerekközösségbe, és így újabb bacikkal ismerkedik meg.

Én (nagyobb gyerek esetében) úgy szoktam gondolni az anyatejre, mint egyfajta multivitaminra: nem biztos, hogy csakis ettől lesz egészséges, de hogy hathatósan hozzájárul a védelemhez, az tagadhatatlan.

A káros összetevők egyébként nemcsak az 1 éves anyatejben vannak benne, hanem minden korú tejben - de ezt lehetetlen elkerülni egy KÖRNYEZETBEN ÉLŐ anyuka esetén. Én is olvastam erről anno, és sajnálattal láttam, hogy ez a kutatás is megint arra ment ki, hogy bebizonyítsák, a szoptatás nem is annyira szuper (de helyette a tápszer bezzeg igen, mert az steril, ellenőrzött stb.). Csak éppen azt felejtik el sokan, hogy az anyatej még ígyis tartalmaz olyan létfontosságú összetevőket, amiket SEMMI MÁS nem!

Az esetleges fogprobléma miatti félelem szerintem alaptalan. Én eddig csak olyat olvastam (sőt, ezért IS ajánlott a szoptatás), hogy erősíti a száj- és arcizmokat, segít rendes mederben tartani a fogzást (szószerint is) stb. Inkább azt kellene megnézni, hogy a cumizó, ujjszopó vagy üvegező gyerekek szája milyen, ott érdekesebb eredmények jönnének ki szerintem...

A gyerekorvosnak pedig őszinte tisztelettel azt javaslom, nézzen utána ezeknek a dolgoknak, ha gondolja, mert a magyar orvosok jelentős része sajnos nincs tisztában a valós összefüggésekkel, és így sokszor adnak tovább az anyukáknak olyan információkat, amik helytelenek vagy akár károsak is... Tapasztalat.

2011. máj. 18. 12:24
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!